Teljesítsd be női küldetésed!

Valódi Nő
Így járd be az ország legújabbnak számító lombkorona tanösvényét

0_logo1280x720.jpgA Pannonhalmi Lombkorona Tanösvény új, sétányként funkcionáló résszel bővült tavaly: az élményt az adrenalinfokozó magasság, csodálatos panoráma, friss levegő teszi felejthetetlenné.

Előttünk áll az ősz talán utolsó, kirándulós hétvégéje. Vidd el a családot Pannonhalmára. Újszerű, extrém élményt nyújtanak a kirándulóknak a fák lombjának magasságában húzódó mesterséges sétányok és természetes tanösvények. A madarak csicsergése, a különös rálátás a természet csodáira, az oxigéndús levegő megannyi jótékony impulzusként érnek séta közben bennünket. Mivel kialakításuknál ügyelnek arra, hogy a kisgyermekek is biztonsággal futkározhassanak rajtuk, és akár kerekesszékkel is járhatók legyenek, így egy család minden tagját egymással összekovácsoló élményben részesítenek.

A Pannonhalmi Főapátságot körülölelő erdőterület, így az ott létesült Pannonhalmi Lombkorona Tanösvény és annak részeként, a 2018 márciusában átadott lombkorona sétány is a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. tulajdona. Első ilyen jellegű építményük létrehozásával a cél az volt, hogy az ide látogatóknak a lelki feltöltődés mellett, aktív, testi kikapcsolódásra is lehetőségük legyen. 

Így parkolj

Amennyiben csak kirándulni szeretnél, és nem akarsz látogatást tenni a Főapátság épületegyüttesében, nem kell semmilyen belépőt venned, a tanösvény teljes hosszában, ingyen látogatható. Ha kocsival jöttök, az autót mindenképpen le kell tenni valahol: ha mozgáskorlátozott vagy nagyon idős családtagotok is van azt javaslom, hogy kocsival menjetek fel a monostor főbejárata elé. Ott ki tudod tenni a rokont, és amíg te parkolóhelyet keresel, addig ő ott leülve az ülő alkalmatosságokra, meg tud várni benneteket. Parkolni vagy a főbejárattól balra, vagy visszatérve a városka irányában találjátok az ún. TriCollis fogadóépületet (ahol amúgy a belépőket lehet megvásárolni), az mellett, vagy ha itt sem találtok helyet, akkor visszatérve a dombtetőre, és áthaladva a Főapátság előtt vezető úton, tovább lefelé mentek az Arborétum ill. Gyógynövénykert mellett. A lejtőn baloldalon már látni fogod a levendulást, aminek a kerítése mellett végig szoktak állni a parkoló autók. 

Így járd be a tanösvényt

Ennek a szép sétaútnak a bejárását kezdhetitek – amennyiben az autót a fogadóépületnél hagytátok – az onnan, a fák között felvezető, csak gyalogszerrel járható, kiépített úton.

1_logo1024x576.jpg

1. A Lombkorona Tanösvény kiindulási pontja a Főbejárattól jobbra, a nagy fenyők mellett elinduló, kövezett gyalogútnál található.

2-logo1280x876.jpg

2. Sétáljatok el az 5-ös számmal jelzett Kiállítótérre az Ajándékbolt mellett.

3-logo1024x717.jpg

3. Kiértek az épület mellett, majd forduljatok jobbra a parkoló irányába.

4-logo1280x848.jpg

4. A Kosaras-dombra tartva, ez a tábla jelzi, hogy jó az irány.

5_logo1280x720.jpg

5. A Milleniumi emlékműhöz érve már látható a távolban a kápolna fehér épülete.

6_logo1280x720.jpg

6. A Boldogasszony-kápolna alatti kripta ma is a szerzetesek temetkezőhelye.

7_logo1024x576.jpg

7. A kápolna mellett bármelyik oldalon is haladtok el, a szentté avatott Boldog Mórról elnevezett kilátó hatalmas fahasábjához értek el. A régi építményt 2012-ben teljesen kicserélték. Az új kilátó hat méterrel lett magasabb a réginél, így 20 méteres magasságból nézhetünk szerteszét, tiszta időben láthatjuk akár a Bakony északi vonulatait is.

8_logo1024x576.jpg

8. A kilátótól 50 m-re végre megpillantjátok a kirándulás célpontját.

Az erdei tanösvényt kiegészítő lombkorona tanösvény egyben panorámás kilátópontként is funkcionál, hiszen legmagasabb pontja a talajszinttől 14 méter magasan található. Magát a lombkorona sétányt természetes anyagokból készítették, hogy harmonizáljon a természettel. 

 A fa oldalkorlátok tetejére kihelyezett információs táblákon tájékozódhatunk Pannonhalma érdekességeiről. A mindössze 80 méter hosszú sétány különlegességét az alakja rejti.

Maga a sétány – keresztény szimbólumként – halat formáz, melynek farka a feljáró, a tanösvényről indul és a lejáró ide viszi vissza a látogatót.

9-logo1280x664.jpg

9. A térkép alapján, egy alsó gyalogúton, a kerítés mellett térjünk vissza a Boldogasszony-kápolnához.

Figyelem!

Mindenképpen kanyarodjunk jobbra az úttal a kápolna irányába, mert ha balra-lefelé térünk, nem tudunk az apátsági dombra visszajutni, hanem a településen kötünk ki.

Ha nagyobb túrához van kedved, a tanösvényt a városka főteréről indulva, 15-20 perces sétával is elérheted, ez esetben viszont visszamehetsz az előbb említett, dombról levezető sétaúton.

Hogy tetszik? El fogtok menni a leírás alapján? Írd meg! Ha elmentek és készítesz fotókat, töltsd fel a Valódi Nő Facebook oldalára! Ha egyéb kiegészítő információt tudsz hozzátenni a poszthoz, tedd meg! 

Ha szeretnéd, hogy kommented bekerüljön a Valódi Nő kézikönyvbe, csatlakozz a Valódi Nő Facebook csoporthoz:

https://www.facebook.com/groups/427112458156085/?source_id=654622728041634

Teljesítsd be női küldetésed!

Ha tetszett a bejegyzés, légy szíves oszd meg másokkal is! Köszönöm.

Továbbiakért kövesd a Valódi Nő blog Facebook oldalát

www.facebook.com/valodinoblog

A bejegyzés trackback címe:

https://valodino.blog.hu/api/trackback/id/tr6815318338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Valóság nevű unokahúgotok 2019.11.23. 11:33:23

Ez nem lombkorona-ösvény, max egy kilátó.
Ami meg az "adrenalinfokozó magasságot" illeti, a 14 m annyi, mintha egy harmadik emeleti erkélyen állnál. Akkor mit szólnál a bajorországi Alpspix alatti 600 m-es mélységhez?:)
Azokból a tízmilliárdocskákból, amiket pártunk és kormányunk tol bele az egyházba, igazán viríthattak volna különbet is!

PIER 2019.11.24. 16:21:15

Kivágtak egy csomó jó állapotú fát, hogy p*na alakú kilátót építsenek...
Ha valódi nő lennél ezt írtad volna, nem a hal formát

Valódi Nő 2019.11.24. 17:57:37

@Valóság nevű unokahúgotok: Igazad van, kilátóként is funkcionál.

Biztosan lélegzetelállító lehet az általad említett hely, de azoknak a szegény, minimálbéres magyaroknak, akik nem engedhetik meg maguknak a német vagy svájci extrákat azt gondolom, a magyar helyeknek is örülnek, ha eljutnak.

Ahogy írtam is: maga a terület nem az egyház, hanem a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. tulajdona, így a lombkorona tanösvény is. Igen, abban egyetértek veled, hogy komolyabban is megcsinálhatták volna. Amúgy is vallom, hogy a nyugat nálunk az országban keleten van. Nálunk csak szürke térkő, olcsó modern lámpatestekkel jut a városi főtérre, és a belvárosba, míg pl. Szarvason színes járda, csodás kandelláberekkel. Vagy ott a makói lombkorona sétány stb. Hát itt ennyi sikerült..., de ez is szép...

Valódi Nő 2019.11.24. 18:08:50

@PIER: Kedves PIER, mindennek ára van...

Fel kell, hogy világoljalak: csak Y kromoszómával látni a fenti építményt p.na alakúnak. Az XX kromoszómával megáldott lények a földön előbb látnák mandula, vagy szem alakúnak, üsse kavics még inkább halnak is, mint nuninak :-) .
süti beállítások módosítása