Teljesítsd be női küldetésed!

Valódi Nő
Támadás a világhálón? – a Biztonságos Internet Nap árnyékában

flickrlogo.jpg

Alkalom arra, hogy egész családoddal elbeszélgess az internet használati szokásokról: gyermekeiddel, szüleiddel egyaránt. Ezeket feltétlenül mondd el nekik! Megtudhatod, hogy kik is az alfa-generáció. (Kép: Flickr)

Noha Magyarországon február 6-án, a világban február 11-én van a Biztonságos Internet Nap. Ma már mindenki gépén ott a vírusirtó, a gyermekeink elől pedig jelszóval védjük a számukra nem kívánatos tartalmakat. Na de hogyan teheted biztonságosabbá a közösségi média használatot?

Mivel egy angol kutatás szerint a csecsemők 8%-ának a tablet volt az első szava már hat évvel ezelőtt, így egyértelmű a mai kor embere számára, hogy nem a digitális detoxikálás jelenti a megoldást, nem tagadni, vagy szembemenni kell a jelenséggel, hanem meg kell tanulnunk kihívásként kezelni és okosan együtt élni vele. Nem letiltani kell a gyerekeinket, unokáinkat a digitális kütyüparkról, hiszen ők már egy új nemzedék: az ún. Alfa-generáció. Konkrétan a 2010 után született gyerekeket értik a fogalom alatt, ők az ún. „digitális benszülöttek”. Milyenek is? Ha nem félsz megtudni a valóságot, íme:

Varázslatos gépeken a kéz,

telik az idő, fel sose néz.

Így nő fel az Alfa-generáció

énekli a Future Rhapsody az Alfa generáció című számában:

Tehát a szülő feladata az, hogy egyrészt értékes tevékenységek felé terelje a gyerek digitális érdeklődését. Ilyen pl. a programozás, ami különleges módon fejleszti a gyerekek kreativitását, analizáló-részekre bontó, problémamegoldó és kudarctűrő képességét. Másrészt pedig az, – bár kialakult kultúrája még nincs, sem mintáink, hogy hogyan is kéne –, hogy a kötetlenül zajló világháló felfedezésnek kereteket adjon, a gyermekre leselkedő veszélyekre felhívja a figyelmét.

Mit mondj a gyermekeidnek a közösségi média használatáról?

- Ahogy a valóságban sem állunk le vadidegenekkel beszélgetni, úgy az interneten sem tesszük ezt. Értesd meg vele, hogy még ha tesz is ki magáról fényképet az illető, lehet, hogy az nem őt ábrázolja, vagy ellenkező nemű a valóságban. Próbáljon Kizárólag olyan emberekkel beszélgetni, chatelni, akiket legalább egy ismerőse ismer, de még akkor is óvatos legyen, hogy milyen információt is ad ki saját magáról.

- Javasold neki, hogy olyan profilt készítsetek, amire nem teszi ki a saját fotóját. Helyettesítsétek inkább egy szabadon felhasználható, jogdíjmentes fotóval, egy általa készített tetszőleges fotóval, ami nem őt ábrázolja, vagy akár egy rajzával.

- Határozottan beszéljétek meg, hogy milyen infokat adhat meg saját magáról és miket nem. Ez utóbbiakat szigorúan tiltsd meg és mondd el, ha pl. felteszi a lakcímeteket, a telefonszámát, akkor az komoly büntetést fog maga után vonni, pl. megvonjátok tőle a netezés lehetőségét. Személyes javaslatom, hogy se a vezetéknevét ne adja meg, se a települést ne nevezze meg, ahol lakik főleg, ha az egy falu, legfeljebb írjatok be egy kamu nagyobb várost, se az iskolát, hiszen itt is kileshetik rossz szándékú emberek. Ne engedje, „hogy a tartózkodási helye követhető legyen” – áll a police.hu közleményében. http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes/aktualis/biztonsagos-internet-vilagnapja A személyes név helyett adjon meg inkább egy becenevet.

- Tiltsd meg, hogy a lakásotokat, vagy házatokat ábrázoló fotókat töltsön fel. Persze fűzz hozzá magyarázatot is, hogy amennyiben idegenek megismerik a lakóhelyét, akkor akár őt is elrabolhatják a bűnözők. Ha pedig látják, hogy milyen tárgyak vannak a helyiségekben, betörhetnek és kirabolhatják a lakást. Ha lehet éppen ezért a nyaralásról, hosszabb pihenésről se tegyen fel képeket – max. jóval az esemény után.

- Hívd fel a figyelmét, hogy ne osszon meg saját magáról olyan fotót, információt, ami a későbbiekben kellemetlen lehet.

A fenti videó viccesen hívja fel a figyelmet a posztolás veszélyeire (forrás: Kék Vonal Komputer Klubház Kecskemét)

Lányoknál ez nyilván a hiányos öltözékben, félreérthető helyzetben, nem megfelelő tárgyakkal illusztrált stb. képeket jelenti elsősorban. Mondd el, hogy ezeket se barátnőnek, se a szeretett személynek ne küldje át, mivel az később visszaélve a helyzettel nyilvánossá teheti vagy zsarolásra használhatja fel. Fiúknál is fontosak az előbbiek, ill. az ún, „kihívások” veszélyeit is fontos kiemelni: ne vegyen részt olyanban, ami az egészségét, életét is veszélyeztetheti pl. nagy mennyiségű alkohol fogyasztása, mozgó járművekkel, állatokkal történő mutatványok stb.

- Mondd el, hogy bizonyos cselekmények megörökítése és közzététele kapcsán – még ha csak segédkezik is - büntetendő vagy bűnrészes személlyé is válhat. Utalhatsz a közelmúltban történt állatkínzásokra, osztálytársak vagy tanárok bántalmazására.

- Tanítsd meg, hogyan védje meg felhasználói fiókjait, mik a biztonságos jelszó kritériumai. Ha nem tudja ezeket megjegyezni, nyissatok egy füzetet és kérd meg, hogy abban vezesse őket a felhasználóneveivel együtt. Világosítsd fel, hogy ezeket semmilyen körülmények között ne adja át más személynek, még átmeneti online játék kedvéért sem. Amennyiben közösségi térben használja eszközét és valamilyen fiókjába bejelentkezett, soha ne hagyja őrizetlenül amíg újra ki nem jelentkezett, mert más személy, akár a barátjának hitt gyerek is küldhet a nevében olyan levelet, vagy tartalmat az eszközéről, amit ő maga nem kívánt volna másokkal megosztani.

Te mit mondanál még el a gyermekednek, milyen alkalmazásokat vagy szűrőket javasolsz, amik beváltak annak érdekében, hogy biztonságosabb legyen az internet használat?

Mire ügyelj felnőttként?

Szüleinket éppúgy érdemes felvilágolni a közösségi média világáról, hiszen a nyugdíjas korosztály a legjobban befolyásolható, és legnagyobb álhírfogyasztó korcsoportnak számít.

- Mondd el az idősödő szüleidnek, hogy fenntartással fogadják az ismerősök által megosztott híreket. Nagyon sok olyan kamuoldal van, ami kattintásvadász álhíreket gyárt azért, hogy üzemeltetője az ezekre ráépülő hirdetésekből jövedelemre tegyen szert. Ezek fő témái a valamilyen új, rákot és egyéb betegségeket gyógyító csodagyógyszerek, extra nyereményekkel kecsegtető játékok, a nyugdíjak csökkentéséről, megvonásáról tudósító rémhírek stb. Tudasd velük, hogy ha ő maga el is olvassa, legalább ne ossza tovább, amennyiben valamilyen kételye merül fel.

- Amennyiben pénzügyeiket már internetbankon keresztül bonyolítják, nap mint nap hívd fel a figyelmüket, hogy a PIN kódjukat, bankkártyájuk adatait ún. adathalász e-mailekre nehogy kiadják.

- Felhasználóneveiket, jelszavaikat írják fel egy erre használatos füzetbe. Így megelőzhetik az elfelejtésből, összekeverésből származó hátrányokat, bosszúságokat. Tanítsd meg őket is arra, hogy milyen egy jó jelszó, hogy ennek megalkotásához – ha lehet – ne használják fel saját vagy családtagjaik neveit, születési adatait.

- A közösségi média használatakor alkalmazzák az adatvédelmi beállításokat. Ezekkel megvédhetik, hogy a feltöltött tartalmaik, fényképeik, videóik ne kerülhessenek illetéktelenekhez, hogy csak az ismerőseik lássák őket.

- Figyelmeztesd őket, hogy telefonhívásokat az interneten keresztül is indíthatnak feléjük, üzeneteket kaphatnak idegenektől. Tartózkodjanak a csalóktól. Ne osszák meg senkivel a személyes adataikat, lakcímüket, felhasználóneveiket, banki jelszavaikat stb., mindegy, hogy mit is állít magáról az illető, hivatalos szerv tagjának adja ki magát, vagy nagy összegű nyereménnyel kecsegtet, netán egy rokon balesetével, halálával fenyeget.

Te mit mondanál még el nyugdíjas szüleidnek? Vagy mi az, ami nektek már bevált? Véleményed szerint mire kellene még figyelni akár saját magunknak is?

Ha szeretnéd, hogy kommented bekerüljön a Valódi Nő kézikönyvbe, csatlakozz a Valódi Nő Facebook csoporthoz:

https://www.facebook.com/groups/427112458156085/?source_id=654622728041634

Teljesítsd be női küldetésed!

Ha tetszett a bejegyzés, légy szíves oszd meg másokkal is! Köszönöm.

Továbbiakért kövesd a Valódi Nő blog Facebook oldalát!

www.facebook.com/valodinoblog

A bejegyzés trackback címe:

https://valodino.blog.hu/api/trackback/id/tr5415470120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.