A csütörtök magasságában feltett kérdésedre bambuló, néma tekintetek a válasz? Így tervezd meg a menüket! Az alapoktól indulunk! (Képek forrása: Flickr, Pixabay.com)
Minden héten ugyanaz a forgatókönyv… Mint egy mumus, toppansz a nappaliba vagy a konyhába, mikor együtt a család. Szerda, csütörtök magasságában előrukkolsz a rettegett kérdéssel: „Mit főzzek hétvégén?”. A zajongás elcsendesedik, majd beáll a síri csönd. Tekintetek szegeződnek rád: Miért pont én? Miért pont most? Majd később megbeszéljük. Jobb esetben valaki bedobja a minden héten elhangzó húsleves, rántott hús kombinációt, max. egy palacsinta szóra számíthatsz még. Bepöccensz és felállva közlöd: „Jó, akkor amit kitalálok azt esztek!”. Megkönnyebbült sóhajok mindenfelől. Indul a te szokásos cselekvéssorod:
- kukkantás a spájzba – ó, egy zacskó krumpli hűsölve tanyázik – tejfölös burgonyaleves kipipálva,
- nyitod a fagyasztó ajtaját, van-e valami husi elfekvőben – sült oldalas meg van,
- már csak a köret van vissza, ami a fiad miatt mindig kukoricás rizs, magatoknak pedig legyen egy kis vitamin, tehát valami főzi – mondjuk zöldbabfőzelék – a hús mellé.
Már írod is a bevásárló listát: tejfölök a levesbe meg a főzelékbe, lefogyott a konzerv kukorica készlet, így az is kell, végül a mirelit zöldbab. Huuú készen vagy, megint megúsztad.
Eleged van ezekből a „megúszós” menükből? Érzed, hogy könnyebben is mehetne ez az egész, de valami visszatart? Nem lustaság ez, a fene tudja mi, ami miatt mégis minden héten belemegy az ember ebbe a játszmába. Szerinted miért csináljuk így? Képzeld, noha minden ismeretem meg van, több évtized tapasztalatom, mégis még mindig így csinálom :-( . Tudod mit? Most viszont elég volt, hadat üzenek ennek. Itt vagytok ti velem, megcsináljuk együtt és egy csomó időt, konfliktust spórolunk magunknak. Benne vagy? Akkor fogjunk bele!
Ami szerintem téged, tapasztalatlanabb Valódi Nő társamat visszatart ettől az egésztől, hogy mindenhol özönlenek rád a receptek, a legjobb séfek és gyakorlott háziasszonyok könyvei, alkotásai, tv-műsorok, de egyik se tanít meg ezeknek az ételeknek az egymáshoz illesztéséhez, kombinálásához. Nem tudod, hogy az illik-e egymáshoz vagy nem és a végén a jó hideg tejfölös gyümölcsleves után paradicsomos káposztát főzöl és nem értitek, hogy miért – uram bocsá – fo.ik az egész család. Hiába tudod a legnehezebb második fogást is elkészíteni, ha rosszul párosítod a leveshez.
Tanulj meg menüt vagy más néven étlapot tervezni
Ez jelenti az alapot. Azért jó ezzel tisztában lenned, mert akkor nem kell készen, mások által összeállított ételsorokhoz igazodnod, ami különösen akkor gáz, ha nem is szeretitek az adott ételt, és ki kell cserélned egy másikra. Nem fogod tudni, mit illessz a helyére. Egy blogon például ajánlanak olyan linkeket, ahol kész menüsorokat találhatsz. Előételt vagy levest és desszertet is ajánlanak a menühöz. Én, kapásból az elsőn leakadtam. Kérdésem: te, mint mosó-vasaló stb. háziasszony, bajlódnál csirkepástétomokkal előételnek, vagy a hét minden napjára más-más süteménnyel? Kivéve, ha otthon vagy, mint háztartásbeli, vagy éppen munka nélkül vagy. A csirkemellpástétom után pedig főételnek Édesköményes csirketálat ajánl. Én szeretem a csirkét, és értem, hogy ne dobd el a csirke többi részét, de ez pl. egy étlaptervezési hiba. Akkor fagyaszd le az aprólékot, a combokat, de ne egyszerre add fel egy menün belül. Tehát nézzük:
Az otthoni étlaptervezés alapelvei
- Kiknek főzöl? Ha van olyan családtag, aki valamilyen diétára szorul, akkor azt figyelembe kell venned. Ha te például fogyókúrázol és a többieknek kisütöd rendesen olajban a hasábkrumplit, akkor magadnak készítsd főtt formában vagy zsiradék nélkül, tepsiben süthető burgonyát.
- Próbáld meg az ebédet fő étkezéseteknek kijelölni, amivel a napi energiabevitel 35-40%-át viszitek be. Ha hétköznap mindenki a menzán eszik, legalább hétvégén ebédeljetek együtt, még ha belecsúszik is a délutánba, de ne a vacsora legyen a nap fő étkezése, mert az biztosan előbb vagy utóbb elhízáshoz vezet.
- Vedd figyelembe a konyhád felszereltségét! Ha nincsen sütőtök, akkor ne tervezz süteményt a menüsorodba kivéve, ha megveszed a cukrászdában.
- Figyelj az ételek változatosságára! Egy-egy étel csak 3 vagy 4 hét múlva ismétlődhet! Ez arra az esetre érvényes, ha a hét minden napján főzöl. Ha csak hétvégi menüket készítesz, akkor ez az ismétlődési gyakoriság több hétre, hónapra fog kitolódni a ti esetetekben.
- Az ismétlődésre abban a tekintetben is ügyelned kell, hogy milyen nyersanyagot választasz. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy – ha minden nap főzöl – pl. gombából készült étel csak hetente egyszer szerepeljen a család étlapján. Ez alól kivételt képeznek a saláták, idénygyümölcsök, amiket ajánlott hetente többször fogyasztani.
- Ízben is törekedj a változatosságra! Pl. egy gulyásleves után ne főzz pörköltet, mivel azonos a színük, a hagymás-pirospaprikás alap, amire felteszed a húst.
- Az ételek színe is legyen eltérő! Én pl. imádok a rakott krumplihoz céklasalátát adni, olyan szépek egymás mellett. A piros pörkölthöz viszont nem ezt vagy paradicsomsalátát adnék, hanem inkább világos káposztasalátát, ecetes paprikát, de még az uborkát is választhatod.
- Azonos módon készült ételek ne szerepeljenek egyszerre! Ha pl. húsgombóclevest készítesz, akkor ne adj utána töltött káposztát vagy paradicsomos húsgombócot.
5. Az ebéd mindig tartalmazzon állati fehérjét! Tehát zöldségleves után nem szabad diós vagy mákos tésztát adni, mivel egyikben sem szerepel húsféle vagy tejtermék. Ezek elé a tészta ételek elé mindig húsos levest tervezz, hogy a családod elég állati fehérjéhez jusson.
6. Minden nap adj a családodnak nyers gyümölcsöt, salátát! Így elegendő vitaminhoz, ásványi anyaghoz juttok
7. Bánj takarékosan a konyhapénzeddel! Ha szűkös a költségvetésetek, akkor ne sült libamájat vagy szűzpecsenyét készíts
8. Az adott évszaknak megfelelő alapanyagokat válaszd! Nyár végén barackot, körtét, szilvát vegyél és ne banánt, narancsot tegyél az asztalra, azokat majd ráérsz télen választani.
9. Vedd figyelembe ki, mit, hogyan szeret enni! Mivel a Géza szereti a savanykás ételeket, a ragu, zöldbab stb. levesekhez mindig teszek fel az asztalra hagyományos vagy tárkonyecetet pluszban. A fiamnak mindig kukoricás rizs a köret. Van, aki a paradicsomlevest csak betűtésztával hajlandó megenni :-) . Debrecen mellett pedig a zöldbablevest tejjel, ecet nélkül, édesen – számomra ehetetlenre cukrozva – készítik. Ez nem más, mint az a bizonyos megszokás. „Anyám így szokta” – hallgatja rengeteg feleség a férjétől. Ahány ház, ahány falu vagy vidék, mindenhol más a szokás, ahogy készítik, eszik ugyanazt az ételt.
Falusi ember nem nagyon eszik ismeretlen ételt. „Ha tápszeren nevelték, a csirke sem eszi meg a kukoricát, még akkor sem, ha éhen pusztul” – mondta csirketenyésztő Geri barátom dühösen. (Polcz Alaine: Főzzünk örömmel!)
10. Az ebédtervezés menete: először a feltétet (a főzelékre, köretre adott húsfélét vagy húspótló ételt értjük alatta) válaszd ki. Utána a hozzáillő köretet vagy főzeléket, mártást ha kell, majd a salátát/savanyúságot. Tervezd meg elé a levest/ivólét vagy előételt. A végére hagyd a desszertet, ami lehet valamilyen édesség vagy gyümölcs.
Egyéb szempontok a menü összeállításához
- Ha hús nélküli levest szeretnél, akkor a második fogáshoz a feltét mindig hús legyen!
- Zöldségből készült második fogás (zöldbab, zöldborsó, karfiol stb.) elé ne adj zöldségből készült levest.
- Gyümölcsös második elé ne főzz gyümölcsből készült levest.
- Rántott húsféle mellé – írhatom – tilos rántott zöldséget adni köretnek.
- Burgonyapüré mellé a közismert savanyúságok helyett nyugodtan tálalhatsz fel fejes salátát, kompótot, befőttet, gyümölcssalátát is! Főleg, ha szárazabb sült hús a feltéted.
- „Nedves hús” pl. pörkölt, tokány mellé mindig „száraz köret” (rizs, burgonya, tésztafélék) jár.
- „Száraz hús” köreteként pedig illessz szaftosabb fogást pl. burgonyapürét, főzeléket.
- Paradicsomos főétel, pl. paradicsomos húsgombóc elé soha ne tervezz ivólevet!
- A „zöld mártások” pl. sóska-, spenótmártás előtt nem adunk zöldséglevest, csak csont- vagy húslevest, illetve a tészta betétes lebbencs-, tarhonya- stb. leveseket.
- Egytálételként ehető levesek pl. csülkös bableves után add a tésztákat pl. mákos tészta vagy édességet pl. császármorzsa, lekváros bukta – emlékszel az iskolai menzáról :-) ?
- A fasírozottat vagy szép nevén vagdaltat változatosan is asztalra teheted, nem mindig a klasszikus húspogácsa formájában (persze csak ha a család vevő az újításokra). Sütheted egyben is a masszát, ekkor szeletelheted. Megtölthetsz vele zöldségeket, pl. kivájt krumplit, karalábét. Magát a masszát töltöd sorban főtt kemény tojásokkal (ekkor Stefánia-vagdalt a neve), vagy a darált húshoz keversz apróra vágott gombát, reszelt almát stb.
Pizza előtt nem adunk tésztalevest (túl sok lesz a szénhidrátból, és még piros is mindkettő) (Képek: Flickr)
Most már meg tudod tervezni a hétvégi menüt. Neked mi a kedvenc menüsorod? Van-e olyan ételsorod, amit a fentiek értelmében eddig rosszul párosítottál? Ha igen, mit mire fogsz kicserélni? Írd meg nekünk! A poszt következő részében nézünk majd néhány minta menüsort és kitaláljuk, hogyan spórolhatnánk időt magunknak!
Teljesítsd be női küldetésed!
Ha tetszett a bejegyzés, légy szíves oszd meg másokkal is! Köszönöm.
Továbbiakért kövesd a Valódi Nő blog Facebook oldalát!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Liping 2019.08.23. 21:32:27
muv 2019.08.23. 21:36:20
zoldbabfozelek porkoltel??
élhetetlen 2019.08.23. 22:35:53
Valódi Nő 2019.08.23. 22:40:30
Valódi Nő 2019.08.23. 22:47:41
Túl sok felhasználó 2019.08.23. 23:36:21
Valódi Nő 2019.08.23. 23:42:10
Túl sok felhasználó 2019.08.24. 09:53:45
Másrészt meg ez a mondat kizárja a férfiakat a témából, pedig lehet az ő feladatuk is a vasárnapi családi ebéd, és nekik is lehet szükségük ebben segítségre.
Viszont nem olvastam a többi posztodat, szóval ha ez nálad valamiféle branding (mondjuk minden bejegyzésed végén ezt írod), akkor rendben van.
De ez nem von le sokat a tartalomból, és ezt úgy írom, hogy nő vagyok és szakmámból kifolyólag simán tudok menüt tervezni, bár mostanában inkább az a feladatom, hogy italokat ajánljak a menühöz.
muv 2019.08.24. 14:44:25
muv 2019.08.24. 14:51:59
egyebkent toklecsot, meg lehet, hogy Osso Bucco-t Gary Mehigan receptjebol. csak azt nem ertem, hogy miert emeled ki a hetveget?
muv 2019.08.24. 14:56:13
élhetetlen 2019.08.24. 15:25:52
élhetetlen 2019.08.24. 15:32:03
Valódi Nő 2019.08.24. 16:38:36
Valódi Nő 2019.08.24. 17:06:23
Huuú, a lecsó-ügybe szerintem ne menjünk bele! Ugyanis van olyan szakácskönyv, ahol a Főzelékek, köretek címszó alatt szerepel, ha ütsz rá tojást és kenyeret eszel hozzá, akkor Egytálétel, ha virslivel, kolbásszal készíted akkor pedig Húspótló étel is lehet belőle.
A hétvége kiemelését @élhetetlen jobban megmagyarázta, mintha én tettem volna!
Valódi Nő 2019.08.24. 17:28:15
Én hiszek benne, és ismerek is olyan nőket, akik őszintén, szinte anyakirálynőként testesítik meg és töltik be ezen szerepüket, és funkcionálnak e földi létük során. Noha én is nőként születtem - és itt egyetértek veled - , nekem viszont nem a klasszikus értelemben véve, nem magának a női létnek a megélése a küldetésem, nem ebben teljesedek ki. Viszont mivel nőként kényszerülök élni jelenleg, így hasonlóan érző sorstársaimnak szeretném megkönnyíteni, hogy próbálják megtalálni ennek a szépségét és mégis csak beteljesíteni, amennyire tőlük telik.
Lehet, hogy neked ez lenézős, de sajnos sok ilyennel kell szembesülni annak a nőnek, aki nem ilyen önként vállalt küldetéssel működik a világban pl. lusta vagy, ha utálod a házimunkát, rossza anya vagy ha tévútra kerül a gyereked stb.
Igen, abban van igazságod, hogy ez visszatarthatja a férfiakat, de azt tapasztalom, hogy amelyiket érdekli a téma, az nem zavartatja magát, nem érdekli ez a négy szó és kommentel szókimondóan.
Bingo, ez a blog szlogenje :-) .
Az utolsó téma elgondolkodtat, akár vmi közös posztot is összehozhatnánk... Ha gondolod, a face-en, priviben írj rám, hiszen én is csak annyit tudok, hogy csirke, hal mellé fehérbor, marha, vad mellé vörösbor, édesség mellé egy kis aszúbor és szerintem kifújt.
muv 2019.08.24. 17:43:12
a hetvegevel nem tudok egyeterteni: a hetkoznap este fozes vajon mitol lenne nagyon mas?
muv 2019.08.24. 17:45:59
(egyebkent jeleznem, hogy az mar reg rossz, ha a szakacskonyvekre alapozol, plane a magyarokra, hogy besoljal dolgokat.)
Túl sok felhasználó 2019.08.24. 18:32:19
muv 2019.08.24. 18:39:22
Túl sok felhasználó 2019.08.24. 18:59:43
Az a baj ezzel a témával, hogy vagy ennyire leegyszerűsítjük (hal-fehérbor, vörös hús - vörösbor...), vagy nagyon mélyen bele kell menni, középút nincs.
Akit nagyon érdekel a téma, az utána tud olvasni. Aki viszont nem elmélettel akarja tölteni az idejét, annak a következőt tudom ajánlani: ha otthon iszik egy pohár bort, akkor nyissa ki a hűtőt, és mindent kóstoljon meg hozzá. Tényleg mindent. Mondjuk egy késhegynyi Nutella- egy korty bor. Aztán egy szelet kolbász- egy korty bor... kinek mi van a hűtőben, kamrában. Paradicsom, fehérjepor, lekvár, sajt, vajas kenyér, sós perec, körözött, akármi. Nagyon hamar rájön az ember, hogy mihez illik az adott bor, mindenféle elméleti tudás nélkül. (Ha ezt a kóstolgatást nem egyedül műveli az ember, akkor ez egy nagyon vidám program is lehet.) Ez sokkal hasznosabb egyébként, mert bort inkább a mártáshoz/szószhoz jó választani, nem a hús alapján. (Csak bele kell gondolni: teljesen más karaktere van egy natúr húsnak, mint mondjuk egy vadas mártásosnak.)
Túl sok felhasználó 2019.08.24. 19:20:23
És csak ezek után kezdek gondolkodni a boron. Ajánlok három bort (vagy fogásonként kettőt-hármat), az árakat feltüntetem, és azt is, hogy a három közül melyik lenne az én favoritom (ritkán a legdrágább), innentől kezdve a megrendelő feladata dönteni.
Szerencsém van a főnökömmel, mert pont az első bankett volt az, ahol a menühöz inkább sör illett. Mentem is a főnökhöz, hogy ilyenkor mi az utasítás, csináljam szakmai szempontok szerint, vagy ajánljak mindenképpen bort (a bor ugye drágább). Azt mondta, hogy neki nem azonnali profit kell, hanem visszajáró vendégek, szóval ajánljak egy bort, de tegyem hozzá, hogy a sör nyerőbb lenne.
élhetetlen 2019.08.24. 19:24:09
élhetetlen 2019.08.24. 19:44:36
muv 2019.08.24. 19:52:40
Túl sok felhasználó 2019.08.24. 20:02:01
A főzelék-pörkölt kombinációban a hangsúly a főzeléken van, a pörkölt a kiegészítés.
Valódi Nő 2019.08.25. 22:13:34
Elsősorban tankönyvre alapozom az ételek besorolását. Mi a baj a magyar szakácskönyvekkel?
Valódi Nő 2019.08.25. 22:16:25
Valódi Nő 2019.08.25. 22:22:48
Valódi Nő 2019.08.25. 22:25:20
muv 2019.08.25. 22:38:37
ahogy nezem ez tokos lecso, es nem toklecso. (legalabbis az en felfogasom szerint.) nalam csak hagyma (voros, esetleg uj a vegen), tok es paradicsom megy bele. es ugy tokeletes koret.
"Mi a baj a magyar szakácskönyvekkel?"
jo, hat persze az tulzo, hogy az osszes rossz. a Bornemissza Annae peldaul eleg erdekes.. :-) igaz, meg nem foztem belole. :-)))
de amire utaltam: elegge szocialista gondolkodasmoduak sajnos tobbnyire. egy jobb nyugati szakacskonyv (mondjuk egy Neil Perry) azert sokkal okosabban all a dolgokhoz.
Valódi Nő 2019.08.25. 23:13:26
Egy növényevő is étkezhet teljes értékűen, ha megfelelően párosítja az adott aminosavban hiányos ill. az azt tartalmazó nyersanyagokat, élelmiszereket. Például a kukorica szegény triptofánban, de ha adok mellé diót, ami viszont sokat tartalmaz, akkor kiegészítem, komplettálom a kukorica fehérjéjét és így teljesértékű lesz az étkezés.
Lady.Bird 2019.08.28. 18:13:40
Valódi Nő 2019.08.29. 14:46:02
Lady.Bird 2019.08.30. 21:12:39
itt van néhány link, rövid idézetekkel, kis tudományos háttérnek:
hu.wikipedia.org/wiki/Aminosavak:
"Alapvető fontosságú (esszenciális) aminosavaknak nevezzük azokat az aminosavakat, amelyeket az emberi vagy állati szervezet nem, vagy csak elégtelen mennyiségben képes előállítani.
Az emberi szervezet számára 9 aminosav ....
A különböző állatfajok számára más-más aminosavak lehetnek esszenciálisak."
hu.wikipedia.org/wiki/Aszkorbinsav:
"Az aszkorbinsav egy antioxidáns tulajdonságú szerves sav. Az aszkorbinsav .... más néven C-vitamin. A név eredete: a- fosztóképző és scorbuticus (=skorbut) mivel a molekula hiánya az emberi szervezetben skorbuthoz vezethet. Élelmiszer-adalékanyagkénti azonosítója E300."
www.allatdoki.hu/tanacsadas/c-vitamin-fontossaga:
"A tengerimalac szervezete - akár az emberé - nem tartalmaz C-vitamin előállításához szükséges enzimeket, ezért ezt a megfelelő táplálással kell pótolni.
A C-vitamin hiánya okozza a skorbutot."