Teljesítsd be női küldetésed!

Valódi Nő
Tiniszoba térrendezéssel – iskolakezdésig még átrendezhetitek!


flickr.jpg

Egy fantasztikus módszer serdülő gyermeked szobájának berendezésére. A legtöbben az ablak elé teszik a gyerek íróasztalát. Tudtad? Így a kitekintgetés, álmodozás miatt romolhatnak a tanulmányi eredmények. Tovább tippek, mire figyelj a berendezésnél. Nyitókép: A függőleges minták támogatják a gyermek növekedését /Juhász Ildikó Kíra/ (Kép forrása: Flickr)

Egy könyvdedikálás alkalmával ismerkedtem meg Juhász Ildikó Kíra térelemzővel. „Adj elegendő teret a gyerekednek!” – javasolja könyvében. Ezen elgondolkozva, beléptem egy tavaszi napon a 14 éves fiam szobájába és elszégyelltem magam: ilyen pici szoba egy ekkora gyereknek… Szinte levegőért kapkodtam, mikor az íróasztal mögé leültem, a széket gyakorlatilag nem lehetett hátragurítani, mert rögtön az ágy végének ütközött. Ez így nem mehet tovább, lépni kell – határozta el este a család.

Levélben kerestem meg Ildikót a szoba megnagyobbításával és átrendezésével kapcsolatban. A régi szoba képét itt mutatom:

szobaelottejav1000x563logo.jpg

Idézek a levelemből: Kedves Ildikó! Világossá vált, hogy a 8,84 m2-es szoba a 14 éves fiúnk számára nagyon kicsi, így úgy döntöttünk, hogy a mellette lévő 8,25 m2-es vendégszobával összenyitva alakítjuk ki az új „gyerekszobát”. Könyvedet olvasva volt, ahol önkénytelenül elmosolyodtam, hiszen gyakorlatilag a régi szoba berendezési hibáját írtad le. Nem véletlenül bámult ki fiam annyiszor az ablakon tanulás helyett... Ugye rosszul volt az íróasztala elhelyezve? A könyvedben azt írod, hogy jó, ha látja az asztaltól a gyerek az ajtót. Még mit tanácsolsz az íróasztal elhelyezésével kapcsolatban?

A másik az ágy kérdése, hiszen az eddigi 90×200 cm-es ágy helyett egy 140x200 cm-eset kap. Azt írod, hogy „a lehető legmesszebb kerüljön az ajtótól, de ne álljon az ablak alatt sem”. Megpróbáljuk ezt megvalósítani úgy, hogy az ablakok felől hagyunk egy éjjeliszekrénynek való helyet.

Harmadik kérdésem a falszínnel kapcsolatos. Bizonytalan vagyok benne, hogy jól választottunk-e? A szoba falszínének a gyerek hófehéret akart, erről sikerült némi alkudozás árán borszínre módosítani. Bútornak pedig maradtunk a fenyőbútoroknál. 

Ildikó tanácsai a következők voltak a kérdéseimmel kapcsolatban:

szobautanajav1000x563logo.jpgÚj tiniszoba

Kiváló döntésnek találom, hogy megnagyították a gyerekük szobáját, ezzel támogatva őt a testi- és szellemi fejlődésében. Most már elég nagynak tűnik a kamaszszoba ahhoz, hogy megfelelő legyen mind a pihentető alváshoz, mind az eredményes tanuláshoz, sőt még a barátok fogadásához is.

Sokat tehetünk a gyerek tanulmányi eredményeinek a javulásáért, ha az íróasztalát nem az ablakkal szemben helyezzük el, mert a gyakori kitekingetések révén könnyen álmodozóvá válik, ami nem támogatja a leckére való koncentrálást. Továbbá az sem segíti a tananyagra való figyelést, ha a gyerek az ajtónak háttal ül. Amennyiben lehetőség van rá, akkor úgy helyezzük el az íróasztalt, hogy az ablaktól oldalra és a falnak háttal üljön a gyerek.

montazsbutor.jpg

Az ágy ideális esetben az ajtótól minél távolabb kerüljön elhelyezésre, és lehetőleg ne kerüljön az ablak alá sem. Az átalakított szobában jól látható, hogy az ágy támlája érintkezik a fallal, és az ágyból rá lehet látni az ajtóra is. Nem is gondoljuk, hogy az így elhelyezett ágy milyen nagy mértékben javíthatja a gyerek biztonságérzetét, és hozzájárulhat a nyugalmas, pihentető alvásához. Az ágy fölé helyezett fali polcok inkább elkerülendőek, mert sokat ronthatnak az alvás minőségén. Az alatta alvóban nyomasztó érzést kelthetnek, mert sosem tudhatja, hogy mikor szakadnak rá a polcok vagy mikor pottyannak a fejére dísztárgyak a polcokról.

A nehezen mozgatható bútorok, így a fenyőbútorok is stabilitást hozhatnak a gyerek állandóan változó életébe. Ha nem akarunk belezavarni a gyerek önállóságérzésébe, akkor ne használjuk ezeket a nagy bútorokat arra, hogy a család alig használt ruháit, ágyneműit, takaróit tartjuk bennük. Tartsuk tiszteletben a gyerek privát terét, a gyerekszobában kizárólag a gyerek ruhái, játékai, személyes tárgyai, könyvei kapjanak helyet.

A gyerekszoba falszínének kiválasztásakor ne az aktuális divatot vagy a bevált sémákat kövessük, hogy a fiú színe a kék, a lányé pedig rózsaszín. Mindig a gyerek személyiségének megfelelő falszínt válasszunk. Passzívabb gyereket aktivizálhatunk például sárga vagy halvány narancssárga színnel. A túlontúl aktív gyerek nyugtatására kiváló választás lehet a halványkék vagy a zöld. Az Olvasó és gyereke színválasztása mögött a harmóniára törekvés lehet az elsődleges cél. Tisztában vagyok vele, hogy ritkán lehet a teret olyan ideális gyerekszobának kialakítani, ahogy a lakberendezési és feng shui könyvekben írják. Azonban amennyire csak lehet, vessük be a térrendezési elveket, mert nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az idő múlásával a gyerek egészséges, boldog és sikeres felnőtté érhessen.

A kamasz gyereked szobájának berendezéséhez további tippeket kaphatsz Ildikó, Ciao múlt, helló jövő! című könyvéből, blogjából https://juhaszildikokira.blog.hu/ ,

további információkat itt találsz: http://www.myhappyhome.hu/?fbclid=IwAR3jIyjboD0JB4_kY5TZ2CqgnNStHkd88xNr_lonQ-oiQhHlEZxvZg5FBKI

Ami a lehetőségeinkből telt, azt úgy érzem megvalósítottuk. Te tervezel az iskolakezdés előtt valamilyen változtatást a gyereked szobájában? Ha igen, mit? Ha van kedved, tölts fel vagy küldj „ilyen volt, ilyen lett” képeket.

Teljesítsd be női küldetésed!

Ha tetszett a bejegyzés, légy szíves oszd meg másokkal is! Köszönöm.

Továbbiakért kövesd a Valódi Nő blog Facebook oldalát!

www.facebook.com/valodinoblog

A bejegyzés trackback címe:

https://valodino.blog.hu/api/trackback/id/tr9814979598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása