Teljesítsd be női küldetésed!

Valódi Nő
Nyaralásszervezés kezdőknek!


nyaralaslogo.jpg

A párodra vártál eddig, de hiába? Augusztusra még gyorsan szervezhetsz egy kis kiruccanást, ha nem akarsz otthon megsavanyodni. 10 pontból álló, részletes tervezési útmutatót kapsz! A Valódi Nő minden területen összetartja a családot. (Kép forrása: Flickr)

Előfordulhat, hogy a párod férfi létére nem jó szervező, vagy nincs hozzá érzéke, vagy egyszerűen csak lusta. A Géza például nem igazodik el jól a térképeken. Akármi is az ok, ez esetben rád hárul a feladat, hogy megszervezz egy kirándulást vagy nyaralást a család részére, ha nem akarod egész nyáron át a négy falat nézni. Ne ijedj meg, nem ördöngösség. Kriszti említette nekem a múltkor, hogy amikor Horvátországba mennek, ő vezeti le az egész utat, mert a barátjának nincsen jogosítványa. Le a kalappal! Hogy ne kerülj rögtön mély vízbe, elsőnek egy magyarországi út megtervezését vesszük példának. A nyaralás megszervezésének alapját egy hármas kérdéskör jelenti, ha ezekre tudsz válaszolni, az elméleti résszel már majdnem végeztél is.

1. kérdés: MIKOR? 

  • Mikor kezdd el szervezni a nyaralásotokat? Ideális esetben már az unalmas téli napokon neki kell fognod. Jelen esetben pedig: MOST.
  • Mikor fogtok utazni? Ez azt jelenti, hogy először tisztázzátok le a szabadságotokat a munkaadótokkal, majd egyeztessetek egymással, hogy melyikőtök hány napot szán a pihenésre. Tehát, hány napra fogtok menni? Írd le magadnak. Most következik az indulás időpontjának bekalibrálása. Ha fontos az ár, akkor választhatjátok az augusztus végét, akkor már egy kicsit olcsóbban juthattok szálláshoz, mint a csúcs időnek számító hónap elején. Ha viszont gyereketek van, ne felejtsd el az iskolakezdésre történő bevásárlást, a gólya táborok időpontjait (nálunk pl. 26-28-ig lesz). Nézd meg az iskolátok honlapját e célból. Figyelembe kell vennetek bizonyos szálláshelyeken az ajánlott turnusváltások időpontját pl. szombat vagy vasárnap.  Szóval mikor tervezitek az indulást? Ezt is írd le! A mi példánkban augusztus 1-től 11-ig fog tartani a kirándulás.

2. kérdés: HOVA?

Ebben nem tudok okosabb tanácsot adni annál, mint hogy hallgass a megérzéseidre! Ne izgulj tudom, hogy a pasik ettől a megérzés-dologtól kiakadnak :-) , de nekem eddig bevált. Persze fontos, hogy ki hova szeretne utazni, mi az elsődleges vágyatok és ezt egyeztetni kell.

  • Elsőnek azt döntsétek el, hogy külföldön vagy belföldön szeretnétek üdülni! Ha már ebben megegyeztetek – már pedig az anyagiak ezt hamar eldöntik –, akkor figyelj arra a bizonyos „belső hangra”, sugallatra, milyen helyszíneket említenek a barátok, mit látsz a tv-ben, az újságokban.
  • Hozz katalógusokat egy utazási irodából, ha még mindig tanácstalan vagy!

További tényezők, amiket célszerű figyelembe venni az úti cél meghatározásánál:

  • Első a család biztonsága! A háborús, közlekedés vagy túszejtés szempontjából veszélyes országokat, helyeket gondolkodás nélkül tedd a süllyesztőbe. A túl forró, sivatagos vagy ellenkezőleg túl hideg, hegyes-sziklás helyszíneket – még ha apuka imádja is a túlélő túrákat –, mérlegeld, hogy  vajon bírni fogják-e a gyerekek?
  • Egyeztesd a személyes vágyakat!
  • Gyerekbarát nyaralóhelyet szeretnék! Ellenőrizd, hogy babakocsis közlekedésre alkalmas-e amit választottatok, vagy egész nap ölben kell cipelnetek a gyereket. Mikor a fiúnk kb. másfél éves volt, ugyanígy jártunk a Plitvicei-tavaknál, Géza azóta is emlegeti.
  • Az álom úti cél belefér-e az anyagi keretbe? Én személy szerint nem vagyok híve a hitelből nyaralásnak. Ha nem fér a büdzsébe, akkor inkább nem utazok, hanem tovább takarékoskodok, vagy szerényebb célpontot választok. Te szoktál hitelt felvenni utazásra?
  • Ha lehet, mindig új helyre utazzatok! Én azt javaslom, hogy mozdulj ki a komfortzónádból és soha ne térj ugyanoda vissza, mert többnyire úgyis csalódni fogsz. Nem lesz olyan a következő látogatás élménye, mint amilyen a legelső alkalommal volt. Mi a te véleményed? Írd le az úti célotok! A példabeli úti célunk az Őrség.

3. kérdés: HÁNYAN utaztok?

Írd le magadnak, hány felnőtt és hány gyerek részére kell szállást keresned. A nyaralási mintában 2 felnőtt és egy 14 éves gyerek fog utazni.

Mielőtt rátérünk a gyakorlati lépésekre, gondolkozz el a szállásról, ahol szeretnéd a napjaitokat tölteni. Általánosságban ti mit kedveltek? Mindig sátoroztok vagy húzzátok a lakókocsit? Lelkes hívei vagytok a falusi vagy az ökoturizmusnak? Csak a felső kategóriás wellness hotelek jöhetnek szóba? Azért célszerű ezt előre eldönteni, mert akkor a szállás keresőkben órákat spórolhatsz meg magadnak az ajánlatok átnézésekor.

Tipp: Nem akarom fényezni magam, de – mivel egyes szám első személyben szervezem a pihenésünket –, így meg van az az előnye, hogy mindig igyekszek valami kis meglepetést beszervezni a családtagjaimnak pluszba, amiről nem tudnak. Ezt azért hoztam itt szóba, mert ha pl. egy meglepetés 3 éjszakát szervezel egy hajóra, vagy aranymosó túrát a gyerekeknek, akkor ez nagymértékben leszűkíti majd a helyszíni szállás lehetőségeket, de még erre visszatérünk.

4. A szállás kiválasztása

Határozd meg mi a prioritásotokat a szállást illetően:

  • Ha az ár fontos, hogy minél olcsóbb legyen, akkor a magánházak, apartmanok között keress.
  • Ha a kényelem és wellness a szempont, akkor a 4-5 csillagos hotelek jöhetnek szóba.
  • Ha szerettek sátorozni vagy lakókocsit visztek, akkor a kempingeket kell böngészned.
  • Ha a közepes árfekvést célozzátok, akkor a 2-3 csillagos hotelek, motelek, hostelek, bed & breakfast szállások jöhetnek számításba.
  • Ha különleges megoldást keresel, válassz szállást hajón, vitorláson, mobilházban, világítótoronyban, medve les közelében, intim, ún. „páros” randi lakásban jacuzzival. Bérelhetsz extra kulcsos, vagy lombházakat fából stb. Melyik volt a legkülönlegesebb szállás, ahol eddig voltál? Oszd meg velünk!

Mielőtt belekezdenénk a konkrét megvalósításba, egy nagyon fontos szempontot ajánlok neked, amit sokan kihagynak, helyette csak hűbelebalázs módjára nekiesnek a foglalásnak.

Mielőtt elkezded a szállások foglalást, gondold át az utazásotok logikáját!

terkep1000x563logo.jpg

A kiválasztott célpontok egymás utáni, logikus „láncra fűzéséhez” nélkülözhetetlen kiadványokat látod a fotón. A térképet természetesen a neten is követheted, hiszen a logikus utazás egyik alapja, hogy a meglátogatni kívánt településeket, helyszíneket a földrajzi, egymás utáni, minél könnyebb megközelíthetőség alapján teszed egymás utáni sorrendbe. Ezt nem tudom mással megvilágítani neked, mint példákkal:

bike2flickrpontcomlogo.jpg(Kép forrása: flickr.com)

  • Ha azt tervezed, hogy egy tavat megkerültök biciklivel, akkor tájékozódj előre az Interneten, hogyan, milyen irányban célszerű azt megkerülni. Milyen az uralkodó szélirány, hiszen gondolom te se kerekeznél végig szembeszéllel? Van-e olyan irány, amelynél végig lejt vagy emelkedik az út, ez különösen gyerekek esetén nem mindegy, mivel ők hamar elveszíthetik a lelkesedésüket. Ha több napra tervezitek a tókerülést, akkor a szállásokat az előbbiek figyelembe vételével foglald le!
  • Biztosan az a legjobb sorrendje az út állomásainak, ahogy elsőre megtervezted? Ha igen, akkor is sorrendben, az első megállástól haladj az utolsó felé a foglaláskor, hogy ha az egyik helyen hozzá kell adni vagy levenni egy napot, akkor ez ne okozzon gondot az utána következőknél. Ha valami mégis elbizonytalanít, gondold végig inkább és tervezz újra! A példa útnál először úgy terveztem, hogy Szentgotthárd lesz az első úti célunk és úgy megyünk le Lenti felé, majd jövünk haza. Csakhogy Csilla elmesélte nekem, hogy voltak kirándulni a Medve-szurdoknál Ausztriában és ez úgy befészkelte magát a gondolataimba, hogy felvettem a programjaink közé. Márpedig – gondoltam végig – az én edzettségem a fiúkéhoz képest nulla. Géza jelenleg kerékpárral megy és jön a munkából, és a fiam is napi szinten teker. Én pedig hozzá vagyok a négy kerékhez kötözve :-) . Miután ránéztem a szurdok létráit mutató netes fotókra rájöttem, hogy valamit tennem kell a sikeres meghódítás érdekében. Ezért megfordítottam teljesen ellentétesre az útirányt, hogy a szurdokbeli kirándulás maradjon az üdülés végére, hátha addig is szerzek egy kis edzettséget.
  • Ha valami különlegeset tervezel és érzed, hogy ott gond lehet, mert esetleg egy felkapott természeti látnivaló, szállás vagy program, koncert, fesztivál, netán előzetes bejelentkezés vagy regisztráció szükséges, akkor mindig azzal kezdd a foglalást, és utána térj vissza az elsőtől sorrendben az utolsóig szisztémára.

Gyakorlati lépések: 

5. A szállások lefoglalása

Ehhez először meg kell nézned a választékot, többnyire az Interneten. Beütöd a régiót vagy konkrét települést és azt, hogy milyen típusú szállást keresel pl. hotel, vendégház stb. Lehet, hogy maradi vagyok, de az én két kedvenc szálláskereső oldalam még mindig a www.booking.com és a www.tripadvisor.co.hu . Azért ajánlom neked, mivel ezeken az oldalakon sok értékelést olvashatsz és számos vendég által készített fényképet látsz. Volt olyan kiválasztott szállásunk, amit a rossz értékelés és a fényképeken látott penész, kosz miatt nem választottam. Természetesen egyéb szállásközvetítő oldalak is vannak, ahol még jelentős kedvezményt is kaphatsz, ha rajtuk keresztül foglalsz. Na OK, sok a beszéd, kezdd el a telefonálgatást! Most már kívülről tudod: a különleges program szállásával kezded, majd visszatérsz az elsőre és végig mész az utolsóig.

Nézzük a példán keresztül: Mivel a fiam imádja mostanában az alpakát, így meglepetés farmlátogatást terveztem neki. Ennek alapja, hogy pár hónappal ezelőtt valami hírműsorban láttam egy rövid részletet egy őrségi alpaka tenyésztőről. Rákerestem és voilá, meg is találtam őket Kisrákoson. Panziójuk is van, így velük kezdtem és lám, máris borult az eredeti terv. Ugyanis a kis fa lombház – amit szerettem volna – októberig le van foglalva, így marad a panzió egy szobája, ott is csak egyetlen, vasárnapról hétfőre éjszaka tudunk menni. Akkor térjünk vissza az út elejére: Lentiben kezdünk. Félek, hogy kevés lesz a 3 éjszaka, hiszen van erdei kisvasút, Lendvára is át kéne ruccanni, no meg a termálvizet is élvezni kéne. Ezután következik Kisrákos, majd onnan utazunk fel Szentgotthárdra, ahonnan a kirándulást tervezem a Medve-szurdokba, Ausztriába. Mivel Csilla szerint hétvégén nagyon zsúfolt volt, ezért szerda magasságában gondolom a programot. Hogy egy kicsit ráeddzünk a létra-mászásra, be kéne előtte egy kerékpáros túrát is iktatni, ehhez meg kell néznem a biciklibérlési lehetőségeket. Az üdülést Körmenden zárjuk, ahol reményeim szerint kipihenem az izomlázamat.

6. A foglalási szándék megerősítése

A telefonos vagy e-mailben jelzett foglalásra a szálloda visszajelez és ha szükséges, az általában 50% foglalót bekéri, amit el kell utalnod a részükre. Amennyiben van SZÉP-kártyátok, az összeget annak egyik zsebéből is elküldheted. Az utalásról szóló banki igazolást mentsd el magadnak, én ki szoktam nyomtatni és az utazási dokumentációhoz teszem.

7. Foglalás visszaigazolása

Fenti megnevezésű dokumentumot kapsz a szállástól e-mailben, amiben egy foglalási számot kapsz és feltüntetik, hogy milyen néven, hány főre és milyen időszakra, milyen kondíciókkal szól a foglalás. Mivel a szálláshely neve, címe, telefon, hogy hány órától foglalhatjátok el a szobát, parkolási információk, ügyintéző neve stb. mind-mind megtalálhatók rajta, így javaslom, hogy nyomtasd ki és ezt is tedd a dossziéba, amit összekészítesz.

8. Programok pontosítása, információgyűjtés

Ahogy közeledik az utazás időpontja, folyamatosan készülődj, hogy ne érjen váratlanul az indulás. Nézz körbe a neten, hogy milyen látnivalókat, múzeumokat, parkokat érdemes feltétlenül megtekinteni, milyen programokat szerveznek az utazásotok időpontjára a környező településeken stb. Ha van időd és energiád, ezeket másold ki magadnak, tedd abba a sorrendbe, ahogy a meglátogatásukat sorba tervezed. Én többnyire a szálláshelyek alapján gyűjtöm egy csokorba a célpontokat. A legtöbbször leírom a napokat és minden napra beírom, hogy hova megyünk, mi a program. Figyeld a tv-ben az utazási magazinokat, én az Ozonetv-n és a Duna csatornákon szoktam magyar ill. környező országokba szóló úti javaslatokra szert tenni.

9. Utazási okmányok ellenőrzése, utasbiztosítás megkötése, valutaváltás

Mindjárt a foglaláskor ellenőrizd, hogy a személyitek, ha kell útleveletek, az Európai Egészségbiztosítási Kártyátok érvényes-e! Ha nem, meg kell újítanotok. Ha külföldre mentek, akkor az üdülés teljes időtartamára, ha belföldre, akkor csak ha átnéztek a határon túlra, kössetek utasbiztosítást. Végül ha kell, váltsatok valamennyi valutát is. A példánál maradva, mivel Lentiből egy nap átutaznánk Lendvára, egy nap pedig Ausztriába, így eurót fogunk váltani kb. negyvenezer forint értékben.

10. Gyógyszerek felíratása az orvossal, egyéb előkészületek

Ha vannak állandóan szedett gyógyszereitek allergiára stb., akkor azokat írasd fel előre. Gondolj előre hogy kell-e altató, az esetleges fejfájásra, a csillapítók közül sok receptköteles és a fogfájás se legyen meglepetés. Tedd a fagyasztóba a jégakkut, bár Géza meg van győződve róla, hogy a lefagyasztott palackos ásványvíz sokkal tovább tartja a hideget, így mi azt viszünk a hűtőtáskában az útra. Kérj meg valakit, hogy amíg nem vagytok, ürítse ki a postaládát, locsolja meg a kertben a virágokat. Az indulás előttre időzítsd be a kozmetikust, fodrászt, körmöst. Kezdődhet a bőrönd pakolás, de ez már egy következő poszt lesz!

Hova utaztok? Írd meg! Mivel tudnád még kiegészíteni a listát?

Teljesítsd be női küldetésed!

Ha tetszett a bejegyzés, légy szíves oszd meg másokkal is! Köszönöm.

Továbbiakért kövesd a Valódi Nő blog Facebook oldalát!

www.facebook.com/valodinoblog

A bejegyzés trackback címe:

https://valodino.blog.hu/api/trackback/id/tr6114988550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása