Teljesítsd be női küldetésed!

Valódi Nő
A Valódi Nő gondoskodik a családjáról koronavírus fenyegetettség esetén is.

nyito1024x576logo.jpg

Nyakunkon ez az új fertőző megbetegedés. Ezekből vásárolj be egy esetleges karantén átvészelésére. Íme, miket tudatosíts és tegyél családtagjaid érdekében. Figyelemre méltó tények, elkerülendő tévhitek. 

Azt hiszem a keddi nap volt a vízválasztó a betegség tekintetében. Egészen eddig távolinak éreztem, és reménykedtem, hogy kis országunkat nem éri el. Hogy most a szerda reggeli rádiós poénbaki, vagy a Bécsben kórházba vitt magyar bloggernő körüli félreértések váltották-e ki azt a rohamot, ami tegnap elindult a boltok irányába, nem tudom. Mi vidéken lakunk, ez alatt azt értem, hogy nem a fővárosban. Már reggel kapta a párom a telefont egy baráttól, aki az iránt érdeklődött, hogy vásároltunk-e már, mivel a budapesti ismerőse elmondta, hogy a fővárosban az emberek megrohamozták az üzleteket. Noha nem terveztem szerdán vásárolni, valami furcsa megérzés alapján még kedden este összeírtuk a párommal a listát, hogy ha valami vészjelet fognak az antennáink, akkor csapot-papot otthagyva rohanok én is betárazni élelmiszerből.

polc1280x720logo.jpg

Ma reggel ez a látvány fogadott az egyik bevásárlóközpontban a liszteknél. Noha anyukámtól még azt tanultam, hogy lisztből, cukorból mindig legyen otthon 10 kg, étolajból pedig 10 l, nálam ez a tartalékolósdi már csak a fele mennyiséget jelentette. Egyetlen kivétel talán a tartós tej, mivel a serdülő fiam, most este-reggel ezzel pótolja a fehérjét a dagadó izmaiba.

Na, de térjünk vissza oda, hogy esetleges karantén. Lehet ezen vitatkozni, hogy lesz-e vagy nem. Nyilvánvaló, hogy ha a debreceni reptéren elkövetett hőmérős baklövés miatt már szétszóródtak beteg emberek, akik fertőzött területről érkeztek haza, ha a benzinkútjainkat már rég beköpték az olaszból átutazó ukrán és román vendégmunkások, ha a kamionsofőrök még se vonulnak önként a Szent Lászlóba, ha, ha, ha… akkor nincs értelme a lokalizáció biztosításának.

Ki kerüljön a családban úgynevezett önkéntes karanténba?

Ha van a családodban olyan egyén, aki a szokásosnál könnyebben elkapja a fertőző betegségeket, már ezen a télen szenvedett hörghurutban, gégegyulladásban stb., akkor nem árt rá odafigyelned. Jómagam is Újév első napjától napokig hang nélküli állapotban – szó szerint – boldogítottam a család férfi tagjait :-) . Még gégetükrözésem is volt, tehát én joggal vagyok bet.jva ettől az új vírustól. Ráadásul a kis helybéli gyógyszertárunkba is pont akkor találtam belépni múlt héten, amikor egy bevallása szerint tüdőgyulladásban szenvedő nőt gyógyszerelt a patikus, megelőlegezve neki az antibiotikumot, miután rosszul lett várakozás közben. A gyerek is hétvégén 38 fokos lázzal küszködött, bár hamar sikerült kikezelni belőle, az otthoni körülmények között. Tehát, ha nem is vagy 80 éves, de légúti irritáció kínoz (állandóan kiszáradnak a légutaid, rekedt vagy szinte minden nap, folyamatosan tüsszögsz stb.), akkor egy esetleges közeli vírushordozó beazonosítása esetén érdemes önkéntes alapon otthon maradnod.

Idősebb, más krónikus betegséggel is küzdő családtagnál pedig ez egyértelmű. A témáról itt találsz egy korrekt összefoglalót.

Mit tehetsz annak érdekében, hogy tisztább, vírusmentesebb környezetet teremts az otthonodban? Ezeket a családtagjaidnak is mondd el!

pexelskezmosas1280x854logo.jpg

- Tartsd a kezeidet tisztán! Ez gyakori kézmosást jelent: WC-használat után, élelmiszerrel való érintkezés, főzés, étkezés előtt, ha boltból, iskolából, olyan helyről érsz haza, ahol sok ember volt, mielőtt az arcodhoz, szemedhez nyúlnál. Hogy most szappannal mosol kezet, vagy fertőtlenítő kézmosóval, ez nem olyan lényeges kivéve, ha ez a szappan pl. akár otthon, egy moziban, vagy egyéb intézményben egy utántölthető tartályból jön. Amerikai kutatások szerint, ha ezt a tartályt rendszeresen nem fertőtlenítik, akkor egyes baktériumtípusok száma 26-szor magasabb lehet a kezünkön kézmosás után, mint előtte. https://www.origo.hu/egeszseg/20110505-nem-mindegy-milyen-szappant-hasznalunk-kezmosashoz.html A víz hőmérséklete sem mérvadó a tisztaság szempontjából, hanem inkább az, hogy legalább 20 másodpercen keresztül dörzsöld a kezed, az ujjaid és azok közét, akár a csuklódat is, és aztán alaposan öblítsd le. A kézfertőtlenítőt inkább akkor használjuk, ha lakáson kívül vagyunk és nincs lehetőségünk a fent említett alapos kézmosásra. Ilyen alkalmakra 60 és 95 % közötti alkoholtartalmú készítményt válassz. https://www.hazipatika.com/eletmod/otthon/cikkek/szappan_vagy_kezfertotlenito_melyik_jobb/20191121130120 Mindenestre hasznos lehet, ha a gyerekeidnek adsz a táskájukba egy alkoholos kézfertőtlenítőt, hogy használják az iskolában is. Viszont mondd el nekik, hogy ügyeljenek a szer teljes száradására, mielőtt újra megfognának valamit.

flickrlogo_1.jpg

- A könyökhajlatodba köhögj, tüsszents!

sneeze_wikipedia1000x669logo.jpg

A fenti képen láthatod, hogy egy tüsszentéssel mennyi váladék spriccel szanaszéjjel a levegőbe, és akár 6-8-10 méteres távolságra is eljuthatnak a váladékcseppeken utazó vírusok, baktériumok. Miért éppen a könyökhajlatba? Nem azért, mert ez így menő, vagy valaki ezt találta ki, vagy így kevesebb baci kerül a velünk szemben álló személyre. Hanem azért, hogy a saját kezedet ne fertőzzed be.

A tíz legrosszabb fertőzésforrás a tíz ujjunk.

/Mayo Klinika szlogen/

Ha a tenyeredbe köhögsz, tüsszentesz, és utána megfogod a kilincseket, a buszon a fogantyút, a kapcsolókat, az iskolai padot stb., rögtön tovább is terjeszted a kórokozókat. Ezt előzheted meg ezzel – a nálunk nem éppen elterjedt – módszerrel. Tehát ezzel nem magadat óvod, hanem a többi embert.

flickrlogopuszi.jpg

- Ha beteg vagy, használj szájmaszkot! Az általában két oldalán gumis zsinórral a füledre akasztható téglalap alakú ún. higiéniai maszk a környezetedet védi meg a tőled származó fertőző anyagoktól. Tehát téged nem véd meg a kórokozóktól, mivel eláll az arcodtól több helyen is, nem simul rá rendesen. Fontos, hogy akkor megfelelő a felhelyezése, ha mind a szádat, mind pedig az orrodat eltakarja. Amint „teleköpködöd” a maszkodat, dobd el, hiszen már tele van vírussal és/vagy baktériummal, nehogy újra felvedd! Az ún. egészségügyi légszűrős maszkok viszont megvédhetnek a kívülről jövő kórokozóktól.

maszk_virologia_pecslogo.jpg

Az FFP3 és N95 jelzésű félálarcnak is nevezett eszközök, amikor belélegzel, megszűrik a levegőt a vírusoktól is. https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=118253069754271&id=106875644225347

- Erősítsd az immunrendszered! A már rég ismert C-vitamin mellé felzárkózott az utóbbi években a D-vitamin. Az echinacea, vagy más néven bíbor kasvirág, grapefruit cseppek, a sok gyümölcs és zöldség fogyasztás, teák közül a csipkebogyó, a menta, ezekkel mind megelőzheted, hogy legyőzzenek a fertőző légúti megbetegedések. A koronavírus ellen is ajánlott vegyületek a béta-glükánok. A bélrendszerben található jótékony baktériumok, – melyek úgyszintén az immunrendszerünk részét képezik – táplálására számos készítmény létezik. Saját tapasztalatból mondom, hogy az egyik legegyszerűbb immunerősítő a megfelelő alvás: különösen az éjfél előtti órák fontosak ebből a szempontból.

Ezeket vásárold be egy hivatalosan elrendelt vagy egy önként vállalt, 2 hetes karantén idejére!

Miután újra feltöltik a polcokat, próbálj ezekre a termékekre koncentrálni a bevásárlásnál, mert ha netán el is marad a dolog, legfeljebb majd nem kell hetekig boltba menned. Éppen ezért a lista bázisát a tartós élelmiszerek képezik.

- Az alap élelmiszerek a következők: tartós tej (legalább nap 1-2 literrel számolj attól függően, hogy mekkora a család, vannak-e gyerekek, ill. mennyire szeretitek, tehát minimum az egy, 12 db-os karton), liszt (gondolj arra, ha esetleg nem lesz kenyérszállítás és neked kell otthon kenyeret, kalácsot, pizzát, száraztésztát, galuska köretet készítened, minimum 10 kg, kristálycukor (ebből abszolút nem baj, ha többet veszel, mert ez aztán tényleg nem romlik vagy bogarasodik meg, így célozd be minimum az 5, de akár a 10 kg-ot is) és az étolaj mondjuk 5 l. Víz, ha úgy veszitek, üdítők, ivólevek, szörp. Én az alaphoz sorolom a vöröshagymát és a burgonyát, amennyiben tudod hol tárolni, ezekből is érdemes egy-egy kisebb zsákot venned, pár kiló alma, olyan gyümölcs, amit szerettek. Ha kapható, akkor szeletelt, tartós kenyér, kétszersültek.

- A további tartós élelmiszerek köre és mennyisége tényleg attól függ, hogy mennyire kedvelitek: 3-5 kg rizs, 2 kg búzadara vagy zabpehely, száraztészták (makaróni, metélt, kocka tészták és levesbetétek), hozzá paradicsompüré, Milánói és egyéb szószok, mártások 2-3 üveg, hal- és vagdalthús konzervek, májkrémek, ha szeretitek, akkor készétel konzervek, kukorica és egyéb zöldségek, savanyúság. Befőttek, lekvár, méz. Ne felejtsd a teát, kávét.

- Fagyasztóba való élelmiszerek: húsfélék, mirelit zöldség, petrezselyem.

- Kiegészítő élelmiszerek: instant élesztő, hogy sütni tudj, tasakos levesek, só, fűszerek ha kellenek, majonéz és egyéb ízesítők, amit szerettek. Citromlé teának. Háztartási keksz esetleges hasmenés idejére. Kekszek, ropik, rágcsák, édesség igényetek szerint. Főzni tudsz a száraz hüvelyesekből és jól elállnak: a szárazbab, sárgaborsó, lencsék.

- Hűtést igénylő élelmiszerek: vaj vagy margarin, sajt esetleg.

- Higiéniai termékek: 1-2 flakon sampon, tusfürdő, dezodor, 2-3 tubus fogkrém, szappanok, kézfertőtlenítők, WC-papír, papír zsebkendő, szalvéta, kéztörlő. Számíts arra, hogy esetleg gyakrabban kell mosni a beteg ember ruháit, így mosószer, öblítő, vasalóvíz legyen. Fertőtlenítésre hypo vagy más szerek. Nőknek intim termékek, férfiaknak borotválkozáshoz készítmények.

- Esetleges gyógyszerek: meghűlésre, torokfájásra, láz- és fájdalomcsillapítók, napi rendszerességgel használt szokásos gyógyszereitek, étrendkiegészítők, tápszerek. Vitaminok, ha nem tudtok friss zöldséghez, gyümölcshöz jutni.

- Állateledel, ha van háziállatod.

- Egyéb: például én nem tudnék miben kenyeret sütni, így vagy egy keskeny tepsit kell vennem, vagy beruházok egy kenyérsütő gépre. Legyen elegendő elem a kisgépeitekhez, villanykörte, ha netán pont ekkor égne ki.

Szerintem így már el lehet lenni két hétig. Te mit vennél még, mi az, amivel kiegészítenéd a fentieket? Vagy mit hagynál ki, ami szerinted felesleges? Állítsunk össze együtt egy karantén-listát! Mindnyájan tanulunk belőle…

Ha szeretnéd, hogy kommented bekerüljön a Valódi Nő kézikönyvbe, csatlakozz a Valódi Nő Facebook csoporthoz:

https://www.facebook.com/groups/427112458156085/?source_id=654622728041634

Teljesítsd be női küldetésed!

Ha tetszett a bejegyzés, légy szíves oszd meg másokkal is! Köszönöm.

Továbbiakért kövesd a Valódi Nő blog Facebook oldalát!

www.facebook.com/valodinoblog

A bejegyzés trackback címe:

https://valodino.blog.hu/api/trackback/id/tr815494890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boar. 2020.02.29. 11:18:41

Hülye picsa...
Az ilyen "okosoknak" köszönhetően üresek a polcok a boltokban és aki a VALÓBAN SZÜKSÉGES mennyiséget szeretné megvenni valamiből az nézheti az üres polcokat.

Vasöntőfi Karott 2020.02.29. 11:32:24

Érdekes lista. 10kg cukor egy év alatt sem fogy el, de 5l étolaj is kitart ½ évig nálunk. Szerintem többet ér egy 2-3 hetes menüterv, s annak megfelelő bevásárlás, átgondoltan.

gabornagy 2020.02.29. 11:46:22

Az ilyen ostoba idióták miatt rohamozzák meg a boltokat, mint amilyen a kedves blogíró is. 10kiló cukor meg echinacea cseppek, az kell b*zmeg :D Inkább vedd le ezt a bejegyzést, tényleg többet segítenél vele.

Boar. 2020.02.29. 13:25:32

@Vasöntőfi Karott: Tévedsz...ha eljő az apokalipszis, a "Valódi Nő" befőttet készít a zombikból. Ahhoz pedig sok cukor kell.

Kempesbaba 2020.02.29. 14:43:18

Azért megemlíthetnénk pár szóban az index felelősségét is,hogy beválogatja és így nagy nyilvánossághoz juttatja az ilyen pánik keltő és erősen félre vezető blogokat...

Örömhernyó 2020.02.29. 14:58:18

@Boar.:

Ilyen olaj, cukor, liszt halmozás mondjuk 30 éve még érthető volt. Ma már aligha ilyen vonalon gondolkodnak az emberek vészhelyzet esetére.
Bab, egyéb hüvelyesek (fehérje, rost, szénhidrát), zabpehely (rost), testépítéshez árult fehérje koncentrátum, izolátum, kazein stb. multivitamin, mirelit zöldségek. Konzervek. Senki se fog lisztből, cukorból, olajból főzőcskézni egy vészhelyzet esetén. Esetleg kenyeret süt, ha van kenyérsütő gépe. Olyan kaja kell, amit betegen is meg tudsz csinálni. Megoldást jelenthetnek még a katonai élemiszercsomagok, csak az Magyarországon nem elérhető, drága cikk.

Dee_ 2020.02.29. 16:09:29

Tökre igaza van. Vidéken lakik, talán nem tud leugrani egy pizzácskára a sarokra, vagy minden nap vásárolni. Sokan ezt a mennyiséget amúgy is megveszik hetente, kéthetente.
Ha karantén lenne, vagy ki sem lehetne mozdulni otthonról, beteget ápolva, betegen fekve, jobb, ha van otthon tartalék. Vagy ti szeretnétek, ha beteg, tüsszögő vásárlók között kellene megvennetek az egy kiló liszteteket? Hadd maradjon otthon, aki beteg, vagy akinek a családtagja beteg. Viszont enni ilyenkor is kell, és erre előre kell gondolni, mert senkihez nem fog Kásler becsöngetni naponta ebédidőben egy teli ételhordóval...

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2020.02.29. 16:15:55

@Örömhernyó: Kenyeret most is sütök, azaz sütnék, ha nem vitték volna el az összes porélesztőt. Elképesztő a sötétség...

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2020.02.29. 16:15:56

@Örömhernyó: Kenyeret most is sütök, azaz sütnék, ha nem vitték volna el az összes porélesztőt. Elképesztő a sötétség...

Vasöntőfi Karott 2020.02.29. 16:37:43

@Dee_: Az ezzel a baj, hogy ész nélküli vásárlással és pánikolással pont az lesz bajban, aki nem tud valamilyen oknál fogba beraktározni a roham alatt (úgy dolgozik, nincs helye, pénze). Természetes, hogy ilyenkor fokozottan figyel az ember, megnézi mi van fogyóban, mi az, ami ilyen helyzetben segíthet. De sem 10 kg cukorra, se 10 flakon domestosra (ezt a lerabolt boltban láttam), nincs szükség.

gombakomba 2020.02.29. 17:18:39

Szerintem leginkabb konzervben erdemes gondolkodni. Majdnem korlatlan ideig elall, nem kell huteni, es van belole mindenfele: zoldseg, gyumolcs, hus, hal, szenhidrat, alapanyag es keszetel is.
Bontas utan gyakorlatilag azonnal eheto.

xtlight 2020.02.29. 17:23:07

Megveszed a csillió kiló rizst, lisztet, grizt, zabpelyhet, akármit, amit a bolti papirzacskóban tárolsz, és két hét alatt zsizsikes lesz. Game over, éhen haltál.

A minap az egyik wannabe prepper vásárló bevásárlókocsijában 11 kg sót láttam. A másik idióta mosóporból meg öblitőből tolt kifelé majdnem egy egész raklapnyit.

Ha valamit tényleg lehet szokásos otthoni körülmények között tárolni, az a konzerv. És nem csak azt kell venni, amit szeretsz, hanem minél többfélét, mert néhány hét szigorú lencsefőzelék diéta után még a pacalt is meg fogod kivánni, hiába voltál előtte akár vegán. Amellett cserealapnak is nagyszerű, évtizedekig eláll, bármilyen tárolási körülmények között, csak hely kell neki.

akármik 2020.02.29. 17:51:45

Szóval ezek azok a dolgok, amiket ajánlatos beszerezni "miután feltöltötték a polcokat". Szerinted miért üresek a polcok, te idióta?

Boar. 2020.02.29. 18:10:41

@xtlight: "A minap az egyik wannabe prepper vásárló bevásárlókocsijában 11 kg sót láttam."
A minap vettem tizenkét kiló sót...biztos pánikolós hülyének néztek pedig csak a páclevet csináltam a sonkákhoz, szalonnákhoz, tarjákhoz...

KuniKép 2020.02.29. 18:21:07

Nyugodtan vásárolj be, jól tetted. Az alábbi idiótákat csak az frusztrálja, hogy mire a kényelmes fotelből felálltak, már késő volt :)

Amit viszont tényleg javaslok: több jó minőségű konzerv, fehérje por, hüvelyes.

xtlight 2020.02.29. 18:28:25

@Boar.: Biztos neki is volt méltányolható indoka, csak furcsa volt a sok zombi apokalipszisre készülő között.

Boar. 2020.02.29. 18:50:47

@KuniKép: Nyuszifül, igencsak földhöz vernéd a segged örömödben ha birtokolhatnád a fagyasztóim/kamrám tartalmát. És ehhez nem kellett telepakolnom a bevásárlókocsit a tescóban csak megtermeltem, begyűjtöttem és tartósítottam mindent a maga idejében...
Persze mindenkinek joga van fosni, pánikolni...de ne terjessze az anyja hétszentségit mert kiszúr azokkal akiknek több esze van...

Boar. 2020.02.29. 18:55:17

@xtlight: Egyébként a só nem hülyeség. Ha valamilyen környezeti katasztrófa kapcsán hosszú áramszünet lenne és az utolsó csepp benzint is felfalná az aggregátor akkor a fagyasztóban tárolt húsok tartósítására a sózás/füstölés a megoldás. Persze ehhez megfelelő hőmérséklet is kell de novembertől áprilisig kivitelezhető.

Valódi Nő 2020.02.29. 19:24:52

@Boar.: Lehet, hogy az vagyok, de mivel se nekem, és gyanítom, hogy neked sem volt részed még életedben hasonló életeseményben, se háborúban, így kiszámíthatatlan, hogy az emberek mire hogyan reagálnak. Belőlem ezt hozta elő az életösztön, miután saját szememmel győződtem meg elsőnek az üres csemege uborkás polcról, ami nem is számít alap élelmiszernek. Aztán ha nyakadon a valós helyzet, hülyézheted magadat, miközben bámulsz a gyereked szemébe, hogy miért is nem keltél fel 1 órával előbb és hordtad el a segged a boltba...

Boar. 2020.02.29. 19:31:19

Azt nem veszed észre, hogy a "valós helyzet"-et pont ti generáljátok...
Egyik idióta elkezdte az ijesztgetést aztán exponenciálisan terjed...
Az nagyjából megvan, hogy a karantén nem megoldás semmire mert mire kihirdetnék, szétterjedt a kór...
A gyereked szemébe nézni?
Ember, ha a gyerek szembesül vele, hogy pár hétig nem kell suliba menni, pont le fogja szarni, hogy kifogyott otthon a teljes kiőrlésű tönkölyrétesliszt...

Valódi Nő 2020.02.29. 19:32:36

@Vasöntőfi Karott: Nálunk 1 kg cukor kb. 2 hétig elég úgy, hogy csak teába, kakaóba, főzéshez, sütéshez használom. Ez valóban több, mint egy 2 hetes karanténra való mennyiség, de ha adnod kell szülőnek, anyósnak, rokonnak, barátnak, rögtön nem lesz olyan sok. Étolaj szintúgy, de mielőtt lejárna, bőven elfogy a rántott és sülthúshoz, ételkészítéshez.
"Szerintem többet ér egy 2-3 hetes menüterv, s annak megfelelő bevásárlás, átgondoltan." - Amennyiben van egy gyorsan kitörő pánikhelyzetben időd és figyelmed menütervet írni, le a kalappal. Amúgy, mivel családonként elég eltérő szokások lehetnek, hogy mit szeretnek enni, kiváló ötlet lenne!

Boar. 2020.02.29. 19:42:59

"de ha adnod kell szülőnek, anyósnak, rokonnak, barátnak, rögtön nem lesz olyan sok"
Ja. Persze a szülő, anyós, rokon és barát szintén tíz kilót vett mert ők is olvasták a fészbúkon, hogy világvége van...

Valódi Nő 2020.02.29. 19:43:20

@gabornagy: Mindenki úgy készül az élete eseményeire, ahogy akar. Tudod, szabad akarat van. A településünkhöz legközelebb eső fertőző osztályra 2 embert vittek be, abból az egyik egy kínai hallgató a megyeszékhely egyeteméről, aki otthon volt a holdújév ünnepen. Mindkettő sürgősségi osztályon van, egy 3. embert pedig intenzív osztályon kezelnek, állt a kórház közleményében. Csak ezt nem hallod a híradóban. Tény, hogy azt nem írták róluk, hogy koronavírus fertőzöttek-e!!! A párom munkatársa testvérének a lánya 38 fokos lázzal jött haza Németországból a héten. Igen, ő sem koronás (remélem), de előbb-utóbb egy ilyen befut. Te hogyan készülsz rá? Halljuk akkor a te javaslataidat.

Valódi Nő 2020.02.29. 20:04:53

@Boar.: Akkor most írom, hogy felénk mi a valós helyzet (mivel nem akarok pánikkeltő lenni, és fényképet nem tudok bemásolni, így a linket és a kórházat sem akarom kiírni, ezért kénytelen vagyok bepötyögni): "Portálunk információi szerint három beteget kezelnek gyanús tünetekkel jelenleg a … Kórházban, ketten a sürgősségin, egy ember pedig az intenzíven fekszik." Kicsit bővebben @gabornagy-nak leírtam.
"pont le fogja szarni, hogy kifogyott otthon a teljes kiőrlésű tönkölyrétesliszt... "- Ezt lehet, hogy le fogja szarni, de ha kenyér sem lesz a boltokban, akkor megnézem, hogy miből lakatsz jól egy serdülőkorú tinédzsert, ha nem táraztál be lisztet kenyérsütéshez... Egyébként a gyerekem több ésszel látja ezt az egészet, mint te, miután túl van a 38 fokos lázzal járó influenzán.

Valódi Nő 2020.02.29. 20:06:39

@Kempesbaba: Miért, miben vezettelek félre?

Valódi Nő 2020.02.29. 20:13:22

@Örömhernyó: Lehet, hogy te fehérjeporokon, izolátumokon, kazeinen, extrudált, puffasztott szeleteken, szénhidrátcsökkentett, de zsírból másfélszer több kalóriát tartalmazó műkenyéren növekedsz, de az én családom férfitagjai normál élelmiszerekhez vannak szokva: rántott hús krumplival, pörkölt nokedlival, tej, kenyér. És képzeld, nem egy asszony megcsinálja ezeket az ételeket a hétköznapokban is, akár hőemelkedéssel, fájó torokkal, betegen.

Valódi Nő 2020.02.29. 20:17:09

@Dee_: Istenem, köszönöm, hogy adtál egy embert, aki totál levette azt, amire gondoltam!!! De tudod, akkor meg azért kövezne meg, hogy miért köpködöm be a boltban, és nem húzom el a belemet onnét. Megerősítésül kérlek, hogy olvasd még el, amit @gabornagy-nak, és @Boar-nak írtam a valós helyzetről itt mifelénk.

Valódi Nő 2020.02.29. 20:18:49

@Mitzi von Küche: Na amúgy, azt elfelejtettem venni, még ha a listába benne is van :-) , de jó, hogy írtad, köszi!

Valódi Nő 2020.02.29. 20:23:20

@KuniKép: Köszi, mindenkinél máshogy működik az életösztön. A fehérjeport az én "fiaim" szájukba se veszik sajnos, amúgy jó ötletnek tűnik!

Vasöntőfi Karott 2020.02.29. 20:47:53

@Valódi Nő: A nagyapám mesélte gyerekkoromban, amikor ők voltak karanténban, valamelyik marhajárvány miatt. Géppuskás őrök álltak a falu határában. Meghatározó élményei közé tartozott. Természetesen bennem is bennem volt, hogy karanténra kell készülni. Már az első olaszországi megbetegedéskor beszéltünk róla. Szóval, volt idő (kb. fél óra) egy listát készíteni, mit tudunk enni 3 hétig szükség esetnén, meg körbenézni, hogy mi van fogyóban (másik max. fél óra a bevásárló listával együtt). Egy hétre előre amúgy is érdemes mindig menütervet készíteni. Illetve ilyenkor túlélésre kell berendezkedni, nem a család jól tartására, hisz átmeneti időszak. A túlzó bevásárlás pánikkeltő és káros. Főleg, hogy egyre inkább olyan irányba mutat a járvány, hogy mire hozzánk kerül már nem lesz értelme egy karanténnak.

Boar. 2020.02.29. 20:48:40

@Valódi Nő: A felétek tapasztalható "valós helyzet" egyenesági következményei az üres polcsorok...ja nem, azok az idióták miatt vannak akik elhitték, hogy világvége van...
Eltekintve attól, hogy a kormány akkor is letagadná a járványt ha sorban állnának a teli hullazsákok a kórház kertjében, az élet nem áll meg akkor sem ha mégis kitör. Ez nem indok arra, hogy minden idióta lerohanja a boltokat és összevegyen mindent aminek felét ki fogja dobni mert zsizsikes/dohos/penészes stb. lesz, a másik felét meg évekig rakosgatja mert megunta/rájött, hogy nem szereti/van jobb, frissebb stb.
Ha a gyerekednek annyi esze van, mint az anyjának, akkor nagyon sajnálom szegényt, jelentős hátránnyal indul az életben...

Boar. 2020.02.29. 21:03:14

"A párom munkatársa testvérének a lánya"
Így már a hoaxok is csak a kabaréban kezdődnek... :-)

Almandin 2020.02.29. 22:22:22

Mindenkinek, aki lehülyézi a tartalékolókat: ha bármilyen nehéz és váratlan élethelyzet adódik, ami miatt nem tud az ember rendesen vásárolni, nagy helyzeti előnyben vannak azok, akik bespájzoltak. Nálam mindig van kb. egy hétre való tartós élelmiszer. Most én is begyűjtöttem kb. két hétre valót, mert egy esetleges karanténban sem akarok másoktól függeni. De pl. akkor is jó ötlet előre vásárolni, ha készpénzhiány fenyeget, rendszertelen a jövedelme valakinek. Akik itt nagy hangon hülyéznek, azok egy esetleges vészhelyzetben pánikolni fognak és esetleg nélkülözni is.
A beszerzéshez annyit, hogy arra kell törekedni, hogy legyen elég fehérje, szénhidrát, vitamin. A szénhidrátból javasolt a rizs és a száraztészta, ugyanis lehet vele helyettesíteni a kenyeret. Önmagában a legtöbb konzerv megfeküdné az ember gyomrát és nem is lakna jól velük az ember (kivéve a tésztás konzerveket, mert olyanok is vannak). Ha nincs mód kenyeret venni, a kenyér jól helyettesíthető rizzsel vagy tésztával. A zöldség-és gyümölcsbevitelnél pl. savanyú uborka, befőttek jól spájzolhatóak. Az alma és a krumpli hűtés nélkül is sokáig eláll, egy 2 hetes karantén idején még nem romlik meg. Olajos magvakat, mogyorót, mandulát is érdemes venni. Édességfüggők tárazzanak be sok csokoládét, kekszet. Vizet tartalékolni szerintem felesleges, mert az ivóvíz-ellátás nem fog akadozni, nem háborús helyzetre kell felkészülni.

Almandin 2020.02.29. 22:27:38

Még valami: a tartalékolás fokozottan fontos olyanoknak, akik valamilyen étel-intoleranciában szenvednek. Pl. gluténmentes vagy laktózmentes termékek bespájzolása, mert előfordulhat, hogy egy karantén idején ellátási zavarok lehetnek, ezért nem tudnak az érintettek diétázni. Mivel az egészségügyi rendszer is túlterhelt ilyen helyzetekben, ha rosszul lesznek, nem zárható ki, hogy nem tudnak elég gyorsan segítséghez jutni. Mindenkinek fontos a tartalékolás, de a betegeknek fokozottan.

Almandin 2020.02.29. 22:30:33

@Valódi Nő: Te most a feleség mint házicseléd szerepet propagálod? Mert a hozzászólásod utolsó mondata arra utal.
"Nékem olyan asszony kell,
Ha beteg is, keljen fel,
Főzze meg a vacsorát,
Úgy várja haza az urát"
Gratulálok. Leragadtál a 19. század szintjén.

qwertzu 2020.02.29. 22:50:55

A kommentelőknek: Jelenleg ha jól emlékszem piacgazdaság van, mindenki azt vesz a pénzéből amit akar, egészen egyszerűen illetlenség a másik költéseit fikázni. Ha valaki szerint nem kell tartalékolni, akkor ne tegye. Pont.

MPL firstlady 2020.03.01. 08:23:31

nos, tegnap egy pest melletti auchanban és az aldiban pontosan ilyen üres polcok voltak délelőtt tíz óra magasságában, az ilyen agyhalott némberek miatt.

normál bevásárlást nem lehetett intézni...

komolyan kívánom neked, meg a hasonszőrűeknek, hogy rohadjon rád az összes cucc

Kempesbaba 2020.03.01. 10:55:47

Még egy gondolat: ezeknek a készleteket felhalmozó embereknek (amikor lecseng ez az őrület),vajon eszébe fog majd jutni,hogy még mielőtt rájuk rohad, legalább egy részét leadják ezeknek a tartós élelmiszereknek mondjuk az Élelmiszerbankban,vagy más hasonló szervezetnek,hogy segítsék vele a rászorulókat?

Örömhernyó 2020.03.01. 11:30:43

@Valódi Nő: Az általam felsorolt élelmiszerek vészhelyzetre megfelelőek. Ugyanis sokkal hosszabb ideig elállnak, mint amit az emberek többsége bespájzol és jobb a tápértékük is. Nem azt mondom, hogy fehérjeporon kell élni normál táplálék helyett, de ha karanténba kerülök, netan beteg leszek, akkor nem fogok rántotthúst sütögetni. Az a rendes, napi táplálék, nem a vészhelyzeti. Amit felsoroltál a posztban, az normál életvitel mellett a magyar háztartások alap élelmiszertára.
Amúgy a rendes, kutyaközönséges influenza több embert ölt meg az elmúlt hónapokban világszerte, mint a koronavírus. De azzal most senki se foglalkozik. Mert nem trendi.

Örömhernyó 2020.03.01. 11:31:27

@Kempesbaba: Nem. Az embereknek normál esetben se jut ilyesmi eszébe.

Kempesbaba 2020.03.01. 11:47:27

@Örömhernyó: Igen,ez nekem is az egyik vesszőparipám.
Véleményem szerint a hiteles tájékoztatásba az is beletartozik hogy a mostani fertőzési,halálozási adatokat összevessék mondjuk a tavalyi,vagy két-három évvel ezelőtti adatokkal. Én ilyen műsort,riportot,egyebet még nem láttam. A who oldaláról esetleg ki lehetne túrni ezeket az számokat,de ezt egy átlag ember biztos hogy nem teszi meg.

Boar. 2020.03.01. 12:25:30

@Almandin: Nem két hétre hanem három három hónapra valót spájzoltak be. Kicsit hülye logikával ha azt nézzük, hogy a normális ember mondjuk kétheti tartalékot képez akkor egy-egy ilyen idióta hat normális helyett vásárol...amire persze az üzletek nincsenek felkészülve és a normálisabbja sem, nekik marad az üres polcok nézegetése.
Aztán a felét kidobja.
De a lényeg az, hogy a tudjukkik eltitkolják de itt már küszöbön a katasztrófa ezért mindenki spájzoljon be amit csak tud, jó lesz az még...

Almandin 2020.03.01. 12:43:41

@Örömhernyó: Rántotthúst sütögetni is lehet karanténban, ha van lefagyasztva készlet. Mivel valaki egész nap otthon kénytelen lenni, van rá ideje. Ha olyan hűtőkapacitás van a lakásban, hogy sok mindent le tudnak fagyasztani, akkor nem kell nélkülözni azt se.
A koronavírusnak valóban nagyobb a halálozási aránya, mint egy átlagos influenzának. ha nem vezettek volna be karanténokat, akkor már több tízezer, esetleg több százezer ember is meghalt volna. A 2017-es influenza valóban több áldozatot szedett, de az amiatt volt, hogy egy átlagos influenza esetén nem vezetnek be karantént és főleg idős és/vagy beteg emberek már a rosszabb immunrendszerük miatt a szövődményekbe halnak bele.

Örömhernyó 2020.03.01. 15:17:47

@Kempesbaba: Kínában egy hét alatt átlagban meghal kb. annyi ember közlekedési balesetekben, mint ahányan eddig koronavírus miatt meghaltak idén. Csak hogy az arányokkal tisztában legyünk.

@Almandin: Én a koronavírust Isten áldásának tartom (tartanám, ha nem lenné ateista, de mondjuk lehet az evolúció/természet/darwinizmus áldása is). A karantén miatt tisztul a levegő Kínában, leálltak gyárak, a közlekedés volumene csökkent. És elsősorban a 60 év felettiek és krónikus betegek halnak meg a betegségben. A természet így tudatja ezzel a népességcsoporttal, hogy ideje megtérni a földbe, visszaadni a porhüvelyüket, felhagyni az oxigénfogyasztással. Összességében sokkal kedvezőbb ez, minha valami ebola jellegű betegség terjedne, amiben mindenki egyenlő eséllyel meghalhat.

Almandin 2020.03.01. 15:29:49

@Örömhernyó: Tudtommal már te se vagy annyira messze a hatvantól, nem tudom, hogy ha elkapnád és haldokolnál tőle, akkor áldásnak tartanád-e azt, hogy ideje felhagyni az oxigénfogyasztással... A tőled megszokott empatikus hozzászólás volt, köszönjük!

Örömhernyó 2020.03.01. 15:37:20

@Almandin: Karanténban biztosan nem cifráznám a táplálkozást. Van egy kidolgozott Nutraloaf receptem, ami minden szükséges tápanyagot tartalmaz ha mellé bedobok egy tabletta multivitamint is naponta. És tökegyszerű elkészíteni, csak hát nem a rántotthússal összemérhető az élvezeti értéke. De nem rossz ízű, mondjuk egy rosszul sikerült gyümölcskenyérre emlékeztet. Hasonló Nutraloaf-ot adnak Amerikában a börtönökben a büntetésből elkülönített elítélteknek. Az összetevői mind rendkívül hosszú ideig tárolható alapanyagok. Ha beteg lennék vagy karanténba kerülök az otthonomban, én biztos nem variálom az étkezésemet. Monoton? Igen. Én simán kibírom hónapokig ezen a kaján.

Örömhernyó 2020.03.01. 15:43:28

@Almandin: Nekem még nagyon messze van a 60, sőt még az 50 is. Te keversz valakivel.
A kínai társadalom elöregedett, nincs normális nyugdíjrendszer és társadalombiztosítás. Az olasz társadalom a másik, ami nagyon elöregedett. Az öregeket ritkítani kell. Nem biztos, hogy véletlen ennek a vírusnak a felbukkanása most.
A kínaiak simán abortálják a nemkívánt magzatot, ezzel azonban a társadalom korfáját tortítják, kevés a gyerek, egyre több az eltartott idős. Most úgy tűnik a természet (vagy valami állami laboratórium) kijött az öregeket ritkító vírussal.

Kempesbaba 2020.03.01. 17:17:39

@Örömhernyó: Így van,terjeszd az igét te idióta...

Almandin 2020.03.01. 17:21:30

@Örömhernyó: Akkor neked jobb a monotonitás-tűrésed, mint nekem. Én még két nap egymás után se akarom ugyanazt enni általában. A rabokat is büntetik ezzel. Börtönökben a monoton étrend növeli a lázadás kockázatát is.
Szerintem te negyvenes vagy. Ha igen, akkor a 60 nincs már nagyon messze. Én negyvenes vagyok, de az elmúlt 20 év nagyon gyorsan elrepült.
Másrészt antihumánus az öregeket ritkítani. Idővel maguktól is ritkulnak, mert senki nem él örökké, de ilyet kívánni nagyon ellenszenves.

Mad Marx 2020.03.01. 19:49:43

Szuper, most a legtöbb bölcsészcsaládban rengeteg sok alapanyag gyűlt össze, de mivel főzni egyikük sem tud, ezért a felhalmozott készletekből naív művészi alkotásokat készíthetnek só-liszt-víz gyurmából. Az indeszk a kultúra legfőbb támogatója.

Almandin 2020.03.01. 21:32:26

@Mad Marx: Én se vagyok nagy szakács, de egy adag tésztát kifőzni és nyakon önteni a megmelegített kész szósszal nem egy művészet. Ugyanúgy a krumplisütés se.
Annyit szerintem minden épelméjű felnőtt ember meg tud tenni, hogy ilyen egyszerű dolgokat elkészítsen. Nem gasztronómiai remekek, de a melegétel-ellátás alapszinten megoldható velük. Ráadásul ezek a főzni nem tudó embernek is sikerélményt adnak, ha van idejük és kedvük, apránként tovább fejleszthetik a tudásukat.

xyyyxyxyyxyxyyx 2020.03.01. 22:03:55

Az lesz érdekes, amikor igazán beüt a krach, és a blogger szomszédja (aki olvasta a posztot) átmegy egy furkósbottal, és szépen elvisz mindent. Mert ő nem bevásárolt, csak nagyot tud ütni.

nawazzeg 2020.03.01. 22:15:13

Villanykörte befőtt!

Almandin 2020.03.02. 12:37:15

@xyyyxyxyyxyxyyx: Erre is van megoldás:
varositulelo.blog.hu/2014/02/08/prepperek_ti_orultek
Ha lehetséges, az ember ne ossza meg a szomszédaival, hogy nagy kajakészletet halmozott fel. Az én készleteimről is csak páran tudnak, nem szomszéd egyik se. Ennek oka, hogy vészhelyzet esetén a nem előrelátó emberek 1 héten belül éhezni fognak. Ha valami miatt az állami ellátás nem lenne megfelelő, sokan éhségükben betörnének a szomszédaikhoz és elvennék az élelmüket. Rosszabb esetben meg is ölnék őket. Az éhezés nagy úr. Törvénytisztelő, nem gonosz emberekből is kihozhat vadállati viselkedést. A szükség törvényt bont. A második világháborúban Leningrád ostromát azok élték túl nagyobb eséllyel, akik a kannibalizmusra is rávették magukat (az ukrajnai éhínségnél úgyszintén). Ha nagyon nagy katasztrófahelyzetben a civilizált emberek egy része egymást is megeszi, akkor a szomszédhoz való betörés és az ételeinek erőszakkal való elvétele nem is olyan nagy dolog (viszonylag). Egy karantén esetében erre kisebb az esély, mert az utcán járőröznek és megbüntetik azokat, akik engedély nélkül kimennek. De egy házon belül a szomszédba könnyebb átjutni.
Az én élelmiszerkészleteimről azért tudnak kevesen, mert nem autóval járok és folyamatosan töltöm fel a készleteket. Egy-két szatyor étellel közlekedni nem feltűnő. A szomszédokkal meg nem járok össze, nem járkálnak ki-be a lakásomba.

Örömhernyó 2020.03.02. 13:24:33

@Kempesbaba: Kínában a népességszabályozás legdurvább módját alkalmazzák évtizedek óta ipari mérerekben. Az abortuszt. A nő testébe felnyúlva szétvagdosnak magzatokat és kikaparják őket. Ez a durva kéremszépen. És emiatt létrejött az a probléma, hogy egy kiterjedt nyugdíjrendszert vagy normális társadalombiztosítást nélkülöző társadalomban túl sok az öreg, eltartott. És akkor megjelenik ebben a népességszabályozást állami egészségügyi eszközökkel folytató országban egy vírus, ami szinte kizárólag a nemkívánatos időseket pusztítja el. Amit én felvetettem, az nem a valóságtól elrugaszkodott gondolat. Nem azt állítom, hogy a gyíkemberek gyártották ezt a vírust!

Örömhernyó 2020.03.02. 13:35:38

@Almandin: Igen, az elmúlt 20 év sokkal gyorsabban elrepült, mint az életem első fele.
A monotonitás nekem gyerekkoromtól kezdve nem gond, mivel válogatós gyerek voltam, sokszor ugyanazt ettem napokig. Például töltöttkáposztát (ami másnaposan, harmadnaposan, újramelegítve kifejezetten jobb is), vagy babgulyást stb. Nagyapám viszont két nap nem ette meg ugyanazt az ételt, mert az orosz fogságban elege lett az éhezésből, egyhangú étkezésből.
Ezt a Nutraloaf nevű izét eleve szegregált, magánzarkában elkülönített, eleve a rend ellen lázadozó rabok büntije. Tehát a lázadáson már túl vannak. Nekem teljesen megfelel ez vészhelyzeti táplálékként.

Az öregek ritkítása nem az én ötletem, nem az én művem a koronavírus, ami szinte csak az időseket pusztítja. Kínában a magzatokat ipari méretekben pusztítják, az gondolom nem ellenszenves...

Almandin 2020.03.02. 14:45:02

@Örömhernyó: Ellenzem az abortuszt is. De attól még nem örülök annak, hogy sok öreg meghal a koronavírustól. De azt hiszem, nálad olvastam régebben olyat is, hogy nem baj, ha az afrikaiak nagy része meghal járvány miatt, mert csak problémát okoznak. Erre van egy frappáns válaszom: ha lenne isteni gondviselés és igazságszolgáltatás (nincs, hitetlen vagyok) akkor az lenne az igazságos, hogy Isten azokat sújtaná a járványba való belehalással, akik ilyet kívánnak embertársaiknak. Amúgy én neked se kívánom. Miért akarod egyébként, hogy pusztuljanak az öregek? Zavar, hogy nyugdíjat kell nekik fizetni, meg sok kórházi ágyat foglalnak, vagy akár a látványuk is zavar, hogy már nem üdék és fiatalok?

Kempesbaba 2020.03.02. 17:11:10

@Almandin: Irigyellek a toleranciádért. Én nem vagyok ilyen.
"Enyém a bosszú, én majd megfizetek" mondja az Úr,de én nem hiszek ebben. Az olyanoknak mint Örömhernyó mindig kell egy ellenség kép (zsidó,néger,sárga,vagy épp nyugdíjas) hogy legyen kit okolni az elcseszett életükért.
Én szívem szerint az ilyen embert meg hívnám egy sörre vagy egy kávéra, és pár kedves szó mellett a fejét jó néhányszor beleverném az asztalba...

Almandin 2020.03.02. 19:15:17

@Kempesbaba: Egyetértek. Örömhernyó az egyik legfurcsább, legellentmondásosabb figurája a blog.hu-nak. Nem műveletlen, de mégis vannak olyan hiányai pl. művészettörténetből, amik azt mondatták vele, hogy nem kár a Notre-Dame-ért, akár BDSM klubot is csinálhatnának belőle(!). Vagy pl. a pedofíliát mentegető kommentjei. Kéthavonta nicket cserél, volt ő már karandash, czerka, acycloren, stb., de mindig felismerhető arról, hogy leszögezi, hogy a Távol-Keleten él és elég túlfűtöttnek tűnik szexuálisan.
A hozzá hasonló emberek azért veszélyesek, mert csak a neten hangoztatják őrült nézeteiket. Élőben valószínűleg jó benyomást keltő, udvarias értelmiségi a normalitás látszatával. Szerintem se a párja, se a barátai, se a munkáltatói nem sejtik, hogy milyen beteg nézetei vannak.
Megfigyeltem, hogy a kommentszekció erősen vonzza a pszichésen problémás embereket, nagyobb az arányuk itt, mint a való életben. Emiatt lehet gyakran olvasni ennyire elvadult gondolatokat, miszerint valaki áldásnak tekint egy ilyen szörnyű járványt.
Aztán az életben, ha egy ilyen példány súlyosan megbetegszik és van rá esély, hogy meghal, az ilyen szokott a legszánalmasabb módon könyörögni az orvosoknak, hogy mentsék meg. Csak a saját élete számít neki.

Kempesbaba 2020.03.02. 19:31:52

@Almandin: én ilyen helyzetben sokszor hangoztatom azt a véleményemet,hogy ezek az emberek az internet előtti időkben is léteztek,csak a hülyeségüket mondjuk a kocsmában hallgatta 4-5 ember,aztán ha a pultosnéni megunta,akkor egy tockos kíséretében hazaza zavarta anyukájához a kisszobába. Na ezek az emberek az internet segítségével ugyanezt a faszságot ráborítják most országra-világra.

Almandin 2020.03.02. 22:10:10

@Kempesbaba: Ez így van. Ráadásul az anonimitás sok emberből kihoz olyanokat, amit nyíltan nem merne vállani, egyrészt a tockosveszély miatt, másrészt az elszigetelődés veszélye miatt (az emberek érthetően nem komálják azokat, akik pl. a pedofilokat védik).
A net másik nagy veszélye, hogy régebben egy bolond a saját környezetében nemigen talált hasonlót, ma a neten össze tudnak verődni és hergelik egymást. Erre jó példa az incel terrorizmus (Rodger, Minassian). A sok, nemiségében frusztrált férfi közös fórumokon, blogokon előbb csak együtt sírt a balsorsukon, aztán bűnbakokat kerestek és ideológiát alkottak. Aztán egy-kettő ámokfutott. Természetesen a legtöbb incel nem árt másnak, de a net kitermelte a csoport saját fanatikusait is.

Örömhernyó 2020.03.03. 07:14:10

@Almandin: Sajnos az öregek nem jobb emberek, mint a többi, sőt. Csak mert megéltek 70 évet, nem lesznek se bölcsebbek, se kedvesebbek, se normalisabbak. Az öregektől nem én akarok megszabadulni, hanem a természet és a túlnépesedett, elöregedő társadalmak. Nem én találtam ki, hogy egy közönséges influenza könnyebben elviszi az öregeket. Ez a természet rendje. Nem én találtam ki, hogy a sejtek burjánzása, a rák sokkal esélyesebb az életkor növekedésével. Ez a természet rendje.
Nem én találtam ki, hogy egyre emelni kell a nyugdíjkorhatárt, hogy lehetőleg minél kevesebb embernek és minél rövidebb ideig kelljen nyugdíjat fizetni. Ez az állam jogrendje.
Régen az öregeket a család tartotta el, a gyerekek akiket nevelt, akiknek felépített egy családi gazdaságot, céget, műhelyt. Ha jól gazdálkodott életében, akkor kényelmesebb öregkora volt. Ma meg mindenki eltartja az öregeket, azokat is akik lusták voltak és nincs gyerekük se.
Nekem is egyre nagyobb esélyem lesz daganatos betegségre, szív- és érrendszeri betegségre, ahogy öregszem.
És a társadalom érdeke pont az, hogy pont nyugdíjkorhatár környékén haljak meg. Mert akkor befizettem a befizetnivalókat, de nyugdíjat nem kell fizetni nekem.

Ázsiában élek, itt az öregeket hagyományosan nagyon tisztelték, de ez semmiképp nem keverendő a szeretettel. Egyszerűen babonás félelem vette őket körül, mert a túlvilágról szellemként vissza fognak járni. Ez az ősök tisztelete, de nem szeretete. Valójában senki se szereti a a nagyszüleit itt, csak az örökség fejében elviseli őket. A magyar családokra jellemző szereteten alapuló kötelékek itt nem jellemzőek még a modern gondolkodású családokban sem.

@Kempesbaba: Pubikám, a párom ázsiai (sárga tetű, ahogy a Kincs, ami nincs című filmben emlegették őket). Dugtam többféle európai nemzetiségű csajt, rám igazán nem mondható, hogy idegengyűlölő lennék. Az evolúcióval meccseld le, hogy miért halnak könnyebben a termékeny életszakaszukon túl lévő emberek (öregek). Jelenleg nem az a gond, hogy túl kevés ember van a világon, hanem hogy túl sok. És egy túlnépesedett világban gyorsan terjednek a mindenféle rezisztens kórokozók.

Kempesbaba 2020.03.03. 08:57:47

@Örömhernyó: Csodás,egy fajsemleges náci...

Örömhernyó 2020.03.03. 09:08:58

@Almandin: "vannak olyan hiányai pl. művészettörténetből, amik azt mondatták vele, hogy nem kár a Notre-Dame-ért, akár BDSM klubot is csinálhatnának belőle" - Ez nem művészettörténeti hiányosság, hanem érett gondolkodás. Én úgy nőttem fel művészeti albumok, fotóalbumok és festők életrajzi könyvei és történelmi tárgyú munkák közt. Aztán bejárva a világ egy részét rájöttem, hogy ez egy sznob ragaszkodás, a múlt ékeivel való díszítése az üres, nulla proli életeknek. Mint amikor egy bécsi proli csak azért hordja fenn az orrát mert Bécs a klasszicista zene központja volt. Vagy a párizsi sutyerák, akit csak ott ejtett le a gólya, de ettől már magát különbnek tartja. Az egyiptomi arab, aki tartja a markát a turista felé, mert négyezer éve valaki odaszobort valamit a sivatagba, bár se nyelvileg, se genetikailag hozzá köze nincs.
A Notre-Dame betöltötte feladatát, nem mondom, hogy le kell rombolni, de ha magától dől össze, akkor nem kell annyira kétségbeesni.
A Notre-Dame-ról nagyjából már mindent tudunk, dokumentálva van, leomlásával nem érné akkora veszteség az emberiséget, mint mondjuk egy ritka, eddig le nem jegyzett nyelv eltűnésével.

"Szerintem se a párja, se a barátai, se a munkáltatói nem sejtik, hogy milyen beteg nézetei vannak." - A párom tudja, hogy egy öszinte ember vagyok, pont ezért szeret, mert nem hordom az itt Ázsiában megszokott társadalmi álarcot. Azt mondja, mellettem ő is önmaga lehet, levetheti az irodában, tarsaságban, családban elvárt álmosolyt, képmutatást. Mert sajnos Ázsia ilyen is, mindenki egy általánosan elvárt egyenmosollyal létezik, miközben a pokolba kívánják az életüket meg az embertársaikat is. Én meg káeurópaiként ebből ki tudom magam vonni és sokaknak ez imponál, mert hogy tökös dolog. Pedig hát nem, csak így nőttem fel.

A pedofília illegális. Nem menthető jogilag. Kulturálisan meg mindig is jelen volt. A pedofilek és pederaszták közt nem árt azonban különbséget tenni. Valamit a gyerekbántalmazók és gyerekgyilkosok és a szolid pedofilok közt. Lehet-e egy felnőtt szerelmes egy 14 év alattiba? És viszont? Lehet, ezt sehol nem tiltja a törvény. Megjegyzem a legfiatalabb partnerem 16 éves volt, de azt hazudta, hogy 21. És hármasszex volt, a 35 év feletti pasijával dugtuk közösen. Ez volt a legfiatalabb partnerem. Ez nem pedo dolog. A legtöbb partnerem 30+ éves férjezett nő volt. Tehát nem izgulok a gyerekekre a tapasztalataim szerint.
Tegnap egy ázsiai gyerek (12 éves) mutatott nekem egy mosolygós osztálytársnőjéről készült képet a telefonján. Kérdezte, hogy szerintem is gyönyörű-e (beautiful és hot, kifejezéseket használta angolul). Mondtam neki, hogy ő tarthatja gyönyörűnek, de én ha felnőttként ezt mondom, akkor én vagyok a creepy pedo guy. Nevettünk ezen, mert nevetséges. Megegyeztünk abban, hogy azt mondhatom, hogy az osztálytársnője valószínűleg nagyon szexi csaj lesz 18 évesen...

Az életemért nem könyörgök majd jobban, mint mások. Ápoltam én két családtagomat fiatalon, láttam több rokonom halálát, meg idegenek halálát. Nem gondolom, hogy jobban ragaszkodnék az élethez, mint mások. Anyám is főleg attól tartott, hogy azelőtt hal meg, hogy felnevelhetné a gyerekeit. Én is így vagyok ezzel, ha lesz gyerekem, sokkal jobban fogok rettegni a haláltól, de nem magam miatt, hanem az elárvuló gyerekeim sorsa miatt.

@Kempesbaba: "Örömhernyó mindig kell egy ellenség kép (zsidó,néger,sárga,vagy épp nyugdíjas" - párom sárga tetű, ahogy a Kincs ami nincs című filmben emlegették az ázsiai szereplőt. De dugtam én magyarországi román származásút, franciát, romániai románt, lengyel csajt, félsváb-félszlovák csajt, félcigányt, illetve ezek közül több tartósan barátnőm is volt. Nem keresem az ellenségeket. Csak az, hogy ma mindent a nyugdíjasok határoznak meg, mert ők érnek rá szavazni Kelet-Európában, közben ők a legszámosabb eltartott sokaság, az egy vicc. Kínában az öregek még ma is inkább a családjukra támaszkodhatnak leginkább, demokrácia meg nincs, az öregek így nem juttatnak hatalomra ígéretekkel dobálózó politikusokat. Az eltartott 6 éves se szavazhat. Akkor az eltartott 76 éves miért szavazhat?

Kempesbaba 2020.03.03. 09:15:37

@Örömhernyó: azert mert a zsidók helyett a nyugdíjasokat küldenéd gázkamrába,attól még egy büdös náci vagy

Örömhernyó 2020.03.03. 09:31:14

@Almandin: Az incelek nem tudom hogy jönnek ide, arról már lecsúsztam, hogy kényszerszűz fiúcska legyek.

"az emberek érthetően nem komálják azokat, akik pl. a pedofilokat védik"

Az emberek a védőügyvédeket is gyűlölik, mert bűnözőket védenek. Ha nem lenne ilyen hivatás, akkor mindenkit fellógatnának a nagyonerkölcsös emberek a fákra. A pedofil is ember, meg a drogos is, meg a katolikus is, meg a nagymagyarországpólós is. Meg kellene érteni, hogy miért lett olyan és ehhez segít hozzá az, aki belegondol, elmereng. Akár védelmébe is veszi őket, bár nem ért velük egyet, de tudja, hogy mindenki furcsa valaki szemében, mindenki egy rejtély. Csak a többség bele se gondol ebbe, csak rakja a fát a máglyára, amin majd jól megégetnek valakit, aki remélhetőleg nem ő maga lesz.
Pedofil a szememben az, aki szerelmes egy gyerekkorúba. Pederaszta, aki ezt ki is éli a gyerekkel beleegyezéses szex formájában. Aztán vannak az erőszakolók és kéjgyilkosok, akik megölik az áldozatukat, mert ettől élveznek. Köztük vannak pedók, homók, heterók is. Utóbbit elítélem, bár a többség egy kalap alá vesz mindenkit.
Pont mint a drogoknál. A füves cigit szívó 17 évest is életfogytig tartó kőtörésre ítélnék, mint a káros designerdrogot terítő kereskedőt. Egykutya a szemükben.

Örömhernyó 2020.03.03. 09:48:05

@Kempesbaba: Megint csak te nem érted a dolgot ezért (vagy mert egy sunyi kis alattomos geci vagy) gyártasz egy szalmabábot és azzal hadakozol.
A nyuggereket nem én akarom gázkamrába küldeni, hanem a betegségek tizedelik őket jobban, mint a fiatalokat. Nem tudom feltűnt-e az, hogy az idősek közül többen halnak meg, mint a fiatalok közül. Rákban, szívinfarktusban, cukorbetegségben, influenzában. Nem én emelem egyre magasabbra a nyugdíjkorhatárt, hanem a kormányok, hogy kevesebb pénzt kelljen a nyuggereknek kifizetni. Mert előbb elhullanak.
Megtennéd, hogy rámutatsz, hogy hol kívántam gázkamrát az időseknek? Persze az internet anonimitása mögé bújva tolhatod a hazugságaidat, rágalmaidat, meg fenyegethetsz azzal, hogy egy kávé mellett az asztalba vernéd a fejemet.

Kempesbaba 2020.03.03. 10:34:18

@Örömhernyó: addig örülj,míg véd ez az anonimitás

Örömhernyó 2020.03.03. 12:24:39

@Kempesbaba: Te kezdtél el veszélyesen fenyegetni az internet névtelenségét kihasználva. Mire jó ez? Nyugodj le, senki nem akarja gazkamrába küldeni a nyuggereket. Elintézi őket a természet, a betegségek. A fejlett világban az ő eltartásuk a nagy probléma, nem az újszülöttek túl nagy száma.

Almandin 2020.03.03. 13:15:30

@Örömhernyó: Segítek:"Örömhernyó
2020.03.01. 15:17:47
@Kempesbaba: Kínában egy hét alatt átlagban meghal kb. annyi ember közlekedési balesetekben, mint ahányan eddig koronavírus miatt meghaltak idén. Csak hogy az arányokkal tisztában legyünk.

@Almandin: Én a koronavírust Isten áldásának tartom (tartanám, ha nem lenné ateista, de mondjuk lehet az evolúció/természet/darwinizmus áldása is). A karantén miatt tisztul a levegő Kínában, leálltak gyárak, a közlekedés volumene csökkent. És elsősorban a 60 év felettiek és krónikus betegek halnak meg a betegségben. A természet így tudatja ezzel a népességcsoporttal, hogy ideje megtérni a földbe, visszaadni a porhüvelyüket, felhagyni az oxigénfogyasztással. Összességében sokkal kedvezőbb ez, minha valami ebola jellegű betegség terjedne, amiben mindenki egyenlő eséllyel meghalhat.

"
Te magad nevezted a koronavírust áldásnak, ami segít a világnak, hogy kevesebb öreg és krónikus beteg szívja az értékes levegőt.
Ez durva. Tény, hogy előbb-utóbb mindenkinek meg kell halni, de ezt kívánni bárkinek és áldásnak nevezni egy veszélyes vírust nem vall normális és emberséges gondolkodásra.

Örömhernyó 2020.03.03. 14:59:32

@Almandin: Összességében a rendes influenza, közlekedési balesetek és más hasonló okok miatt sokkal többen haltak meg azonos időszak miatt, mint a koronavírus miatt. A koronavírus azonban az inaktív időseket iktatja ki nagyobb eséllyel. Ez a természet áldása, rendje, hisz Istenben nem hiszek. Ha nem lennének ilyen betegségek, akkor nem csak hogy nagyobb túlnépesedés, de pont az inaktívak lennének még többen. Ha túl.sok gyerek van, az se túl jó (ha etetni se tudják őket), de gyerekből esetleg még lehet munkás, ha felnő és kap valami oktatást. Öregekből meg nem. A gyerekszámot, születések számát sok helyen abortusszal csökkentik. Az eltartott öregek számát meg finomabb módszerekkel. Például nyugdíjkorhatár emelésével. Dolgozz, amíg valószínűleg már nem éled meg a nyugdíjat.
Javaslom a Logan futása című filmet megnézni. De nem is. A magadfajta csak leköpné a képernyőt, hogy hogy lehet ilyen sztorit kitalálni, ez nem vall egészséges lelki világra...
Szerinted gondolom Jonathan Swift is komolyan gondolta, amikor ír gyerek eladásáról megevéséről írt a gazdasági nehézségek enyhítése érdekében.
A szabad gondolkodáshoz bátorság kell, nektek meg zabszem se fér a feneketekbe.

Szerintetek az jobb lenne, ha ebola terjedne? Ami sokkal halálosabb és mindenkire veszélyes.

Örömhernyó 2020.03.03. 15:15:00

@Almandin: "áldásnak nevezni egy veszélyes vírust"

"Emiatt lehet gyakran olvasni ennyire elvadult gondolatokat, miszerint valaki áldásnak tekint egy ilyen szörnyű járványt."

Veszélyes vírus és szörnyű járvány.
Te nem tudod mit beszélsz. A koronavírusban eddig kb. 3000 ember halt meg világszerte. Ennyien egy hét alatt meghalnak csak Kínában közlekedési balesetekben.
A kutyaközönséges influenza évente elvisz 650ezer embert évente világszerte.
A teljesen közönséges norovírus (1-3 napig tartó fosást, hányást okozó gyomor-bélhurut megbetegedést okoz) évente 200ezer halált okoz világszerte.
Összességében a koronavírus hiába 1% a halálozási rátája, egy vicc eddig. Kb. ötször halálosabb az influenzánál... Ja, de még mindig nem egy általánosan halálos kór.
Hányan haltak meg a koronavírus járvány kitörése óta fürdőszobai balesetekben a világon? Szerintem összemérhető a számuk a koronavírus áldozatainak számával.
Csak azért, mert most a csapból is ez a vírus folyik, nem kellene elragadtatni magadat. Ez van, ha tájékozatlan emberek kritikátlanul fogyasztják a híreket.

PeniValdes · http://asikerutjain.blog.hu/ 2020.03.04. 11:31:01

sokan fejüket vesztve vásárolnak....na nekem ez fura. merthogy alapból kéne otthon lennie dolgoknak, gyógyszernek, max a mennyiséget szorzod be bizonyos élelmiszereknél. de három raklap kukoricadara nem biztos hogy kell.

Örömhernyó 2020.03.07. 08:35:56

@PeniValdes: A legviccesebb a WC papír halmozás. Ha otthon van az ember, mondjuk karanténban, akkor eleve egyből moshatja a valagát WC használat után. Ázsia déli részén nem nagyon használnak WC papírt, hanem mossák a feneküket és utána a kezeiket is WC használat után (Thaiföldön például), nem is onnan indulnak ezek a világjárványok, hanem az északabbi kínai régiókból, ahol a WC papír elterjedtebb. Véletlen? Aligha!
süti beállítások módosítása