Teljesítsd be női küldetésed!

Valódi Nő
Ismerd meg önmagad! - Teszt csak nőknek 2. rész

fantasyamazonpixabay960_720.jpg

Megismerheted a női archetípusokat és, hogy mi jellemzi az őket magukban kibontakoztató nőket. A képen az Amazont láthatod. (Kép forrása: Pixabay) Elizabeth Davis és Carol Leonard a következő női archetípusokat különbözteti meg: Lány, Szűz, Vértestvér, Szerető, Anya, Amazon, Matriarcha, Papnő, Varázslónő, Vénség, Sötét Anya és Átváltoztató. Most megadom a fenti karakterek rövid jellemzését (Elizabeth Davis és Carol Leonard: ÉLETKÖR, A női lét 13 archetípusa című könyve alapján):

Lány: Kifejezi a gyermekkortól a serdülésig tartó tisztaságot. A Lány még kapcsolatot tart saját lényegével, még nem akar megfelelni mások elvárásainak. A lehetőségek és az életöröm élvezete jellemzi. A játékosság és lelkesedés lengi körül. Ha hirtelen megveszel egy piros autót, ami gyermekkorod piros biciklijére emlékeztet, vagy beiratkozol egy szabó-varró tanfolyamra mert kislányként szuper rucikat készítettél a babáidra, akkor életedben a Lány az uralkodó.

Szűz: A kamaszodó, serdülő lány szakasza, aki először tapasztalja meg a havivérzést, az első vérmisztériumot. A Szűz elkezdi felfedezni érzéki énjét, és talán az első szexuális aktus is megtörténik. Konfliktusai: a függetlenségre való törekvés vágya és a felnőttkor nehéz felelősségei felett érzett aggodalom, a kettő közötti küzdelem feszültséget kelt benne. Amikor belevágsz egy kalandba, egyedül indulsz útnak, vagy valami kockázatot vállalsz, feléleszted magadban a Szüzet.

Vértestvér: Tízes évei végén vagy húszas évei elején jár, szexuálisan aktív vagy nem. Nővéreket keres ahhoz, hogy az élet élményeit velük együtt élje át. Ez a szakasz a női kötelékekről szól. A Vértestvér bátran kísérletezik az önkifejezés különleges mozzanataival például a divat, az öltözködés, a testdíszítés területén. A nőket a közös érdeklődés vagy radikális eszme felfedezése vonzza egymáshoz, ezt az élményt a többiekkel való rendszeres összejárások alkalmával élik meg. Későbbi életszakaszban, amikor egy bajban lévő barát segítségére sietsz vagy te fogadsz el segítséget, a Vértestvér szerepét játszod.

Szerető: A párkeresés, a megtermékenyülés iránti vágy időszaka. E szakasz nehézsége, hogy hogyan tartsd meg a pozíciódat a nők és férfiak e viharos táncában. Egyes nők a munkájukkal, hivatásukkal kapcsolatosan viselkedhetnek Szeretőként. A szerelem felébreszti létünk lényegét. A kihívás az, hogyan add át teljesen magadat úgy, hogy közben megtartsd az egyéniségedet. A szerelem megtermékenyüléshez vezethet. Amikor egy alkotó elgondolás fogan meg benned és átadod magad, hogy ezt kibontakoztasd, a Szerető archetípusát jeleníted meg.

Anya: Az élmény a nőiség legmélyére hatol, a szülő nőt gyökeresen megváltoztatja. A szülés a nők életének második vérmisztériuma. Legfontosabb leckéje az önfeladásra és fegyelemre vonatkozik. Azzal az ellentmondással jár együtt, hogy csak úgy kerekedhetsz valami fölé, ha elengeded. Azok a nők, akiknek nem lehet, vagy maguktól döntenek úgy, hogy nem vállalnak gyereket, ez a szakasz akkor következik be, amikor szenvedélyesen elkötelezik magukat az alkotómunka mellett. A szülés lehetőséget ad arra, hogy világok közötti kapuban állj, és soha ne feledkezz meg erőd és kreativitásod végső forrásáról. Akkor is az Anya szerepét játszod, amikor gyümölcsöző művészi törekvéseidet figyeled és mélyebben megérted saját kreativitásodat.

Bába: A tanító és segítő készen áll, hogy másokat is átsegítsen a szülés folyamatán, ez jelentheti egy saját kreatív projekt létrehozatalát is. Ilyenkor arra bíztatsz másokat, hogy kapjanak szárnyra és repüljenek. A Bába gyakran a női praktikák, gyógynövények, masszázs vagy más gyógymódok szakértője. Az üzlet világában ők segítik egy hírnévre törekvő művész vagy egy kezdő munkáját. Tűzön-vízen át óvja védencét, még ha ő válik is az ellenzők részéről jövő kereszttűz célpontjává. Amikor arra bíztatod ügyfeledet, hogy hatoljon egy zavaros helyzet mélyére, vagy felelősséget vállalsz egy barátért, akkor benned a Bába nyilvánul meg. Első alkalommal tapasztalod meg halandóságodat, amikor felfedezed, hogy a Gondoskodás szakasza átadja helyét a Hatalomnak.

Amazon: Azt érzi, hogy az anyaság, a nevelés és gondoskodás terhei fokozatosan lekerülnek a válláról. Szabadabban dönthet magáról, az önfelfedezés új útjaira léphet. Független önmagához tér vissza. Élettapasztalata és felismerései lehetővé teszik, hogy ezeknek valódi hasznát vegye, akár a társadalom, a politika színpadán kamatoztassa őket. Egyre nő az önbizalma, egyre kevésbé érdekli, hogy mit gondolnak mások, egyre nyíltabban vállalja a konfrontációt. Robbanásveszélyesen kezdeményezi a változtatást. Ha először önállósodott fiatal nőként egyedül élsz egy lakásban, az Amazon-oldaladat keresgéled éppen. Minden olyan nő, aki úgy dönt, hogy független lesz, saját ösztöneit és kreatív késztetéseit követve talál örömet és kielégülést, az Amazon archetípusát testesíti meg.

Matriarcha: A család irányítója. Teljes biztonságban van mind saját maga, mind társadalmi helyzete tekintetében. Rátalált szenvedélyei megfelelő kifejeződésére, rendkívül nyugodt és összefogott. Megőrzi magánélete szentségét és mélyebben megismeri önmagát. Még ekkor is megtapasztalhat új kihívásokat és konfliktusokat. Learatja, amit elvetett, legyen az jó vagy rossz. Befelé fordul saját tévedési és mulasztásai után kutatva. Fizikai ereje fogyatkozik. Amikor világra hozod világi bölcsességed érett kifejeződését, díjakat nyersz el teljesítményeidért, meglátod az elvégzett munkád eredményeit, Matriarcha vagy. Ha fiatalabb vagy és éretten irányítasz egy projektet, ezt az oldaladat fejezed ki. A bennünk élő Matriarcha a lehető legnagyobb hatás kifejtésére törekszik, vezető szerepben a hatalmat mások megsegítésére használja fel.

Papnő: Időrend szerint az ebben a szakaszban járó nők a menopauza előtt állnak, hormonális instabilitást, fokozott érzelmeket és éleslátást tapasztalnak meg. Lemond az anyagi vonatkozásokról a spirituális felfedezésekkel szemben. Az önmegfigyelés és lélek keresésének időszaka. A misztérium lelkes diákja: valódi szolgálólány. Végül rájön, hogy le kell vedlenie bőrét, ami felkavarhatja és fájdalmas is lehet, ezért igényli más nők támogatását. A termékenység vége, egyre kevésbé motivált a gyereknevelésre. Ha a gyermekvállalása elhúzódott, konfliktust érezhet az anyaság nyomasztó kötelezettségei és a spirituális felfedezésre irányuló késztetései között. Papnő vagy, amikor egy csoport segítségét kéred egy probléma megoldásához, amikor nők bölcsességére támaszkodsz, hogy kiutat lelj. Időnként fiatalabb nők spontán módon, lelkük legmélyéről eredő bölcsességgel mutatnak utat másoknak.

Varázslónő: Az „őrült” nő. Kifejezetten befelé forduló, noha duzzad az energiától. Orvosságos asszonyként vagy sámánként uralkodik. Hatalma borzasztó nagy. A Szerető szakasza már előrevetíti képességét a férfi-és női minőség önmagában történő egyesítésére. Ami a munkáját illeti, rendkívül összefogott és komoly. Az ösvénye beszűkül, döntései letisztulnak. Ha az életedet fenyegető betegséggel, nehézséggel küzdesz, és sikerrel alakítod át félelemérzetedet feltétlen szeretetté, a Varázslónőt jeleníted meg. Amikor szembenézel legmélyebb félelmeiddel, és a túlélésed attól függ, hogy képes vagy-e önmagad egységében megmaradni, Varázslónő vagy. Amikor egy bizonyos életmód magához köt, következő lépéseid világosak, felvillanyozott vagy, de két lábbal a földön állva megteszel mindent, kerül, amibe kerül, akkor a Varázslónőt testesíted meg.

Vénség: A visszavonulás ideje. Bölcsessége az a fajta, amikor felülről szemléljük a dolgokat. Megbékül a véggel, önmagával, de még maradt tennivalója. Bölcsességével a társadalomról gondoskodik. Vérmisztériuma a lezárult változókor. Tisztán látja a sötétség erejét és megszövi a kötelet, amely a halálba való átmenet során tartja majd. Tréfacsinálóként is ismert, kiváló humorérzéke és ironikus látásmódja miatt. Amikor történetek tanulságával bizonyítod igazadat, humorral kezelsz egy zavaró helyzetet, a dolgokat nagyobb összefüggésbe helyezed, hogy megoldj egy problémát, vagy félreállsz, hogy a másik a maga ásta verembe essen, a Vénséget idézed meg. Bármilyen életkorban, amikor ráérzel az élet felvetőfonalára és vetülékére, és azzal összhangba hozod a tetteidet, a Vénség-oldaladat mutatod meg.

Sötét Anya: Nincsenek további törekvései, régi élettel táplálja magát, hogy új élet nőhessen ki belőle. Az élet és a halál kapujában áll. Míg a Bába mások számára könnyíti meg az átmenetet, addig a Sötét Anyának magának kell utazásra indulnia az ismeretlenbe. Útja a búcsúzás fájdalmával teli, de ha tudatosan szembesül a halállal, megkönnyebbülésre és átalakulásra lel. Kaszája engesztelhetetlen igazságosságának és mások véleménye iránt táplált őszinte közönyének szimbóluma. Ő a könyörtelen pillantású asszony, aki egészen a csontokig mezteleníti le önmagát és a körülötte állókat. Kifejezi, mi az, ami valóban lényeges az életben, az élet értelmének és céljának szűrletét adja. Nem mondja ki, nem is tanítja, hanem megtestesíti az igazságot. Miközben teste megsemmisülését érzi, lelke felszabadul. Akármikor nagy ugrást teszel a semmibe, amikor egy szeretted hirtelen elvesztését éled meg, egy fontos kapcsolatod véget ér, életed nyugalmát baleset vagy halálos betegség töri meg, amikor fel kell nőnöd egy küszöbönálló átváltozáshoz, a Sötét Anyával kerülsz szembe. Akkor is ő jön elő belőled, amikor idejétmúlt meggyőződéseidtől meg kell szabadulnod, a gyermekeid gondozására szorulsz, vagy üzleti kockázatot vállalsz túlélésed érdekében.

Átváltoztató: Az életkör közepét elfoglaló, a szakaszok között kiáradó Forrás, a megújulás eszköze. Ő a légüres tér, nyugodt és határtalan, ahol minden lehetséges. Az élet belőle indul és ide is tér vissza. Sötét Anyaként, amikor a halál kapujában állunk, ő a mi vigaszunk, a lehetőségünk, hogy megpihenjünk és újra rendezzük sorainkat. Nála teszünk látogatást, amikor átlépjük egy fontos életszakasz küszöbét.

Írd meg, hogy neked melyik lett az uralkodó archetípusod és tetszett-e a róla szóló leírás, jellemző-e rád? Hogy milyen további előnye van az archetípusok ismeretének, elolvashatod bővebben majd a Valódi Nő kézikönyvben.

Ha szeretnéd, hogy kommented bekerüljön a Valódi Nő kézikönyvbe, csatlakozz a Valódi Nő Facebook csoporthoz:

https://www.facebook.com/groups/427112458156085/?source_id=654622728041634

Teljesítsd be női küldetésed!

Ha tetszett a bejegyzés, légy szíves oszd meg másokkal is! Köszönöm.

Továbbiakért kövesd a Valódi Nő blog Facebook oldalát!

www.facebook.com/valodinoblog

A bejegyzés trackback címe:

https://valodino.blog.hu/api/trackback/id/tr9715214874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása