Teljesítsd be női küldetésed!

Valódi Nő
Miért válassz hobbit?

hobbilogof1000x831.jpg

Szerintem a legeslegfontosabb, hogy szeretett tevékenységed végzése által olyan élményben lehet részed, amit kevés más dolog végzése, átélése adhat meg. Ez pedig nem más, mint az ún. flow vagy áramlatélmény. Mielőtt azonban elmerülnénk ebben, te tudod, hogy mit is nevezünk hobbinak?

A hobbi

angol kifejezésből származik. Szándékosan nem a neten található terjedelmes magyarázatok közül választottam. Álljon itt egy egyszerű, egyetlen mondatból álló definíció. „Kedvtelésből állandó jelleggel űzött foglalatosság; passzió” (Bakos: Idegen szavak és kifejezések szótára). Az állandó jelleggel talán egy kicsit vitatkoznék… hiszen én sem tudok állandóan a hobbimmal törődni, csak ha az időm engedi. A passzió pedig latin kifejezés, szenvedélyt, kedvtelést jelent. Én nem foglak a hobbik végtelen felsorolásával és csoportosításával untatni téged, egy ilyen felosztást elolvashatsz itt: http://attolfugg.blog.hu/2017/12/04/milyen-hobbik-vannak-hobbik-listaja

Sokkal fontosabb, hogy tudd, milyen előnyei vannak a hobbitevékenységben való elmélyülésnek.

A hobbi hatásai lelkedre, testedre, szellemedre

 - Egy hobbi-szerűen végzett tevékenység száz százalékosan eltereli a figyelmedet, minden sejteddel az alkotásra, a sportra koncentrálsz. Ez a nagyfokú figyelemlekötés több esetben is hasznos lehet főleg, ha valamilyen negatív élethelyzetben vagy, például egy szakítás, válás után, elvesztetted egy szeretett hozzátartozódat, vagy éppen elbocsátottak a munkahelyedről. Ez utóbbi esetben különösen jótékony, hiszen a kedvenc időtöltésedként űzött dolgot azért gyakorlod, mert ügyes vagy benne, eredményes vagy ha azt a valamit csinálod, így megmarad a sikerélményed és nem engedi leépülni a megtépázott önbizalmadat. Segít, hogy erős maradj lelkileg, hogy higgy magadban. Téged milyen kedvezőtlen életeseményen segített átlendíteni a hobbid gyakorlása? Írd meg!

 - A hobbi végzése egyben a lazítás ideje is. Hiába koncentrálsz minden idegszáladdal, mivel szereted azt a dolgot, ez számodra kikapcsolódást jelent és így nagymértékben csökkenti a stressz szintedet. A több órán át zajló kedvtelésed után pedig maximum jóleső fáradtságot érzel, amiről tudod, hogy megérte.

 - A test átmozgatásával járó hobbi endorfinokat szabadít fel, amik javítják a hangulatodat és a szellemi képességeidet.

 - Segíthet új készségeket felfedezned magadban, amik eddig ott szunnyadtak benned. Egy újonnan elkezdett hobbi segíthet leleplezni a rejtett tehetségedet valamiben. Vegyél részt egy jobb agyféltekés rajztanfolyamon: kiderülhet, hogy ügyesen rajzolsz, még ha iskolás korodban nem is voltak kimagaslóak az alkotásaid. Te kipróbáltad már?

 - Olyan szakterületen is képességekre tehetsz szert, amit aztán bele tudsz foglalni az önéletrajzodba, így javíthatja a helyzetedet az álláspiacon. Bár vita van még a szakemberek között is arról, hogy helyes-e szerepeltetni a hobbit egy pályázatban. Ugyanakkor ha egy különleges, nem mindennapi dologgal foglalkozol, ez segíthet, hogy kiemelkedj a nagy tömegből. Neked milyen különleges hobbid van? Ha pedig például egy szakmai blogot vezetsz, ez nagyban befolyásolja az elhivatottságodról alkotott kedvező képet. A segítő, jótékonykodással kapcsolatos aktivitás biztosan előnyös, míg egy ejtőernyőzést, pókerezést, pálinkafőzést jól át kell gondolni, hogy szerepelteted-e az önéletrajzodban.

 - Új embereket ismersz meg, új barátokra lelhetsz, akik hasonlóan gondolkodnak, mint te. Így kevésbé érzed magad kirekesztettnek, ha például visszahúzódó típus vagy.  A közösen végzett tevékenység közelebb visz téged másokhoz, könnyebben megnyílsz előttük, javul a kommunikációd. Ezt különösen egy kézműves csoportban tapasztalhatod meg, ahol a barkácsolás közben, a munkamenet kapcsán hamar kialakul a résztvevők közötti párbeszéd. Neked van ilyen személyes tapasztalatod? Oszd meg velünk!

 - A hobbitevékenység – azáltal, hogy folyamatos figyelésre, koncentrációra ösztönöz –, javítja, élesíti az elmédet. Önkéntelenül is összeszedett vagy, segít megőrizni a gondolkodásod rugalmasságát, gyorsaságát. Szellemileg edzésben tart. A keresztrejtvényfejtés és egyéb fejtörők, a kártyajátékok, a mahjong, vetélkedőkön való részvétel kiválóak szellemi frissességed megőrzésében.

 - Ha magas szinten űzöd a hobbidat, akár egy kis zsebpénzt is hozhat azáltal, hogy az emberek megveszik a gyönyörű termékeidet, vagy piacon értékesíted savanyúságaidat, sajtjaidat, esetleg tanfolyamot indítasz, hogy megtanítsd őket, hogyan tudják saját maguk is előállítani azokat.

 - Élvezd a hobbi nyújtotta szabadságot! Szemben azzal, ha főállásban végeznéd ugyanazt a tevékenységet, ezt bármikor abbahagyhatod. Nincsen rajtad a nyomás, hogy a pénzkereset miatt csinálnod KELL, akkor is ha beteg vagy, ha bütykös már az ujjad a dróthajlító fogótól, ha kihullik az ecset az ujjaid közül a fáradtság miatt, ha a túlhajtottság miatt ötlettelen lettél és nem hat semmilyen inspiráció. Szeresd, hogy újra és újra kiéhezhetsz kedvenc időtöltésedre!

Még biztos számtalan tény és kedvező hatás felsorolható, amiért érdemes egy hobbiba fognod. Az én számomra azonban a legfontosabb hozadéka az ilyen jellegű tevékenységnek a következő:

A hobbi a boldogságod kulcsa!

Most itt visszakanyarodnék a bevezetőben megemlített áramlatélményhez. Én legelőször felnőttkori rajzolásom és később festésem alatt éltem át. Persze akkor nem tudtam, hogy ez az. Csak azt vettem észre, hogy valamikor reggel nekiálltam festeni, közben dél lett, korgott ugyan a gyomrom, de magát az éhséget észre sem vettem. Talán bekaptam egy-két falatot, már rohantam is vissza és csak festettem, festettem, megszűnt körülöttem a tér és az idő és megdöbbenve vettem észre, hogy egyszer csak megjött a párom a munkából jelezve, hogy menni kéne a gyerekért az iskolába. Egyben szomorúságot is éreztem, hogy a termékeny időszakomat meg kell szakítanom. Egy ilyen periódusnak különleges ismertetőjegye az idő érzékelésének szinte megszűnése, az alkotás könnyedsége, az átélés folyamatos gyönyörűsége, a hihetetlen boldogságérzés. Tudom, hogy mindig emlékezni fogok ezekre az időszakokra és olyan jó lenne, ha az élet mindig ilyen lenne. Te éltél már át flow-t? Ha igen, milyen tevékenység közepette? Kíváncsi vagyok rá, nagyon! Az élet különleges jutalma ez számodra, hogy részese lehettél! Imádom ezt a témát, de ennek a posztnak ez most nem témája részletesen. Biztos vagyok benne, hogy majd még visszatérek hozzá.

Nincs még hobbid? Próbáld ki sorban, melyik a leginkább hozzád illő, hiszen gyakorlása közben különleges élményben lehet részed! Átélheted magát a boldogságot, a teljes nyugalmat, a szabadságot a társadalmi, pénzügyi, munkahelyi függőségektől. Ébredj, az élet több annál, mint gondolnád!

Teljesítsd be női küldetésed!

A bejegyzés trackback címe:

https://valodino.blog.hu/api/trackback/id/tr1113689430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása