Teljesítsd be női küldetésed!

Valódi Nő
Levendulaságok – ha még nem untál bele, látogass el Pannonhalmára!

 

levendulalogo1000x660.jpg

Friss videón mutatom, hogy bőven van még levendula a Pannonhalmi Főapátság levendulásában, ha július 7-ig ellátogatsz, megtudhatod milyen programok várnak rád. Néhány jó tanácsot is kapsz, hogy teljes legyen az örömöd a látogatáskor. 

Már a XVIII. században használták itt a levendulát, mivel Reisch Elek gyógyszerész, pannonhalmi bencés szerzetes gyűjteményében már megtalálható. Szent Márton monostorának apátsági gyógynövénykertjének napfényes lejtőin az 1940-as évektől ültetik. Ha szeretnél megismerkedni a levendula ezeréves bencés termesztési, gyógyászati hagyományaival, felhasználásának módjaival, és az itt kapható termékek ízlelése után pedig kedvet kapsz, hogy otthon süteményt készíts, látogass el és magad is szedhetsz belőle frissen, vagy palántát vásárolhatsz.

A Szedd magad akció részletei:

terkeplogo1257x1280.jpgHelyszín: Gyógynövénykert

Nyitva tartás: Július 5, péntek, 14:00-17:00; július 6-7, szombat-vasárnap, 10:00-18:00 vannak a programok, noha magának a kertnek a nyitva tartása 9:00-19:30-ig van. Mivel én egy olyan tíz darab metszőollót láttam, így lehet, hogy azt is célszerű vinni, ha netán nagy tömeg lenne.

szeddmagadlogo1024x718.jpgÁrak

Fontos! Vezetett gyógynövénykerti látogatáshoz előre be kell jelentkezni! (+36 96) 570 191, további információkat itt találsz: https://bences.hu/cikk/arboretum_es_gyogynovenykert.html

Láthatod, még elegendő levendula van Pannonhalmán. A videó 2019. június 29-én készült. A kék napernyőknél kell megvásárolni a kívánt méretű papírtáskát.

Pannonhalmi Levendulanapok programjai:

programlogo709x1024.jpgTanácsok autóval érkezőknek:

Amennyiben csak levendulázni szeretnétek, és nem vagytok kíváncsiak az Apátság épületére, ebben az esetben a Gyógynövénykert melletti, „lenti” parkolót javaslom, bár majd meglátod, hogy autók sorakoznak a kert bejáratától az alig forgalmas aszfaltozott út szélén is.

Ha a látogatható helyekre belépőjegyeket szeretnétek vásárolni, akkor célszerű az apátsági domb emelkedőjének kb. a felénél található TriCollis fogadóépületnél balra lefordulni, ott találtok egy parkolót, ha szerencsétek van, akkor a fedett parkolóházban még árnyékos helyet is találtok. Ha ezen a bekötőúton egyenesen továbbhaladtok, még van kitáblázva parkoló, de mi arra nem jártunk.

Ha idős emberrel látogattok ide, akkor célszerű őt felvinni előbb a dombtetőre, az Apátság előtt kitenni, a bejárat előtt több helyen le tud ülni és megvárni benneteket, míg gyalog felértek. Egészséges ember amúgy 5-10 perc alatt felsétálhat, de beteg embernek a szintkülönbség megterhelő lehet.

Figyelmeztetés: a dombtetőn is találtok egy kisebb parkolót jobbra a macskaköves részen (az Apátság bal oldalán), de oda behajtani csak engedéllyel lehet, így nem ajánlhatom (habár innen a legkönnyebb megközelíteni az Apátság épületegyüttesét, vagy kisétálni a Lombkorona tanösvényhez és kilátóhoz).

Azt gondolom, hogy a sokféle helyszín, a többféle nyitva tartás, bizonyos helyekre a bejelentkezés szükségessége, az extra programok, az étkezési lehetőségek kicsit bebonyolítják azt, hogy akár egyetlen nap alatt mindent meg tudjon az ember az optimális időben, nem rohanva látogatni. Ezért ajánlom, hogy gondolkodj előre, szervezz és foglalj időben!

Ezekre figyelj, ha szeretnétek meglátogatni az Apátsági Pincészetet is:

  • Az Apátsági Pincészet látogatásához legkésőbb az érkezés előtti nap 12.00 óráig, hétvégi látogatáshoz előző péntek 12.00 óráig be kell jelentkezni!!! (Sajnos mi ezt nem tettük meg, így, mivel nem volt hely, ill. 50 fős csoport volt bejelentve, első alkalommal ez elmaradt.) A bejelentkezéshez a telefonszám: +36/96/570-222. Azért írom le, mert ez roppant bosszantó lehet, ha elutazol az ország másik végéből. Szerintem megéri a vezetett túrát választani, hiszen sok információt kapsz. Főleg azoknak ajánlom, akiket érdekel a borászkodás. Figyeljetek arra is, hogy minden fő részére lehet kérni a látogatást borkóstoló nélkül, 3-5 ill. 7 bor megkóstolásával, az árakat itt találod: https://bences.hu/cikk/apatsagi_pinceszet.html

Bővebb információ: https://apatsagipinceszet.hu/pincelatogatas/

Ezekre figyelj, ha szeretnétek meglátogatni magát az Apátságot:

  • Az épületegyüttes funkciójából adódóan, a bazilika és a kerengő nem látogatható mindig a liturgikus események miatt. Hiába van hétvégén a bazilika például 9:00-18:00-ig nyitva, előre tájékozódj, hogy mikor vannak azok a szabad látogatási időpontok, amikor be is lehet menni itt: https://bences.hu/cikk/a_latogatasi_rend_2019_marciusi_valtozasairol.html
  • Amit szerintem célszerű fontolóra venni, még ha nem is vagytok vallásosak az az, hogy minden nap bekapcsolódhattok 13:00 órakor a szerzetesközösség napközi imádságába a bazilikában. Nyitva tartásról, árakról stb. itt tájékozódhattok, hiszen tárlatvezetésre ide is előre be kell jelentkezni: https://bences.hu/data/files/turizmus/belepo_nyitva_2019_hu.pdf

Ezekre figyelj, ha étkezni szeretnétek:

  • Ha nem vet fel a pénz benneteket, akkor csomagolj szendvicseket, vagy nézzetek ki előre valami számotokra is megfizethető helyet a közelben, vagy akár Győrben.
  • Ha van mit a tejbe aprítani, akkor látogassátok meg a VIATOR Apátsági Éttermet a Kosaras dombon. Ételválasztékot árakkal itt találsz: http://viator.co.hu/etelek-italok/szezonalis-ajanlat/ Ami fontos, hogy célszerű ide is előre bejelentkezni, ugyanis gyakran tartanak csoportos rendezvényeket, esküvőket, születésnapokat és akkor vagy csak a szépséges kinti teraszon van hely, vagy egyáltalán nem tudnak fogadni benneteket.
  • Meglátogathatjátok még az OMNIBUS gyorsétkezdét, ill. bisztrót: https://pannonhalmifoapatsag.hu/omnibus/
  • Mi ebben az étteremben voltunk, célszerű ide is foglalni, mert mi például az utolsó vendégek voltunk, akiket beengedtek, utánunk kulcsra zárták a bejárati ajtót:etteremlogo1000x563.jpg

Végezetül, erre figyelj, ha a kijelölt látogatói útvonalon hagyod el az Apátságot:

  • A TriCollis Fogadóépület 18:00-ig van nyitva! Tehát ha még este hat előtt elindulsz lefelé, de nem érsz le zárásra, akkor vissza kell menni :-( , és az aszfaltos úton kell újra lesétálni a parkolóhoz.

Mivel már ennyi információ is elég sok szerintem, így magáról a levenduláról, és a kirándulási célpontokról részletesen később, több posztban olvashatsz majd. Hasznosnak találtad a közölt tájékoztatást? Küldj fényképet róla, ha elmentél Pannonhalmára, ha pedig plusz információd van, vagy kiigazítanivaló az idő múlásával, tudasd velünk!

Teljesítsd be női küldetésed!

Ha tetszett a bejegyzés, légy szíves oszd meg másokkal is! Köszönöm.

Továbbiakért kövesd a Valódi Nő blog Facebook oldalát!

www.facebook.com/valodinoblog

A bejegyzés trackback címe:

https://valodino.blog.hu/api/trackback/id/tr9414924150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása