Süsd meg gyermekeddel a bájos nyuszikat! 15 perc alatt megsülnek, jók a sonka mellé és ajándéknak is kiválóak.
Egy nagy tepsiben 5 db nyuszi elkészítéséhez. A nyersanyagokat készítés előtt pár órával vedd ki a hűtőből, hogy a kelesztés könnyebben menjen.
Hozzávalók
az élesztő felfuttatásához:
50 ml tej 50 g kristálycukor
1 csomag sütőélesztő 1 csomag vaníliás cukor
2 kávéskanál bourbon vaníliás cukor 2 teáskanál liszt
Elkészítés:
Egy zománcozott bögrében a fentieket keverd össze, majd a tűzhelyen egy picit langyítsd meg a cukros, élesztős tejet. Zárd el a lángot, és otthagyva a bögrét, szalvétával letakarva várd meg, míg az élesztőpor el kezd feljönni. Ez kb. 5-10 perc.
Ezalatt egy közepes tálba mérj ki 250 g lisztet, keverj el benne fél teáskanál sót, és egy kisebb citrom reszelt héját. Üss a liszt közepére 1 db tojást, önts rá 100 ml zsíros (30%) habtejszínt, végül öntsd bele a megindult élesztős tejet.
Tipp: A főzőtejszíneknek nincsen ilyen magas zsírtartalma, ezért választottam főzőtejszínt. A gyártótól függően változhat így is a tejszín sűrűsége, pl. a Parmalat sokkal hígabb, mint a Milli, de ezt korrigáld akkor egy picivel több liszt hozzáadásával a dagasztás közben.
A kézi robotgép dagasztó szárával jól dolgozd át a tésztát kb. 5 percig, próbálj minél több levegőt vinni a spirál karokkal a masszába. Ha kezd elválni az edény falától a tészta, foszlósan szakad le a tál oldaláról, akkor jó.
Lisztezz egy kicsit a tésztagombóc alá és a tetejére.
Fontos: Ne legyen túl híg a tésztád, mert akkor nem fogod tudni formázni. Ha úgy érzed, hogy kifolyik az ujjaid közül, akkor biztosan kell még bele liszt.
Konyharuhával takard le az edényt, és langyos helyen keleszd 1 órán keresztül.
Míg kel, tegyél egy nagyméretű, lapos tepsibe szilikonos sütőpapírt.
Ha megkelt,
öntsd a tésztádat egy nagyobb vágódeszkára, vagy szilikonos sütőlapra, és késsel vágd 5 egyenlő részre.
Most kezdődik a játék: egy részből tépj le egy ici-pici gombócot a faroknak, egy nagyobbat a füleknek – ezt sodord meg és V-alakban hajtsd meg –, aztán egy még nagyobbat a fejnek, a maradékot pedig sodord egy hosszabb rúddá, ebből lesz feltekerve a nyuszi teste.
Tedd a tepsibe, a papírra a testrészeket és illeszd össze. Nem kell őket semmivel összeragasztani, mert majd összekelnek. Az 5 nyuszit egymástól távol helyezd el, nehogy összeérjenek. ½ órát keleszd őket.
Készítsd el a lekenésükhöz szükséges kencét: 1 db tojássárgáját verj fel 1 teáskanál tejszínnel, 1 kávéskanál porcukorral, hígítsd pici vízzel (mert a sütés végén még egyszer át kell kenni őket).
Kend le egy ecsettel vele a nyuszikat (tudom a képen fordítva van, de így jobban beragadnak a szemek). Illeszd be a sütést bíró csoki pasztilla szemeket (ha nem kaptál, akkor borsszemeket is betehetsz, vagy cukorgyöngyöket) – egyéb ötlet?
Elektromos sütőben, alsó-felső sütésen, a 2. polcon, 180 fokon, 15 percig süsd őket. Ekkor gyorsan, újra kend át őket a megmaradt tejszínes-cukros tojássárgájával, és
hőlégkeverésen 4-5 percig süsd őket, hogy szép pirosak legyenek.
Figyelem: Ne szárítsd ki őket! Ha megsültek, tedd sütőrácsra és ott hűtsd ki őket.
Vékony, kb. 40-45 cm hosszú szalagot köss a nyakukba.
Az eredeti receptet Madame Chocolat-nál találod az Overblogon.
Ha kipróbáltad, hogyan sikerültek? Írd meg! Te mit szoktál a gyerekeddel húsvétkor készíteni? Ha nincs gyereked, milyen ehető ajándékot javasolsz? Kérjük a receptet is!
Ha szeretnéd, hogy kommented bekerüljön a Valódi Nő kézikönyvbe, csatlakozz a Valódi Nő Facebook csoporthoz:
https://www.facebook.com/groups/427112458156085/?source_id=654622728041634
Teljesítsd be női küldetésed!
Ha tetszett a bejegyzés, légy szíves oszd meg másokkal is! Köszönöm.
Továbbiakért kövesd a Valódi Nő blog Facebook oldalát!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.