Teljesítsd be női küldetésed!

Valódi Nő
Mi legyen a hétvégén a kaja?


hetvegimenulogo2.jpg

A csütörtök magasságában feltett kérdésedre bambuló, néma tekintetek a válasz? Így tervezd meg a menüket! Az alapoktól indulunk! (Képek forrása: Flickr, Pixabay.com)

Minden héten ugyanaz a forgatókönyv… Mint egy mumus, toppansz a nappaliba vagy a konyhába, mikor együtt a család. Szerda, csütörtök magasságában előrukkolsz a rettegett kérdéssel: „Mit főzzek hétvégén?”. A zajongás elcsendesedik, majd beáll a síri csönd. Tekintetek szegeződnek rád: Miért pont én? Miért pont most? Majd később megbeszéljük. Jobb esetben valaki bedobja a minden héten elhangzó húsleves, rántott hús kombinációt, max. egy palacsinta szóra számíthatsz még. Bepöccensz és felállva közlöd: „Jó, akkor amit kitalálok azt esztek!”. Megkönnyebbült sóhajok mindenfelől. Indul a te szokásos cselekvéssorod:

  • kukkantás a spájzba – ó, egy zacskó krumpli hűsölve tanyázik – tejfölös burgonyaleves kipipálva,
  • nyitod a fagyasztó ajtaját, van-e valami husi elfekvőben – sült oldalas meg van,
  • már csak a köret van vissza, ami a fiad miatt mindig kukoricás rizs, magatoknak pedig legyen egy kis vitamin, tehát valami főzi – mondjuk zöldbabfőzelék – a hús mellé.

Már írod is a bevásárló listát: tejfölök a levesbe meg a főzelékbe, lefogyott a konzerv kukorica készlet, így az is kell, végül a mirelit zöldbab. Huuú készen vagy, megint megúsztad.

Eleged van ezekből a „megúszós” menükből? Érzed, hogy könnyebben is mehetne ez az egész, de valami visszatart? Nem lustaság ez, a fene tudja mi, ami miatt mégis minden héten belemegy az ember ebbe a játszmába. Szerinted miért csináljuk így? Képzeld, noha minden ismeretem meg van, több évtized tapasztalatom, mégis még mindig így csinálom :-( . Tudod mit? Most viszont elég volt, hadat üzenek ennek. Itt vagytok ti velem, megcsináljuk együtt és egy csomó időt, konfliktust spórolunk magunknak. Benne vagy? Akkor fogjunk bele!

Ami szerintem téged, tapasztalatlanabb Valódi Nő társamat visszatart ettől az egésztől, hogy mindenhol özönlenek rád a receptek, a legjobb séfek és gyakorlott háziasszonyok könyvei, alkotásai, tv-műsorok, de egyik se tanít meg ezeknek az ételeknek az egymáshoz illesztéséhez, kombinálásához. Nem tudod, hogy az illik-e egymáshoz vagy nem és a végén a jó hideg tejfölös gyümölcsleves után paradicsomos káposztát főzöl és nem értitek, hogy miért – uram bocsá – fo.ik az egész család. Hiába tudod a legnehezebb második fogást is elkészíteni, ha rosszul párosítod a leveshez.

Tanulj meg menüt vagy más néven étlapot tervezni

Ez jelenti az alapot. Azért jó ezzel tisztában lenned, mert akkor nem kell készen, mások által összeállított ételsorokhoz igazodnod, ami különösen akkor gáz, ha nem is szeretitek az adott ételt, és ki kell cserélned egy másikra. Nem fogod tudni, mit illessz a helyére. Egy blogon például ajánlanak olyan linkeket, ahol kész menüsorokat találhatsz. Előételt vagy levest és desszertet is ajánlanak a menühöz. Én, kapásból az elsőn leakadtam. Kérdésem: te, mint mosó-vasaló stb. háziasszony, bajlódnál csirkepástétomokkal előételnek, vagy a hét minden napjára más-más süteménnyel? Kivéve, ha otthon vagy, mint háztartásbeli, vagy éppen munka nélkül vagy. A csirkemellpástétom után pedig főételnek Édesköményes csirketálat ajánl. Én szeretem a csirkét, és értem, hogy ne dobd el a csirke többi részét, de ez pl. egy étlaptervezési hiba. Akkor fagyaszd le az aprólékot, a combokat, de ne egyszerre add fel egy menün belül. Tehát nézzük: 

Az otthoni étlaptervezés alapelvei

  1. Kiknek főzöl? Ha van olyan családtag, aki valamilyen diétára szorul, akkor azt figyelembe kell venned. Ha te például fogyókúrázol és a többieknek kisütöd rendesen olajban a hasábkrumplit, akkor magadnak készítsd főtt formában vagy zsiradék nélkül, tepsiben süthető burgonyát.
  2. Próbáld meg az ebédet fő étkezéseteknek kijelölni, amivel a napi energiabevitel 35-40%-át viszitek be. Ha hétköznap mindenki a menzán eszik, legalább hétvégén ebédeljetek együtt, még ha belecsúszik is a délutánba, de ne a vacsora legyen a nap fő étkezése, mert az biztosan előbb vagy utóbb elhízáshoz vezet.
  3. Vedd figyelembe a konyhád felszereltségét! Ha nincsen sütőtök, akkor ne tervezz süteményt a menüsorodba kivéve, ha megveszed a cukrászdában.
  4. Figyelj az ételek változatosságára! Egy-egy étel csak 3 vagy 4 hét múlva ismétlődhet! Ez arra az esetre érvényes, ha a hét minden napján főzöl. Ha csak hétvégi menüket készítesz, akkor ez az ismétlődési gyakoriság több hétre, hónapra fog kitolódni a ti esetetekben.
  • Az ismétlődésre abban a tekintetben is ügyelned kell, hogy milyen nyersanyagot választasz. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy – ha minden nap főzöl – pl. gombából készült étel csak hetente egyszer szerepeljen a család étlapján. Ez alól kivételt képeznek a saláták, idénygyümölcsök, amiket ajánlott hetente többször fogyasztani.
  • Ízben is törekedj a változatosságra! Pl. egy gulyásleves után ne főzz pörköltet, mivel azonos a színük, a hagymás-pirospaprikás alap, amire felteszed a húst.
  • Az ételek színe is legyen eltérő! Én pl. imádok a rakott krumplihoz céklasalátát adni, olyan szépek egymás mellett. A piros pörkölthöz viszont nem ezt vagy paradicsomsalátát adnék, hanem inkább világos káposztasalátát, ecetes paprikát, de még az uborkát is választhatod.
  • Azonos módon készült ételek ne szerepeljenek egyszerre! Ha pl. húsgombóclevest készítesz, akkor ne adj utána töltött káposztát vagy paradicsomos húsgombócot.

5. Az ebéd mindig tartalmazzon állati fehérjét! Tehát zöldségleves után nem szabad diós vagy mákos tésztát  adni, mivel egyikben sem szerepel húsféle vagy tejtermék. Ezek elé a tészta ételek elé mindig húsos levest tervezz, hogy a családod elég állati fehérjéhez jusson.

6. Minden nap adj a családodnak nyers gyümölcsöt, salátát! Így elegendő vitaminhoz, ásványi anyaghoz juttok

7. Bánj takarékosan a konyhapénzeddel! Ha szűkös a költségvetésetek, akkor ne sült libamájat vagy szűzpecsenyét készíts

8. Az adott évszaknak megfelelő alapanyagokat válaszd! Nyár végén barackot, körtét, szilvát vegyél és ne  banánt, narancsot tegyél az asztalra, azokat majd ráérsz télen választani.

9. Vedd figyelembe ki, mit, hogyan szeret enni! Mivel a Géza szereti a savanykás ételeket, a ragu, zöldbab stb. levesekhez mindig teszek fel az asztalra hagyományos vagy tárkonyecetet pluszban. A fiamnak mindig kukoricás rizs a köret. Van, aki a paradicsomlevest csak betűtésztával hajlandó megenni :-) . Debrecen mellett pedig a zöldbablevest tejjel, ecet nélkül, édesen – számomra ehetetlenre cukrozva – készítik. Ez nem más, mint az a bizonyos megszokás. „Anyám így szokta” – hallgatja rengeteg feleség a férjétől. Ahány ház, ahány falu vagy vidék, mindenhol más a szokás, ahogy készítik, eszik ugyanazt az ételt.

Falusi ember nem nagyon eszik ismeretlen ételt. „Ha tápszeren nevelték, a csirke sem eszi meg a kukoricát, még akkor sem, ha éhen pusztul” – mondta csirketenyésztő Geri barátom dühösen. (Polcz Alaine: Főzzünk örömmel!)

10. Az ebédtervezés menete: először a feltétet (a főzelékre, köretre adott húsfélét vagy húspótló ételt értjük alatta) válaszd ki. Utána a hozzáillő köretet vagy főzeléket, mártást ha kell, majd a salátát/savanyúságot. Tervezd meg elé a levest/ivólét vagy előételt. A végére hagyd a desszertet, ami lehet valamilyen édesség vagy gyümölcs. 

Egyéb szempontok a menü összeállításához

  • Ha hús nélküli levest szeretnél, akkor a második fogáshoz a feltét mindig hús legyen!
  • Zöldségből készült második fogás (zöldbab, zöldborsó, karfiol stb.) elé ne adj zöldségből készült levest.
  • Gyümölcsös második elé ne főzz gyümölcsből készült levest.
  • Rántott húsféle mellé – írhatom – tilos rántott zöldséget adni köretnek.
  • Burgonyapüré mellé a közismert savanyúságok helyett nyugodtan tálalhatsz fel fejes salátát, kompótot, befőttet, gyümölcssalátát is! Főleg, ha szárazabb sült hús a feltéted.
  • „Nedves hús” pl. pörkölt, tokány mellé mindig „száraz köret” (rizs, burgonya, tésztafélék) jár.
  • „Száraz hús” köreteként pedig illessz szaftosabb fogást pl. burgonyapürét, főzeléket.
  • Paradicsomos főétel, pl. paradicsomos húsgombóc elé soha ne tervezz ivólevet!
  • A „zöld mártások” pl. sóska-, spenótmártás előtt nem adunk zöldséglevest, csak csont- vagy húslevest, illetve a tészta betétes lebbencs-, tarhonya- stb. leveseket.
  • Egytálételként ehető levesek pl. csülkös bableves után add a tésztákat pl. mákos tészta vagy édességet pl. császármorzsa, lekváros bukta – emlékszel az iskolai menzáról :-) ?
  • A fasírozottat vagy szép nevén vagdaltat változatosan is asztalra teheted, nem mindig a klasszikus húspogácsa formájában (persze csak ha a család vevő az újításokra). Sütheted egyben is a masszát, ekkor szeletelheted. Megtölthetsz vele zöldségeket, pl. kivájt krumplit, karalábét. Magát a masszát töltöd sorban főtt kemény tojásokkal (ekkor Stefánia-vagdalt a neve), vagy a darált húshoz keversz apróra vágott gombát, reszelt almát stb.

rosszmenulogo.jpg Pizza előtt nem adunk tésztalevest (túl sok lesz a szénhidrátból, és még piros is mindkettő) (Képek: Flickr) 

Most már meg tudod tervezni a hétvégi menüt. Neked mi a kedvenc menüsorod? Van-e olyan ételsorod, amit a fentiek értelmében eddig rosszul párosítottál? Ha igen, mit mire fogsz kicserélni? Írd meg nekünk! A poszt következő részében nézünk majd néhány minta menüsort és kitaláljuk, hogyan spórolhatnánk időt magunknak!

Teljesítsd be női küldetésed!

Ha tetszett a bejegyzés, légy szíves oszd meg másokkal is! Köszönöm.

Továbbiakért kövesd a Valódi Nő blog Facebook oldalát!

www.facebook.com/valodinoblog

A bejegyzés trackback címe:

https://valodino.blog.hu/api/trackback/id/tr7715020540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Liping 2019.08.23. 21:32:27

Vagy esetleg talán van annyi esze magától is az embernek, hogy mihez mit enne. És nem kell idióta szabályokat követni, csak mert szerinted valami így vagy úgy illik.

muv 2019.08.23. 21:36:20

„Nedves hús” pl. pörkölt, tokány mellé mindig „száraz köret” (rizs, burgonya, tésztafélék) jár.

zoldbabfozelek porkoltel??

élhetetlen 2019.08.23. 22:35:53

@muv: “zoldbabfozelek porkoltel??” Borsó főzelék is. Te sem sokat ettél menzán, vagy saját konyhás kantinban. A csúcs az volt (rendszeresen), mikor nem kértem feltétet, azaz pörköltet, a tálaló meg rendes akart lenni, és megkérdezte, hogy azért szaftot tegyen rá? Hát ne! A másik, amitől kikattanok. Az egyik munkahelyemen volt grillpult is. Kérek egy tükörtojást, és a srác megkérdezi, hogy megfordítsa-e. Azt se! Szóval több dolgok vannak földön és egen…

Valódi Nő 2019.08.23. 22:40:30

@Liping: Nagyon örülök, ha neked ez automatikusan, "csípőből" megy. Valóban, a családon belül azt eszitek egymás után, amit csak akartok, senki se köthet bele! Viszont ha "több ezer ember olvassa"-szinten adok tanácsot, akkor annak tükröznie kell némi szakmai szempontot, különben helyetted a szakácsok, séfek stb. falnak fel elevenen, ugye megérted... Hangsúlyozom, hogy NEM SZERINTEM illik így vagy úgy, hanem így tanították. Neked mi a kedvenc menüsorod?

Valódi Nő 2019.08.23. 22:47:41

@muv: Tökéletes a párosításod :-) ! A főzelékek viszont nem számítanak köretnek, hanem főzeléknek. Én itt csak a köretek közüli választást hoztam példának. Te mit főzöl vagy eszel a hétvégén?

Túl sok felhasználó 2019.08.23. 23:36:21

Elég korrekt poszt, egyedül az a mondat zavar benne, hogy "teljesítsd be női küldetésed!", de az nagyon.

Valódi Nő 2019.08.23. 23:42:10

@Túl sok felhasználó: Köszönöm az értékelést! Nagyon érdekelne, hogy miért zavaró ez a 4 szó? Az indoklást is megköszönném, ha nem csak egy CSAK :-) lesz a válasz.

pangea 2019.08.24. 00:07:48

Miert erőlteti a poszter a husevest mindennap?M

Túl sok felhasználó 2019.08.24. 09:53:45

@Valódi Nő: Egyrészt nem hiszek abban, hogy valakinek női küldetése van. (Attól, hogy nő, lehet küldetése, de ez nem függ össze azzal, hogy nő.) Ennek olyan lenézős felhangja van, hogy ha nem főzöl hétvégén rendes menüt, akkor nem is vagy igazi nő.1

Másrészt meg ez a mondat kizárja a férfiakat a témából, pedig lehet az ő feladatuk is a vasárnapi családi ebéd, és nekik is lehet szükségük ebben segítségre.

Viszont nem olvastam a többi posztodat, szóval ha ez nálad valamiféle branding (mondjuk minden bejegyzésed végén ezt írod), akkor rendben van.

De ez nem von le sokat a tartalomból, és ezt úgy írom, hogy nő vagyok és szakmámból kifolyólag simán tudok menüt tervezni, bár mostanában inkább az a feladatom, hogy italokat ajánljak a menühöz.

muv 2019.08.24. 14:44:25

@élhetetlen: egesz gyerekkoromban menzan ettem. szoval melle.

muv 2019.08.24. 14:51:59

@Valódi Nő: a fozelek nem koret? ha magaban eszed, akkor talan. de ha hussal, akkor mitol nem lenne koret?

egyebkent toklecsot, meg lehet, hogy Osso Bucco-t Gary Mehigan receptjebol. csak azt nem ertem, hogy miert emeled ki a hetveget?

muv 2019.08.24. 14:56:13

ja igen, a toklecso persze koret. sult csirkehez pl.

élhetetlen 2019.08.24. 15:25:52

@muv: Ha mellé, hát mellé. Én azt is elhiszem neked, hogy soha nem adtak a főzelékre pörköltet, ha akarod.

élhetetlen 2019.08.24. 15:32:03

@muv: “csak azt nem ertem, hogy miert emeled ki a hetveget?”. Pedig egyszerű, hétközben a gyerek ebédel a suliban, a szülő a munkahelyen, este nem is kell a három fogásos menü, de idő sincs rá. Hétvégén, ha nem mentek négyen, öten kétszer étterembe, akkor főzni kell.

Valódi Nő 2019.08.24. 16:38:36

@pangea: A testsúlyunk 20%-át a fehérjék teszik ki, amik úgynevezett aminosavakból épülnek fel (ezekből 20 db van). A húszból 8 db aminosav esszenciális, ami azt jelenti, hogy a szervezeted ezeket nem képes önmaga előállítani, tehát kívülről, élelmiszerekkel kell bevinned. A növényi fehérjék egy vagy több esszenciális aminosavat nem tartalmaznak, csak a húsok, tej és tejtermékek. Azért, hogy a tested tökéletesen tudja a fehérjéidet előállítani, a napi főétkezéseknek (reggeli, ebéd, vacsora) tartalmaznia kell ezeket. Tehát ez nem erőltetés, hanem így tudod biztosítani a szervezeted egészséges működését. Te mit ebédeltél ma?

Valódi Nő 2019.08.24. 17:06:23

@muv: Az ételeket így csoportosítjuk, és a főzelékek, köretek külön csoportnak számítanak. Egyezzünk ki azzal, hogy a Magyarországon megszokott, rántással, stb. sűrített főzelékek ritkaságnak számítanak a világban, hiszen szinte mindenhol csak megpárolják vagy megfőzik a zöldségféléket és úgy tálalják fel. S képzeld, ha ilyen sűrítő "massza" nélkül adod asztalra, akkor már magyar viszonylatban is köretnek számít!

Huuú, a lecsó-ügybe szerintem ne menjünk bele! Ugyanis van olyan szakácskönyv, ahol a Főzelékek, köretek címszó alatt szerepel, ha ütsz rá tojást és kenyeret eszel hozzá, akkor Egytálétel, ha virslivel, kolbásszal készíted akkor pedig Húspótló étel is lehet belőle.

A hétvége kiemelését @élhetetlen jobban megmagyarázta, mintha én tettem volna!

Valódi Nő 2019.08.24. 17:07:45

@élhetetlen: Szuper vagy, nem tudok hozzátenni semmit!

Valódi Nő 2019.08.24. 17:28:15

@Túl sok felhasználó: A női küldetés - gondolatról:
Én hiszek benne, és ismerek is olyan nőket, akik őszintén, szinte anyakirálynőként testesítik meg és töltik be ezen szerepüket, és funkcionálnak e földi létük során. Noha én is nőként születtem - és itt egyetértek veled - , nekem viszont nem a klasszikus értelemben véve, nem magának a női létnek a megélése a küldetésem, nem ebben teljesedek ki. Viszont mivel nőként kényszerülök élni jelenleg, így hasonlóan érző sorstársaimnak szeretném megkönnyíteni, hogy próbálják megtalálni ennek a szépségét és mégis csak beteljesíteni, amennyire tőlük telik.

Lehet, hogy neked ez lenézős, de sajnos sok ilyennel kell szembesülni annak a nőnek, aki nem ilyen önként vállalt küldetéssel működik a világban pl. lusta vagy, ha utálod a házimunkát, rossza anya vagy ha tévútra kerül a gyereked stb.

Igen, abban van igazságod, hogy ez visszatarthatja a férfiakat, de azt tapasztalom, hogy amelyiket érdekli a téma, az nem zavartatja magát, nem érdekli ez a négy szó és kommentel szókimondóan.

Bingo, ez a blog szlogenje :-) .

Az utolsó téma elgondolkodtat, akár vmi közös posztot is összehozhatnánk... Ha gondolod, a face-en, priviben írj rám, hiszen én is csak annyit tudok, hogy csirke, hal mellé fehérbor, marha, vad mellé vörösbor, édesség mellé egy kis aszúbor és szerintem kifújt.

muv 2019.08.24. 17:43:12

@élhetetlen: mer hogy ne adtak volna porkoltet fozelekkel? persze, hogy egy csomoszor. eppen ezert is emeltem ki, hogy szerintem hibas a blogbejegyzes megallapitasa, miszerint porkolthoz a szaraz koret illik.

a hetvegevel nem tudok egyeterteni: a hetkoznap este fozes vajon mitol lenne nagyon mas?

muv 2019.08.24. 17:45:59

@Valódi Nő: en toklecsorol irtam, nem lecsorol. abba se kolbasz, se tojas nem illene bele. messze nincs annyi variacioja, mint a paprika alapunak. ja, es nem hiszem, hogy tul sok szakacskonyv irna rola.. ;-)

(egyebkent jeleznem, hogy az mar reg rossz, ha a szakacskonyvekre alapozol, plane a magyarokra, hogy besoljal dolgokat.)

Túl sok felhasználó 2019.08.24. 18:32:19

@muv: Hétköznap este elég ritkán van több fogás, tehát menüsort sem kell nagyon tervezni. Hétvégén meg azért általánosabb a leves-főétel-desszert kombináció, vagy ha nem is ez az egész, akkor is teljes napra tervezel, ebédre és vacsorára.

muv 2019.08.24. 18:39:22

OK, menusort nem kell tervezni. de ettol meg a "mi a fenet egyunk/keszitsunk" kerdes ugyanugy log a levegoben. es ha nem is helyben (passzol-e a leves a masodik fogashoz), de idoben eltolva ugyanugy kerdese (nem akarjuk ugyanazt enni harmadnap is..)

Túl sok felhasználó 2019.08.24. 18:59:43

@Valódi Nő: Az italokról a tudásod pont elég egy mai magyar háziasszonynak. Hiszen senkit nem ismerek, akinek lehetősége lenne ilyet mondani a férjenek: "Géza, menj má' le a borospincébe, és hozz fel két üveg Gewürztraminert, ha van még a 2012-esből, akkor azt, de talán a 2016-os is passzolni fog a vacsorához."

Az a baj ezzel a témával, hogy vagy ennyire leegyszerűsítjük (hal-fehérbor, vörös hús - vörösbor...), vagy nagyon mélyen bele kell menni, középút nincs.

Akit nagyon érdekel a téma, az utána tud olvasni. Aki viszont nem elmélettel akarja tölteni az idejét, annak a következőt tudom ajánlani: ha otthon iszik egy pohár bort, akkor nyissa ki a hűtőt, és mindent kóstoljon meg hozzá. Tényleg mindent. Mondjuk egy késhegynyi Nutella- egy korty bor. Aztán egy szelet kolbász- egy korty bor... kinek mi van a hűtőben, kamrában. Paradicsom, fehérjepor, lekvár, sajt, vajas kenyér, sós perec, körözött, akármi. Nagyon hamar rájön az ember, hogy mihez illik az adott bor, mindenféle elméleti tudás nélkül. (Ha ezt a kóstolgatást nem egyedül műveli az ember, akkor ez egy nagyon vidám program is lehet.) Ez sokkal hasznosabb egyébként, mert bort inkább a mártáshoz/szószhoz jó választani, nem a hús alapján. (Csak bele kell gondolni: teljesen más karaktere van egy natúr húsnak, mint mondjuk egy vadas mártásosnak.)

Túl sok felhasználó 2019.08.24. 19:20:23

@Túl sok felhasználó: ahogy én dolgozom banketteknél: Először is tudnom kell, hogy mi az esemény (esküvő, céges karácsonyi vacsora, túrázós kirándulás ebédje - ennél mondjuk sok dolgom nincs az italokkal). Aztán megnézem, hogy mi a menü. Megkérdezem, hogy mennyi pénzt szánnak rá (ez céges rendezvény esetében nem gond, egy esküvőnél azért okosabban kell kérdezni). Ha nem egyértelmű a vendégek összetétele, akkor rákérdezek (más az ízlése a huszonéves leányoknak mint az ötvenéves férfiaknak). Mivel még csak egy hónapja dolgozom ebben az étteremben, ezért rákérdezek a pontos receptre a konyhafőnöknél, esetleg ha az étlapon is van az az étel, akkor kérek belőle egy adagot (fontos a fűszerezés).

És csak ezek után kezdek gondolkodni a boron. Ajánlok három bort (vagy fogásonként kettőt-hármat), az árakat feltüntetem, és azt is, hogy a három közül melyik lenne az én favoritom (ritkán a legdrágább), innentől kezdve a megrendelő feladata dönteni.

Szerencsém van a főnökömmel, mert pont az első bankett volt az, ahol a menühöz inkább sör illett. Mentem is a főnökhöz, hogy ilyenkor mi az utasítás, csináljam szakmai szempontok szerint, vagy ajánljak mindenképpen bort (a bor ugye drágább). Azt mondta, hogy neki nem azonnali profit kell, hanem visszajáró vendégek, szóval ajánljak egy bort, de tegyem hozzá, hogy a sör nyerőbb lenne.

élhetetlen 2019.08.24. 19:24:09

@Valódi Nő: “ez visszatarthatja a férfiakat, de azt tapasztalom, hogy amelyiket érdekli a téma, az nem zavartatja magát” Ez így van, a férfiak is szeretnek jót enni, és, ha jobban főznek, mint a feleség, akkor átveszik a konyhát. És a vegyes felvágottak. Feleség is, férj is tud főzni, az főz, aki ráér, de sütit sütni csak a férj tud. Vagy az egy kajás férfiak. Apa szerint csak ő tudott jó hagymás rántottát csinálni, ketten meg takarítottunk utána, a barátnőm férje meg ragyogó halpaprikást főz, és a feleség fél napig takarít utána. Nincs egységes szereposztás.

élhetetlen 2019.08.24. 19:44:36

@muv: A töklecsó ugyanolyan tág fogalom, mint a lecsó. Amit te leírsz, az hagymán párolt tök. Nálam ez tökös, cukkinis, patiszonos, vagy bármilyen lecsó, amiben van paradicson, is, paprika is, ami nem jelenti azt, hogy paprika alapú, és az előbb említettek. Lágyabb, selymesebb. Én a normál lecsóba sem teszek kolbászt, és akkor mi van? Egy kicsit vonalas, szemellenzős vagy.

muv 2019.08.24. 19:52:40

@élhetetlen: lehet. vonalas vagyok. de akkor most egyetertesz azzal, hogy a kolbasz es a tojas nem valo bele? mert ez volt az eredeti allitas.. (azt nem tudom, hogy hogy jon ide, hogy a normal lecsoba te nem teszel ilyet..)

Túl sok felhasználó 2019.08.24. 20:02:01

@muv: A pörkölt-főzelék témához én annyit tennék hozzá, hogy a főzelék szerintem nem köret. Ha a pörkölthöz rizst eszel, akkor ott egyértelmű, hogy a fő dolog a pörkölt, a rizs meg kiegészítés.

A főzelék-pörkölt kombinációban a hangsúly a főzeléken van, a pörkölt a kiegészítés.

pangea 2019.08.24. 20:54:00

@Valódi Nő: Akkor egy növényevő elefánt mibol építette fel az izmait?

Valódi Nő 2019.08.25. 22:13:34

@muv: Értem én, hogy töklecsó és valóban nem szerepelnek a szakácskönyvekben és én sem ettem még soha életemben. Viszont beütöttem a keresőbe és már az első recept szalonnával, lecsókolbásszal jött be és a későbbiekre rápillantva tojást is ütnek rá.

Elsősorban tankönyvre alapozom az ételek besorolását. Mi a baj a magyar szakácskönyvekkel?

Valódi Nő 2019.08.25. 22:16:25

@muv: Megadom magam, egyébként bármely menüsor amiről itt valaha szó lesz, nyilván elkészíthető hétközben és hétvégén is :-) .

Valódi Nő 2019.08.25. 22:22:48

@Túl sok felhasználó: Én azt gondolom, létezik középút laikus szinten. Nem hinném, hogy konkrét bornévig és évjáratig el kell menni. Viszont már az is új gondolat volt számomra, hogy a "bort inkább a mártáshoz/szószhoz jó választani, nem a hús alapján". Azt hiszem sok újat tudnál mondani nekünk háziasszonyoknak...

Valódi Nő 2019.08.25. 22:25:20

@Túl sok felhasználó: Ez is érdekes lenne, hogy mikor ajánljunk inkább sört... Szóval én elgondolkoznék a helyedben azon a poszton...

muv 2019.08.25. 22:38:37

@Valódi Nő: "már az első recept szalonnával, lecsókolbásszal jött be"
ahogy nezem ez tokos lecso, es nem toklecso. (legalabbis az en felfogasom szerint.) nalam csak hagyma (voros, esetleg uj a vegen), tok es paradicsom megy bele. es ugy tokeletes koret.

"Mi a baj a magyar szakácskönyvekkel?"
jo, hat persze az tulzo, hogy az osszes rossz. a Bornemissza Annae peldaul eleg erdekes.. :-) igaz, meg nem foztem belole. :-)))
de amire utaltam: elegge szocialista gondolkodasmoduak sajnos tobbnyire. egy jobb nyugati szakacskonyv (mondjuk egy Neil Perry) azert sokkal okosabban all a dolgokhoz.

Valódi Nő 2019.08.25. 23:13:26

@pangea: Nem ismerem az elefánt biológiáját és élettanát, inkább egy állatkerti gondozónak, állatorvosnak tedd fel ezt a kérdést.

Egy növényevő is étkezhet teljes értékűen, ha megfelelően párosítja az adott aminosavban hiányos ill. az azt tartalmazó nyersanyagokat, élelmiszereket. Például a kukorica szegény triptofánban, de ha adok mellé diót, ami viszont sokat tartalmaz, akkor kiegészítem, komplettálom a kukorica fehérjéjét és így teljesértékű lesz az étkezés.

Lady.Bird 2019.08.28. 18:13:40

@Valódi Nő: Az ember szervezete nem tud előállítani néhány aminosavat, azokat a táplálékkal kell bevinni, amiben ezek megvannak, számunkra azok a teljes értékű fehérjék, általában állati fehérjék. A növényevők szervezete meg elő tudja állítani, ezért nekik elegendő az, ami pl. a fűben van. (C vitamint is azért kell ennünk, mert nincs bennünk enzim, ami megcsinálná. A tengerimalac ilyen még, de ezen kívül a legtöbb emlősnek nem kell C vitamint ennie, mert a szervezete megtermeli.)

Valódi Nő 2019.08.29. 14:46:02

@Lady.Bird: "A növényevők szervezete meg elő tudja állítani, ezért nekik elegendő az, ami pl. a fűben van." Köszi a válaszodat, amennyiben biztos tudáson alapul. Nekem nem volt se időm kutatgatni a neten, se tudásom, így ilyet nem írhattam le. Max., feltevésekbe bocsátkozhattam volna, hogy valószínűleg... stb, stb, de nem láttam értelmét. Te ezt tanultad?

Lady.Bird 2019.08.30. 21:12:39

@Valódi Nő: igen, tanultam, biokémiából egyetemen

itt van néhány link, rövid idézetekkel, kis tudományos háttérnek:

hu.wikipedia.org/wiki/Aminosavak:
"Alapvető fontosságú (esszenciális) aminosavaknak nevezzük azokat az aminosavakat, amelyeket az emberi vagy állati szervezet nem, vagy csak elégtelen mennyiségben képes előállítani.

Az emberi szervezet számára 9 aminosav ....
A különböző állatfajok számára más-más aminosavak lehetnek esszenciálisak."

hu.wikipedia.org/wiki/Aszkorbinsav:
"Az aszkorbinsav egy antioxidáns tulajdonságú szerves sav. Az aszkorbinsav .... más néven C-vitamin. A név eredete: a- fosztóképző és scorbuticus (=skorbut) mivel a molekula hiánya az emberi szervezetben skorbuthoz vezethet. Élelmiszer-adalékanyagkénti azonosítója E300."

www.allatdoki.hu/tanacsadas/c-vitamin-fontossaga:
"A tengerimalac szervezete - akár az emberé - nem tartalmaz C-vitamin előállításához szükséges enzimeket, ezért ezt a megfelelő táplálással kell pótolni.
A C-vitamin hiánya okozza a skorbutot."
süti beállítások módosítása