Teljesítsd be női küldetésed!

Valódi Nő
Bevándorló a magyar konyhában – kedvencünk a Töltött paprika

toltottpaprikalogo1280x773.jpg

Ahány ház, annyi szokás: ki paradicsomban, ki fűszeres vízben főzi van, aki berántja… A „vizsgamunkámat” Géza maximum ponttal jutalmazta, íme a recept.

Magyar ételnek számít, bár források szerint déli szomszédainktól (szerb), illetve a törököktől származik. Elkészítésénél a rengeteg recept között a következő változatok fordulhatnak elő:

  • Nyáridényben készítheted friss paradicsomból is, az év egyéb évszakaiban, ill. ha időszűkében vagy, akkor sűrített paradicsomot, paradicsompürét használj. Én a gyorsaságra fókuszálok, hogy minél több időt takaríts meg, ezért ezúttal üveges paradicsompürét használok, már nem passzírozgatunk, ez nem az a világ szerintem.
  • Különbség lehet még, hogy van aki a kész mártásban főzi meg a gombócokat, van aki pedig vízben. Mivel a fő szempontunk az időspórolás, ezért én az utóbbit javaslom.

Fontos: Mivel a paradicsom savassága megakadályozza a benne főzött nyersanyag megpuhulását, ezért mindig ízesített vízben főzd meg előbb a zöldségeket (pl. egy svéd gombasaláta esetében a gombát) vagy a húst (pl. bolognai spagetti), és külön készítsd el a paradicsommártást, majd ha mindegyik készen van, akkor tedd pl. a puha gombócokat a szószba.

Íme a recept!

Hozzávalók a húsgombócokhoz: 60 dkg darált sertés lapocka, 7 db zöldpaprika (6 db-ot megtöltünk, 1 db-ot pedig belefőzhetsz a mártásba, ha szereted a paprika ízét), 1 db kisebb fej vöröshagyma, 160g rizs, 1 db tojás, 2 tk Fasírt fűszersó, 2 púpos kk fűszerpaprika, 2 pötty fokhagymakrém, 2 kk majoránna, pici őrölt feketebors, 2 pötty Piros Arany, pici őrölt fűszerkömény, 2 kk Édes Anna, só. A gombócok főzőlevébe: 2 db erőleveskocka, 6-7 db füstölt szalonnabőrke, 2 db kisebb zellerzöld, ételízesítő, 1 db koktélparadicsom, só. A mártáshoz: 5-6 púpozott fakanál liszt, kb. ennyi ek étolaj, 3x450g üveges paradicsom sűrítmény, 1 db pici zeller feldarabolva, 1 fej közepes vöröshagyma, 1 db zellerzöld, só, cukor, 2 ek ketchup, pici Barbecaue-szósz. (Rövidítések: tk = teáskanál, kk = kávéskanál, ek = evőkanál)

Ebből a mennyiségből 6 db töltött paprikát és 10 db húsgombócot kapsz.

Elkészítés:

A zöldpaprikákat mosd meg, a magházukat vágd ki. A hagymát vágd félbe: egyik felét belefőzöd a paradicsomba, a másik felét pedig vágd apró kockákra és 1 ek étolajon dinszteld meg. Készítsd el a húsos tölteléket: a rizst mosd meg, a megfonnyasztott hagymát ki ne felejtsd és a tojást se, végül ízesítsd a fent felsorolt fűszerekkel!

Fontos: 1-2 db tojásnál ne tegyél többet, mert minél több tojást teszel, annál keményebb lesz a gombócod. Ugye nem akarod, hogy kipattanjon a pariszószból :-) ? Illetve ez nem fasírt, tehát ne tegyél bele túl sok fokhagymát, vöröshagymát!

Ha összeállt a masszád, lazán töltsd meg a paprikákat a töltelékkel. A maradék cuccból formálj inkább kisebb – kb. mandarin nagyságú – gombócokat.

Fontos: Mondom lazán! Hagyj egy kis helyet a paprikák „orrában”, és a végénél is. Ha túl feszesre töltöd őket, amikor a rizsed megdagad, a töltelék szétfeszíti a paprikákat és szét fognak repedni, ez csúnya látvány.

Egy nagyobb átmérőjű lábosba szépen helyezd bele alulra a paprikákat, erre pedig a húsgombócokat. Öntsd fel annyi forró vízzel, hogy az egészet ellepje.

Tipp: Azért legyen forró a víz, mert ez hirtelen összekapja a gombóckáid külsején a hús rostjait, és így kisebb az esélye, hogy szétfőnek.

Tedd a főzővízbe a 2 db erőleveskockát, a megmaradt fél vöröshagymát, 6-7 db füstölt szalonna bőrkét (lehet egy-egy szalonnaszelet is, ha nem nagyon füstös), a zellerzöldet, az ételízesítőt, a koktélparadicsomot és sót. Így főzd lassú forralással, lángelosztó fölött kb. 1 órát.

Ezalatt készítsd el a paradicsommártást:

Az 5-6 púpozott fakanál lisztet tedd egy nagyobb átmérőjű teflon lábosba és önts rá annyi étolajat, hogy keverhető masszát kapj. Fehér rántást készíts, vagyis ne piruljon meg a liszt. Ha buborékol, öntsd fel fokozatosan a paradicsompürével, mindig csak egy keveset hozzáöntve, és keverd azonnal el, hogy csomómentes legyen. Ha túl sűrű, vízzel öblítsd ki az üvegeidet és azt öntsd a szószba. Tedd bele a 4-6 darabba vágott zellert, a fej vöröshagymát, 1 db zellerzöldet, sót, cukrot ízlés szerint, 2 ek ketchupot, pici Barbecue-szószt. Mivel nagyon puffog a szósz, ezért lángelosztón lassan forrald ki a mártásod, minimum fél órát, hogy az ízek összeérjenek. Folyamatosan kóstolgasd, hogy kell-e bele még cukor és só.

(Közben köretnek főzz meg krumplit kockára vágva, sós vízben.)

labasoklogo1024x602.jpg Figyelem! A paradicsompüré kipöföghet a lábasból, ezért kis lángon, lángelosztót használva, és fedő alatt főzd, gyakori kevergetés mellett, hogy le ne égjen. Én most csak a fénykép miatt vettem le a mártásos lábasról a fedőt. (A bal felső lángon sült hús készült, mert a fiam nem eszi meg a töltött paprikát.)

Ha kész a szósz, távolítsd el belőle a hagymát és a zellereket, ha sűrű, a gombócok főzőlevével hígítsd. Még cukrozhatod, ha nem elég édes. Amikor puha a gombóc, szűrőkanállal tedd át őket óvatosan a mártásba. 10 perc alatt forrald kicsit össze és készen is vagy. Hivatalosan fél adag sós burgonyával vagy friss kenyérrel tálald (ha nagyon éhes a pasid, akkor mindkettővel :-) ). Nekem már most mondta a Géza, hogy legközelebb még több mártást készítsek, tehát 4 üveg sűrítményt kell majd vennem.

Te szereted a töltött paprikát? Hogyan szoktad készíteni? A párod hogy szereti? Van-e valami érdekes szokás felétek abban, ahogy főzitek vagy eszitek? Írd meg nekünk! Ha a család valamelyik tagja nem szereti, mit szoktál neki főzni helyette? Szokott égni a gyomrod a paradicsomos ételek után? Hogyan csillapítod?

Ha szeretnéd, hogy kommented bekerüljön a Valódi Nő kézikönyvbe, csatlakozz a Valódi Nő Facebook csoporthoz:

https://www.facebook.com/groups/427112458156085/?source_id=654622728041634

Teljesítsd be női küldetésed!

Ha tetszett a bejegyzés, légy szíves oszd meg másokkal is! Köszönöm.

Továbbiakért kövesd a Valódi Nő blog Facebook oldalát!

www.facebook.com/valodinoblog

A bejegyzés trackback címe:

https://valodino.blog.hu/api/trackback/id/tr4715292588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása