Teljesítsd be női küldetésed!

Valódi Nő
Eljött a palántázás ideje – ajándék Vetésnaptár!

wikimediacommonsnyitologok.jpg

Elköszöntek a fagyosszentek, így hétvégén ültetheted a paprikát, paradicsomot, uborkát. Kinyomtathatod a tuti, ajándék Vetésnaptárt, a falusi emberek tapasztalatai alapján összeállítva. (Kép forrása: Wikimedia Commons)

A mag egy csoda: a kertészkedésben az egyik kedvenc epizódom az elvetett magból kifejlődő növényke várása, kibújása a földből, legyen az akár zöldség, akár virág. A mag szó a szótárak szerint a kezdet forrása: egy új növény létrejöttének misztikus, számunkra titokzatos kódját rejti. Egy különleges sűrítménye az életerőnek, amely az ős-, vagy anyanövény alaptulajdonságait hordozó lényeghalmazból, extra rövid idő alatt, az újonnan létrejövő lényt, szupersebességgel a létezés pályájára „kilövi”.

Ezen a videón uborkák életének első hónapját láthatod felgyorsítva.

A magról való elmélkedésben történő elmélyülés helyett, azonban koncentráljunk a magvetés idejére. Elolvashattam volna egy csomó kertészeti könyvet, blogot és videókat nézhettem volna soha véget nem érően, nekem viszont nincs időm, ahogyan neked sem. Voltam a virágüzletben is, ahol a boltos lány már április 10-15 körül árulta a paradicsom palántákat. Kérdeztem, hogy már ki lehet ültetni? Ő ezt nem tudja, volt a válasz, de a termelő azt mondta, hogy igen, max. mondja azt a vásárlóknak, hogy borítsák le műanyag flakonnal az esetleges fagyok ellen. Igaz, hogy akkorák voltak a palánták, hogy nincs az a műanyag üdítős vagy ásványvizes üveg, ami jó lett volna rá. Az időhiány mellett tuti tippre és tudásra van szükségem, amivel az eddig megszerzett tapasztalataimat kiegészíthetem, és a végeredményt átnyújtom neked, nem fogsz csalódni benne.

Vetésnaptár

El is mentem hát a faluban Józsihoz, hogy kikérdezzem a népi, jól bevált magvetés bölcsességeiről, tuti időpontjairól.

  • Mikor szoktál veteményezni? – kérdeztem rögtön, a dolgok közepébe csapva.
  • Amikor ráérek! – hangzott az elmés válasz :-). (Hát ez kemény dió lesz, gondoltam…
  • Na, de most komolyan! – próbáltam vele áthelyezni a hangsúlyt.
  • Egyébként meg anyukám azt szokta volt mondani, hogy „Ha olyan az idő, a mag nőnapra a fődbe legyen”. Február 24, Mátyás naptól, mert nem eszi meg a féreg a magot
  • Mely zöldségek magját lehet a legkorábbam elvetni
  • Hát a borsó, répa, gyökér, hagyma.

Én itt kiegészítem neked, hogy jó idő esetén, a február közepétől tartó időszakban vethetsz még retket, mákot és salátát. Nézzük a retek-témát. Már éppen feladni készültem a vetését, mert minden évben csípős lett. (Volt olyan háziasszony, ráadásul falusi, aki azt mondta, hogy egyik nap kell kapálni, és másik nap locsolni, nem szabad egy napon a kettőt, akkor nem lesz erős :-) . Huuúú, ezt meg ne jegyezd!) Ami számomra hihetőnek tűnik, de ezt sajnos a cikk írása előtt nem sikerült letesztelnem, hogy nem szabad meleg időben vetni. A korai zöldségekkel együtt, már februártól kell elvetni, mert meleg időben (20 foktól) nem növeszti a gumóját, hanem szárat hoz, felnyúlik, majd felmagzik. Ha tudsz erről valamit, írd meg! Ehhez a korai magvetéshez viszont elengedhetetlen, hogy már ősszel fel legyen ásva a kert, így vetés előtt csak max. kapával átlazítod, elgereblyézed és kész. Állítólag azért sem jó tavasszal újraásni a kertet a veteményezés előtt, mert alul helyezkednek el a földben a mikrobák, felül pedig a termőréteg, és ha ezt ásással megfordítjuk, az nem tesz jót a növényeknek.

dughagyma1000x672logo.jpg

Plusz megjegyzés, hogy ha vöröshagymából, lilahagymából télire szeretnél főzésre valót termelni, akkor ne magról vesd, hanem ún. dughagymát kell duggatnod.

  • Pontosabban?
  • Pontosabban? – nevet, nem másodpercre vetem én a magot… Hát február 23 a borsó ideje.
  • Lehet előtte vagy utána?
  • Mindent lehet Judittt… de február 23 az ideje.
  • Mivel jelzitek a sorokat?
  • Régen a zöldség sorába szoktunk saláta magot tenni, az adta meg a sorát. Retket is lehet, de én nem szeretem. Ma már, mivel szűkös világ van, 1-2 méterenként fa pálcikát szúrunk bele.

Mivel a sárgarépa és a petrezselyem nehezen csírázik, ezért sok vizet igényel, az öntözéshez pedig jó, ha megjelölöd a sorokat. Ezért ún. sorjelző növényeket vethetsz közé pl. retket, salátát, amik hamar kikelnek. Én megmondom neked őszintén – mivel nincsenek megahosszú soraim –, magvetés után végigszórom a föld tetejét fekete virágfölddel, a sor végébe bedugok egy botocskát és így már tudom is, hol van a sor a locsoláshoz.

  • Mit lehet márciusban vetni?
  • Mindent lehet… aki átaludta a februárt, az márciusban vet. A paprika, paradicsom palántot is el lehet, legföljebb elfagy. A paprikamagot viszont József napkor, március 19-én kell palántának elvetni.

Márciusban vetheted a februárra írt korai zöldségeket, ha rossz volt az idő, fokhagymát is duggathatsz, valamint a spenót, kapor, sóska magját is elszórhatod.

  • És a paradicsom magot?
  • 2-3 héttel később, mint a paprikát, mert annak kevesebb idő kell a kikeléshez. Egy rossz lábasba, tetejére homok, és befedni fóliával. Fölösleges korábban, mert az nem jó, ha létrával kell rá fölmászni! Hetek kellenek, mire a palánta észhez tér, meg eldől, napozik mind, fekszenek a földön. A paradicsomot is lehet helybe is: a Karcsi kimegy a kertbe, fog 1-1 fej paradicsomot és földhöz veri. Aztán kész is a magvetés.

A kertészetekben, áruházláncokban akár már virágzó eper palántákat is kaphatsz, ezeket március végén, április elején ültesd el.

  • Mikor lehet virágot ültetni?
  • Virágot? Húsvét előtt, „virághéten”. Ekkor vetem el a dáliát, a kukacvirágot. Húsvét hete, az fekete hét, akkor nem szabad veteményezni, mert nem kel ki a mag. Előtte van a „virághét”.
  • Te szoktál krumplit is rakni ugye?
  • Igen, Gyula napjától, április 12-től lehet.
  • Mikor ülteted a káposztát?
  • Április 23-án, a borsó helyére teszem a káposzta palántát. A karalábét is akkor: a levelét mindig le kell tördelni, hogy megnőjön a gumó. A zeller hónalj-hajtásait is ki kell tördelni, ha nagy gumót akarunk.

uborka1000x563logo.jpg

  • Mikor kell az uborkát vetni?
  • Szent György napján, április 24-én. Mindent, aminek kaccsa, indája van, ezen a napon kell vetni, így a spárgatököt is.

Ekkor céklát (habár nem kacsos :-) ), dinnyét, patisszont, cukkinit, szárazbabot is ültethetsz. A legtöbb fűszernövény magját is áprilisban vetjük. A növénytársításokba itt nem kívánok belemenni, ezek közül csak egyet említenék, az ún. „három nővér” társítást. Az amerikai indiánok a kukoricát, tököt és babot egy fészekbe ültették. A bab ugyanis, miután befejezte a növekedését, nitrogénmegkötő tulajdonságánál fogva tovább táplálja a neki támasztékul szolgáló kukoricát, a tök pedig nagy leveleinél fogva nem engedi kiszáradni a földet, így megtartja a nedvességet.

  • Van valami május elejére?
  • Persze, hát a május elseje! Fel kell vonulni, Jutka.
  • A kertbe mit lehet felvonultatni ekkor?
  • Hát a kukoricát! A zöldbabot pedig fagyosszentek (Pongrác, Szervác, Bonifác) előtt 1 héttel, május 5-től vetjük, mert addig úgyse kel ki.
  • A paprika, paradicsom palántákat is akkor májusban kell ugye?
  • Nem, mondtam már, hogy mindent lehet, akármikor, legföljebb elfagy. Fagyos szentek után már nem fagy el. Az mikor is van pontosan?
  • Azt nem tudom, hogy pontos-e, de a naptár szerint május 12-14 után.

 palanta1024x663logo.jpg

Rám ezek a paradicsom és paprika (plusz két zeller) palánták várnak, hogy a hétvégén elültessem.

  • Szoktál ősszel vetni valamit?
  • Persze, a szőlőt vetem a prés aljára. Éppen elég a sok krumpli felszedése, szellőztetése, utána meg a szüret, a bor készítése. Dehogy vetek.

Hát akkor annyit említek csak meg, hogy az augusztus vége a legalkalmasabb időszak az eper telepítésére. Ha ezeket az elhúzódó nyarakat nézzük, inkább szeptember elején még vethetsz újra retket, ha szeretitek, ill. az ún. áttelelő salátát. Ha az utóbbit palántázod, akkor októberben ültesd őket ki. Az idén én is kipróbálom, mert elegem lett abból, hogy a tavasszal vetett salátám nem fejesedik be. A sok kerti bokor metszése, a lomb összeszedése, a kert felásása, előkészítése miatt én mást nem vetek ősszel.

vetesnaptarjpgjav1280x1800.jpg

Íme, az ajándék Vetésnaptár jpg-ben, A/4 méretben. Fekete-fehérben nyomtasd ki, és aztán színezd ki a címet, a zöldségeket, az ültetési időpontok téglalapjait, (akár a Valódi Nő logót is). Mivel ide nem tudtam pdf-et beszúrni, a jpg pedig egy kicsit torzította a vonalakat, a pdf verziót letöltheted a Google Drive-ról, innen: https://drive.google.com/file/d/1RGCD04dj1gA1VYibM-HkAvKiJPVi2Mp5/view?fbclid=IwAR2Wr1gAUs4CK_qzUnNXnlidTbaWjXR-efQ3aM00Fuq37RjpZZQvX9RMtVI

Te a fentieken kívül mit és mikor szoktál vetni? Ha van valami jól bevált tipped, oszd meg velünk!

Ha szeretnéd, hogy kommented bekerüljön a Valódi Nő kézikönyvbe, csatlakozz a Valódi Nő Facebook csoporthoz:

https://www.facebook.com/groups/427112458156085/?source_id=654622728041634

Teljesítsd be női küldetésed!

Ha tetszett a bejegyzés, légy szíves oszd meg másokkal is! Köszönöm.

Továbbiakért kövesd a Valódi Nő blog Facebook oldalát!

www.facebook.com/valodinoblog

A bejegyzés trackback címe:

https://valodino.blog.hu/api/trackback/id/tr7515696156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása