Teljesítsd be női küldetésed!

Valódi Nő
Barackos túrótorta


turotorta_hatterfenylogovagott1024x740.jpg

Már januárt írunk és még alig fogyott az ősszel általad eltett, vagy anyukádtól, nagymamádtól kapott befőttjeidből? Hát itt az alkalom, hogy megapaszd egy kicsit a készletet! Nem csak őszibarackból, hanem bármilyen más gyümölcsből elkészítheted! 

Elkészítési idő: 35 + 70 perc sütés

Szükséges eszközök: Egy nem túl nagy, széles szájú tál, amiben kényelmesen tudsz gyúrni (vagy gyúrótábla), műanyag fólia, szűrő, piteforma, sütőpapír, tál a tölteléknek, villa, robotgép, sodrófa, spatula vagy fakanál.

Hozzávalók egy 28 cm átmérőjű piteformához (8-10 szelet tortához):

A tésztához:

25 dkg liszt                                           10 dkg vaj                                  pici só

1 mokkáskanál sütőpor                     1 db tojás

10 dkg porcukor                                  1 csomag vaníliás cukor

A töltelékhez:

6-8 db vágott házi őszibarackbefőtt  1 csomag vaníliás cukor        50 dkg félzsíros tehéntúró

15 dkg vaj                                               1 db citrom reszelt héja         6 dkg étkezési keményítő

15 dkg pocukor                                      4 db tojás                                 pici só

Elkészítés:

Tipp: A töltelékhez a vajat legalább egy negyed órával előbb vedd ki a hűtőből, hogy meglágyuljon.

Vegyél elő egy nem túl nagy, széles szájú tálat. A tésztához való lisztbe keverd bele a sütőport, pici sót, porcukrot és a vaníliás cukrot. Ezután a száraz alapanyagokat morzsold össze a vajjal, végül add hozzá a tojást. Az egészet jól gyúrd össze. Ha összeállt, formálj cipót a masszából és műanyag fóliába csomagolva a hűtőben 30 percig pihentesd. (15 perc) 

Ezalatt az idő alatt az őszibarackbefőttből (én az anyósomtól kaptam J ) egy szűrőbe tegyél 6-8 db kisebb vagy 3-4 db felezett barackot és a mosogató felett csöpögtesd jól le a levét!

Tipp: A piteformát – ha teflon, akkor nem kell kikenni, mert elég vajas a torta –, de ha nincs rajta semmilyen bevonat, akkor előbb margarinnal kend ki, utána pedig liszttel szórd ki, hogy kijöjjön a formából a süti!

Fontos: Amennyiben kivehető közepű sütőformát használsz, teríts be a sütőtér aljába sütőpapírt, mert nekem első alkalommal sok zsiradék folyt ki a sütőforma nyílásain, tocsogott a sütőm, nem győztem takarítani!  

A sütőt 200 °C fokra melegítsd elő.

A lecsöpögött őszibarackbefőttet, szeleteld vagy kockázd fel, ahogy tetszik.

Egy akkora tálban, hogy a fél kiló túró beleférjen, a puha vajat keverd ki a porcukorral, vaníliás cukorral. Robotgéppel addig keverd, míg egy kicsit kifehéredik. Ezután add hozzá a reszelt citromhéjat, a 4db tojást, picit sózd meg és keverd habosra. Végül dolgozd bele villával a túrót és a keményítőt. Egy kicsit átkeverheted a robotgéppel, hogy homogénebb legyen a massza és teljesen elkeveredjen a keményítő. (15 perc) 

A hűtőből vedd ki a pihentetett tésztát, hints alá és fölé pici lisztet és vagy gyúródeszkán, vagy pedig a piteforma kivehető kör alakú közepén nyújtsd ki kb. 3 mm vastagra. A kör alapon lógjon túl legalább 1 cm-t, hogy a formába beletéve a piteforma oldalára is fel tudd lapogatni a tésztát. Ezután egy spatula vagy fakanál segítségével öntsd a tálból a tölteléket a tésztaalap tetejére. Ne ijedj meg, nem fog kifolyni! (5 perc)

Az elektromos sütőd első polcára helyezd be a sütőrácsot, helyezd rá a tortát középre és alsó-felső sütésen, 200 °C-on süsd fedetlenül 20 percig. Utána vedd vissza a hőfokot 180 °C-ra, sütőpapírral takard le a formát és süsd újabb 20 percig.

Fontos: elektromos sütődben nem biztos, hogy használhatsz alufóliát bárminek a letakarására, mert hőtorlódást okozhat, ezért használtam sütőpapírt. Olvasd el a sütőd használati utasításában a biztonsági előírásokat!

Végül 190 °C-on süsd még 30 percig. (70 perc)

Ha egy picit hűlt, még langyosan vedd ki a formából, ha az aljára papírt tettél, azt húzd le róla és sütőrácson hagyd véglegesen kihűlni. Ha a piteforma tálalórészén szeretnéd tálalni, tegyél rá valamit, hogy szeleteléskor a késsel ne sértsd meg. Ha szeretitek az édeset, porcukorral hintsd meg a tetejét.

Ne aggódj, ha még langyos amikor a vendégeid megérkeznek, szerintem így még lágyabb és finomabb. Kihűlve megdermed, én akkor is megmikrózom egy kicsit, hogy puhább legyen.

Tipp: javaslom, hogy frissen sütve, langyosan tálald, akár egy kis meleg lekváros-rumos felfőzött sziruppal is megbolondíthatod. Ha nincs kedved gatyázni a szószokkal, tejszínhab spray-vel is feldobhatod a szeleteket. Mi nem szeretjük annyira az édeset, így a megmaradt barackbefőttből tettem minden szelet mellé.

Írd meg, te mivel tálaltad, van-e egyéb ötleted?! Na és azt is, hogy hogy sikerült?! Változtatnál-e valamit a recepten?

Teszt: Pont beváltottam az egyik hipermarketben a vásárlásaimért járó pontokat, így a sütésnél kipróbáltam a Tefal DeliBake 28 cm átmérőjű piteformáját, kivehető tálalórésszel.

eszkozokszinfenyerologo1024x638.jpg

Előny: klassz rajta a bevonat, így nem kell sütés előtt kikenni, kilisztezni, a kivehető középrész pedig még inkább megkönnyíti a sütemény kivételét a formából J . Amennyiben tálalni is ezen szeretnénk, tegyünk a sütemény alá sütő- vagy tortapapírt, hogy a szeleteléskor meg ne vágjuk a késsel az anyagát.

Hátrány: a különálló középrész résein kifolyik a sok felolvadt zsiradék a sütő aljába L .

Összességében: ajánlom, megkönnyíti a munkádat a sütésnél.

Teljesítsd be női küldetésed!

A bejegyzés trackback címe:

https://valodino.blog.hu/api/trackback/id/tr5514553634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása