Teljesítsd be női küldetésed!

Valódi Nő
A húsvét nem marad el – koronavírus ide vagy oda.

1pixabaymaszkosnyul.jpg

A kijárási korlátozás jó alkalom arra, hogy újjászervezzük életünket. Nőként, háziasszonyként készítsünk egy öröknaptár-szerű Húsvéti munkatervet arra az időre, ha újra minden visszatér a régi kerékvágásba. (Kép: Pixabay)

2020 – egy különleges év lesz a húsvét szempontjából is mindannyiunk életében. Egy parányi élősködő betolakodott az életünkbe, teljesen felforgatva azt. Azt gondolom, hogy ebben a labilitásban, a horizonton remegő jövőképünk fel-felvillanásában, félelmeinkből vetett ágyunkon lebegve még sokkal fontosabb az ünnepek felé való odafordulás. Az emberi természetből adódik, hogy noha hozzászokhatunk a komforthoz, ami bennünket körülvesz, de mégis csak ezek az ismétlődő dolgok, szokások, tradíciók, a szüleinktől tanult ünneplés mikéntje az, ami biztos alapot ad napjainkban. Mivel most hatványozottan a bőrünkön érezzük a családi hagyományaink értékét, még fontosabb, hogy átadjuk a saját gyermekeinknek, hogy ők is élvezzék a biztonságot, hogy megéljék a változásban megbújó örök változhatatlant, vagyis a szeretetünket nyilvánítjuk ki az ünneplés évről-évre történő ismétlésével gyermeki szívük, kérdésekkel teli értelmük, és lelkük érzékeny antennái felé.

Igen, ha az idén a locsolás el is fog, attól a húsvéti készülődés ne maradjon el!

Mitől ünnep is az ünnep? Attól, hogy mind a várakozás, mind pedig a beteljesülés közös élménnyé válik a családban.

2free_svgjpglogok.jpg

Vond be gyermekeidet a húsvéti előkészületekbe!

A kisebb gyermekeket biztosan érdekli a húsvét eredeti története, amit képes Bibliák, könyvek segítségével mesélhetsz el. A felső tagozatos gyerekeddel esetleg megnézhettek egy filmet a tv-ben a témáról, közösen. Ha most az is az irányadó, hogy csak az egy háztartásban élők jöjjenek össze, mivel nálunk már csak egyetlen nagymama van, a jó idő miatt, a vasárnapi ebédet céloztuk be, hogy a teraszon tudjunk megteríteni, ne szűk légtérben legyünk összezárva. Tehát közös ebéd lesz. Maszkot viszünk, bár az evés erejéig muszáj lesz levenni :-). Az ünnep hangulatát megadó díszek elhelyezését bízd a gyerekekre, ha van időtök, készítsetek közösen tojástartókat, ablak dekorációkat. Mivel minden családban megvannak a tradicionális készülődés

  • kellékei: tojásfa díszítése kültérben, beltérben mi barkacsokorra akasztjuk a fiúk eddig kapott ajándék tojásait, fészekkészítés, tojásfestés és
  • ételei: főtt sonka, tojás, krumpli saláta, fonott kalácssütés,

ahhoz, hogy mindennel időben elkészülj, azt javaslom, hogy készíts egy Munkatervet. Ha minden évben elhatározod, hogy ehhez tartod magadat, akkor biztosan nem kerülsz majd időzavarba és még magadra, illetve az ünnep élvezetére is marad energiád. Ha meg van egy alap, utána már csak évről-évre kiegészíted, ha kell, valami új dologgal. Mielőtt megmutatom az enyémet, gondold végig, hogy nálatok milyen hagyományokat akarsz mindenképpen megtartani? Milyen ételeket készítesz? Van-e valami jól bevált tipped, amit megosztanál velünk?

HÚSVÉTI MUNKATERV

húsvét előtti hét:              

  • Húsvéti képeslapok beszerzése, csomagok összeállítása, feladása, kültéri díszítés elkezdése.
  • A szalvétát, ha kell, ünnepi abroszt is megveheted az ünnepre.
  • Már ekkor nyitott szemmel járj a piacokon, ajándékboltokban, vagy nézz körül az interneten, hátha különleges dísztojásokat tudsz beszerezni a leendő locsolóid részére.
  • Húsvéti sonka, tojások megrendelése a termelőtől, hentesedtől, ha nem a boltban veszed.

Virágvasárnap:                

  • Barkaszedés vagy vásárlás. Előtte szombaton – a népi hagyomány szerint – a gyerekek barkát szedtek, másnap pedig a templomban megszentelték, így hárítva el a bajt.
  • Húsvéti menü megtervezése.

Húsvét hete, hétfő:                               

  • Ablakpucolás, takarítás elkezdése. Természetesen ez a nagyobb családi házakra érvényes, egy kisebb garzont ráérsz később is elkezdeni takarítani. Ha viszont sok ablakod, sok helyiséged van, akkor javaslom, hogy minden napra a ház 1 szobáját, 1 max. 2 ablakot tervezz be, így nem terheled túl magadat.
  • Húsvéti nyuszicsomagok, csokoládé beszerzése a gyerekeknek.

kedd:                                  

  • 1 ablak + 1 helyiség takarítása
  • Kültéri díszítés folytatása: pl. tojásfa feldíszítése az udvaron, ajtó- vagy kapudísz, tojáskoszorú kihelyezése stb. Te milyen díszt helyezel ki, amit itt nem soroltam fel?
  • Ezek az utolsó piaci napok, tehát az ünnepi fogásokhoz valót el kell kezdened megvásárolni. A barkacsokrot is meg tudod venni az idős néniktől. Tipp: a barkát elég üres vázába állítanod, nem kell vizet tenni bele. (A  természetben szedett barka, vigyázz, mert kukacos is lehet, ilyenkor az egész terítőd tele lesz „kukac morzsalékkal”, dobd ki azonnal.)
  • Ajándék tojások beszerzése a locsolóidnak. Javaslom, hogy mindig valami különlegeset válassz vagy készíts: pl. alkohollal töltöttet, patkoltat, szalmából fonottat, csipkézettet, általad megfestettet stb. Mindig írd rá a keresztnevedet és a dátumot, az évet legalább mindenképpen alkoholos filccel. Akasztót mindenképpen helyezz el a tojásokra, vagy díszdobozosak legyenek, hogy később jól mutassanak a fiúk polcán.

szerda:                            

  • 1 ablak + 1 helyiség takarítása
  • Asztalterítők előkeresése, laza átmosása.

csütörtök:                        

  • 1 ablak + 1 helyiség takarítása
  • Utolsó nagybevásárlás: sonka, tojások, italok, vendégváró rágcsák stb. megvásárlása.
  • Tojásfészek elkészítése, beszerzése, felújítása. Aprópénz váltása a gyerekeknek.

Nagypéntek:                   

  • 1 ablak + 1 helyiség takarítása (ha tartjátok az ünnepet, akkor elhagyhatod).
  • Mivel a gyász és a böjt napja, ezért valami könnyű, húsmentes menüt tervezz pl. zöldséglevest valamilyen tésztával (krumplis, diós, mákos, darás, túrós). Ha muszáj, hogy valami húsféle kerüljön az asztalra, akkor  választhatod a halat.
  • Krumplisaláta elkészítése (akár a sonkát is megfőzheted).

szombat:                          

  • 1 ablak + 1 helyiség takarítása
  • Ünnepi leves lefőzése.
  • Sonka-, tojásfőzés.
  • Kalács és/vagy sütemény sütés.

Vasárnap:                        

  • Ünnepi menü második fogásainak elkészítése.
  • Vendégség

Hétfő:                               

  • Locsolók, vendégek fogadása.
  • Sós rágcsák, alkoholos italok kínálása. Te sütsz is valamit ez alkalomra?

Ti mit tennétek át vagy bele még a munkatervbe, mi az, amit kihagytam? Várom javaslataitokat!

Egy kicsit „kanyarodjunk rá” a húsvéti menüre. Sokan készítenek különböző túrókat is a sonka mellé, friss, idényzöldségekkel. Nálunk a krumplisaláta az, ami nélkül nincs sonkaevés reggelire. Én anyukámtól ecetesen és főtt zellert, nyers hagymát belekarikázva örököltem a családi receptet. Mi az ami nálatok működik? A jól bevált húsleves, rántott hús, sült krumpli, párolt rizs, uborkasaláta van minden évben? Vagy szívesen kipróbálná valami újdonságot is? Én például nagyon beleszerettem a tárkonyos ragulevesekbe, az idén is egy ilyet fogok kipróbálni, krumpligombóc betéttel. Én már úgy nőttem fel, hogy a családunkban nem volt szokás bárányt készíteni, talán ha akarnám se tudnék ilyen húst beszerezni. Anyósom rendszerint töltött dagadót készít körettel. Nálatok mi a főétel? Ha desszertet kéne sütnöm, akkor a répatortára szavaznék. Ti mit süttök édes süteményként vagy tortaként?

kalacs900x588logos_1.jpg

Ami nálunk minden évben kihagyhatatlan, az az édes fonottkalács. A tavalyit a képen látod, a receptet itt találod: 

https://valodino.blog.hu/2019/04/17/fonott_kalacs_husvetra_meg_megsutheted 

Ha szeretnéd, hogy kommented bekerüljön a Valódi Nő kézikönyvbe, csatlakozz a Valódi Nő Facebook csoporthoz:

https://www.facebook.com/groups/427112458156085/?source_id=654622728041634

Teljesítsd be női küldetésed!

Ha tetszett a bejegyzés, légy szíves oszd meg másokkal is! Köszönöm.

Továbbiakért kövesd a Valódi Nő blog Facebook oldalát!

www.facebook.com/valodinoblog

A bejegyzés trackback címe:

https://valodino.blog.hu/api/trackback/id/tr4815601188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása