Teljesítsd be női küldetésed!

Valódi Nő
Csütörtökön és pénteken még módosíthatjátok a középiskolai sorrendet!

 

untitledusdepartmentofstate.png

Mindössze két napotok maradt, 21- és 22-én még megváltoztathatjátok azoknak a középiskoláknak a sorrendjét, ahova a gyermeked jelentkezett! Mikor érdemes módosítanotok? Hogyan és hol tehetitek meg? Életbevágóan fontos információk!

„Ez a középiskolai felvételi – hallod – kész őrület!” – mondta tavaly a kozmetikusom egyfolytában, akinek a lánya, Katica, akkor felvételizett. Megvallom őszintén, nem hittem el neki. Már megint el van túlozva a dolog, gondoltam magamban. Majd ha mi ott leszünk, jövőre! Biztosan más lesz a valóságban… és eltelt az egy év, itt állok a fiammal az előbb említett őrület kellős közepén mert, hogy tényleg az. Erről viszont majd egy következő posztban fogok mesélni. Most térjünk a tárgyra!

Mikor ne módosítsatok a rangsoron! Amennyiben az írásbeli felvételi dolgozat megírása, netán a szóbeli vizsga után azt látjátok, hogy a vágyott iskolában, a vágyott szakon, az ideiglenes listán eléggé hátul szerepel a gyereked, ne ijedj meg! Ha például 160. a sorban egy 30 fővel induló osztály esetében, még lehet esélye bekerülni, hiszen egy megyeszékhely népszerű gimnáziuma esetén – főleg, ha van egy még népszerűbb gimi – ha rezeg is kissé a léc, de bejuthat. Amennyiben pedig tényleg ez az a suli, amit a végzősöd és te is a legjobban szeretnétek, a pániktól viszont, hogy nem kerül be, mégis változtattok a sorrenden és egy hátrébb sorolt középiskolát hoztok előre, végképp elestek az esélytől is, hogy az első helyen megjelölt intézménybe kerüljön! Kemény taktika ez az egész! Tudom, hogy ez szerény vigasz, de nem marad más mint, hogy reménykedtek abban, hogy annyi nebuló fog kiesni a gyermeked elől, hogy ő mégis bekerül a vágyott osztályba. Miért is esnének ki előletek annyian? Mondjuk azért, mert a város nagyobb hírnevű iskoláját jelölték meg elsőnek, és a ti választott iskolátok több tíz-száz gyereknél csak a – ha nincs ló, jó a szamár is elv alapján – a második, ún. tartalék helyként szerepel náluk a listán. Így a lakóhelyedhez legközelebb eső Pedagógiai Oktatási Központban használt KIFIR-program automatikusan fogja ezeket a gyerekeket abba az iskolába felvenni, amit ők előbbre soroltak a ti vágyott sulitoknál.

A POK-ok listáját itt találod: https://www.oktatas.hu/kozneveles/pedagogiai_szakmai_szolgaltatasok/pok_elerhetoseg

Veszprém például a Győri POK-hoz tartozik. (KIFIR-program: Középfokú Felvételi Információs Rendszer)

Módosítsatok a rangsoron:

-        Ha biztosan megváltozott a szándékotok, és már nem akarjátok, hogy a gyereked az első helyen megjelölt iskolába és szakra kerüljön. A véleményetek átalakulását okozhatta, ha a nyílt napokon vagy a felvételi eljárás során rossz tapasztalatra tettetek szert, ezt tovább erősítheti ha másoktól negatív véleményeket hallottatok, bár ez utóbbi szóbeszédeknek nem biztos, hogy érdemes hinni. Ha az írásbelin nem tetszett a bánásmód, ha az utána tett Észrevételeidre negatívan és elutasítóan, nem megfelelően megmagyarázva reagáltak, ha a szóbelin, vagy az igazgatói tájékoztatón nem tetszett az intézmény „hozzátok állása”, igenis módosítsatok a sorrenden! Soroljátok előbbre azt az új sulit, amelyikbe inkább szeretnétek bekerülni!

schoolpicpedia.jpg

Forrás: Picpedia

Vigyázzatok: korábban nem választott középiskolát nem lehet újként megjelölni!

-        Amennyiben elfelejtettetek egy szakot megjelölni, vagy korábban nem akartátok, de most már igen, vegyétek fel az új szakot a listátokra! Például a fiad gimnáziumokba és szakközépbe jelentkezett, de időközben tudatosul bennetek, hogy egyfolytában autó-tunning könyveket, magazinokat nézeget, mindene az autó, talán nem ártana felvenni egy közlekedésgépész vagy autószerelő szakot, ha a már megjelölt középiskola indít ilyen szakot! Biztosan növelitek esélyeiteket a kiszemelt intézménybe való bejutásra, ha a kizárólagosan megjelölt, ámde népszerű angol nyelvű tagozatok helyett egy kevésbé népszerű pl. német, spanyol stb. nyelvi előkészítős tagozat kódját is felveszitek!

Vigyázzatok: művészeti szakirányú, vagy olyan tanulmányi területet, ahova szóbeli felvételi vizsgát kell tenni pl. biológia, nem tudtok újként megjelölni! Továbbá az új tagozatot egyeztetni kell az iskola erre kijelölt képviselőjével! – olvasható az eduline weboldalán:

https://eduline.hu/kozoktatas/20190319_Most_meg_lehet_valtoztatni_a_kozepiskolak_sorrendjen_ime_a_reszletek

A régi, választott tagozatokat nem törölhetitek!

-        Biztosan lefotóztátok vagy lefénymásoltátok a beadott jelentkezési lapotokat. Nézzétek még egyszer át a kódokat! Ha rosszul írtatok valamilyen tagozatkódot, sürgősen küldjétek be a módosított, helyes kódot! 

A módosítási időszakról, a 3.8. pont alatt itt olvashattok:

https://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/kozoktatas/beiskolazas/2019/KIFIR_kiadvany_20181029.pdf 

Hol kell módosítanotok a jelentkezést? 21-22-én pénteken, menjetek be az általános iskolátokba és ott töltsétek ki a módosító adatlapokat!  Az időpontra vonatkozó közleményt itt találjátok: https://www.oktatas.hu/

Az iskola 25-én éjfélig köteles elpostázni az Oktatási Hivatalnak. A vonatkozó határidőket ebben a táblázatban találjátok: https://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/kozoktatas/beiskolazas/2019/kozepfoku_beiskolazas_idopontok_20180810.pdf

Kitartást kívánok nektek a felvételihez, már nem sokára túl vagyunk rajta!

Teljesítsd be női küldetésed!

Ha tetszett a bejegyzés, légy szíves oszd meg másokkal is! Köszönöm.

Továbbiakért kövesd a Valódi Nő blog Facebook oldalát!

A bejegyzés trackback címe:

https://valodino.blog.hu/api/trackback/id/tr9214701932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása