Teljesítsd be női küldetésed!

Valódi Nő
Égi vándor – Egy Valódi férfi volt? Gecse Balázs emlékére (2018. 09. 23.)

 gecsebalazsgergo_zaolponthu.jpg

 Egy év három napja történt. Akkor a halálhírétől égtek a hírcsatornák, ma az élet nélküle is, ugyanúgy zajlik tovább. Saját meséje hőse volt. Gyere, tudd meg ki is volt ő, rövid élete milyen tanulságot közvetít számunkra?(Kép: zaol.hu)

Róla szóltak a hírek, emberek tucatjai búcsúztak tőle, verset írtak hozzá, meghitt posztokban emlékeztek rá. Szégyelltem, hogy nem hallottam róla, de a sztori kíváncsivá tett. Kérdeztem az ismerőseimet, de semmi érdemleges válasz, csak a hírekben hallották, hogy egy kilencven éves, idős férfi elütött egy 32 éves magyart a gépkocsijával az úton, valahol Dél-Franciaországban. Kutattam utána, ki volt ő? Mi az igazság a halálával kapcsolatban? Mi volt rövid életének a célja, rejteget-e számunkra valami megfontolandó életbölcsességet?

Egy fiú, akit végérvényesen magával sodort a serdülőkori leválás? Egy srác, aki megijedt és nem akart férfivá válni? Egy gyermek, aki még tovább szerette volna álmodni kedvenc meséjét? Vagy egy ember, aki egyszerűen csak az álmait élte? Nem tudom a választ. Megérzésem mégis azt súgja, hogy valószínűleg a legutóbbi.

Először a komor tények. Halála körülményeiről itt tudósítottak: https://444.hu/2018/09/24/halalra-gazolta-egy-auto-franciaorszagban-a-14-eve-okros-szekeren-vandorlo-magyar-mesehost-gecse-balazs-gergot A 444.hu későbbi cikke szerint a Balázst elütő férfi nem kilencven éves volt, hanem 23. Idézem a cikket: „Az álhír forrása a balesetről beszámoló helyi újság munkatársa volt, aki félreérthette, amikor a csendőrök azt mondták neki, hogy az autó vezetője a kilencvenes években született, ez ugyanis franciául nagyon hasonlóan hangzik ahhoz, hogy az illető a kilencvenes éveiben járt.” https://444.hu/2018/09/30/nem-is-90-hanem-23-eves-volt-a-sofor-aki-halalra-gazolta-az-okorfogataval-ballago-gecse-balazs-gergot-franciaorszagban

Na de engem nem a halála érdekel, hanem az élete.

Felvették állattenyésztő mérnöknek, de ő az álmait követve ökrös szekerével járta a világot. 12 évesen égett be elméjébe azoknak az ír vándor embereknek a képe, akik szekerükkel az országot járva, boldogan élték minden napjaikat.https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/2015/05/23/irorszag_627

Két lóval indult el otthonról 18-19 évesen. A The Hipponettes ír vándor színtársulat plakátja díszítette ekhós szekere belső falát, nomád életmódjuk megragadta a fiú minden sejtjét, tőlük tanulta meg a szekérépítést is. http://regi.gorcsony.hu/hirek/2003/0830hipponettes.htm  2007-ben már hét éve járták Magyarországot, adta hírül a Somogyi Hírlap, 2007-10-05-i száma, életmódjukról itt olvashatsz: http://www.lovasok.hu/index-archive.php?i=23049 Ahogy ők a színjátszásból, úgy Balázs a faragásaiból, kézműves termékeiből tartotta fenn magát.

Mit tanulhatunk egyszerű életmódjából?

Állattenyésztő mérnökként élhetett volna, de ő úgy gondolta, hogy „vannak ott már elegen” nélküle is. „Utazni kell”- tér vissza többször is a gondolat, ami – hamar megértem – lételeme, rövid földi útjának legfőbb célja volt.

Később elvált a csoporttól és egyedül folytatta útját, ez jobbnak bizonyult számára ahhoz, hogy idegen embereket ismerjen meg távoli országokban. Konkrét megtapasztalásai alapján jött rá, hogy „a régi fajta vendégszeretet az még mindig ott van az emberekben, csak megfelelően kell érkezni hozzá” – nyilatkozta abban a mindössze 18 perces portréfilmben, amit Hack Júlia rendezett 2008-ban.

Élete folyamatos tanulásból állt: megtanult szekeret építeni, érzékennyé vált egy nomád kultúra elsajátítása iránt, érezte és értette állatai, így Bürök és Titkár minden rezdülését. Megtanulta elfogadni az emberek gondoskodását és bár reménykedve várta egy társ felbukkanását életében tudta, hogy ez boldogságot csak úgy hozhat életébe, ha az illető önként és szeretettel fog egyesülni vele az önként vállalt utazás élményében. Te, nőként, vállaltad volna ezt az életet vele? Írd meg!

Mi kell egy utazáshoz? Gondolj csak bele, te mennyit készülsz csak egy hetes út előtt! Listát készítesz, utazótáskákat pakolsz tele, ruhák, cipők tömkelegét, amiknek aztán a felét sem veszed fel. Még így is előfordulhat veled, hogy az új helyen nem oldódsz fel, idegennek érzed magad. Balázs szerint „Nem kell olyan sok minden az úthoz”. „Bárhol megállok… megrakom a tüzet, ott már otthon vagyok” – mondta. Te vajon otthon érzed magad, ha elmész? Vagy el se indulj, te otthon, otthon vagy? Volt olyan szomszédom, aki inkább mindenhol volt: munkahelyen, a gyereke dadájánál, fodrásznál, barátnőknél, a takarítónőjével trécselve, kocogva az utcán, bárhol, csak otthon ne kelljen lennie, a saját házában, a saját családjával.

Taníthatna minket még…

türelmesebben, lassabban, állatokat, embereket szeretve, a világot megismerve élni. Hogy mi is bőrünkön érezzük azt az Írásokból ismert gondoskodást, miszerint egyetlen veréb sem esik le a földre Atyánk tudta nélkül, már pedig az ember sok verébnél drágább az Isten szemében. Ez a fiú ott élt az Isten tenyerén szó szerint. Egy élő híd volt a mese és valóság között, múlt és jelen, álmaink és való életünk között. Példakép volt, aki nem szavakkal, hanem tettekkel bizonyította be, hogy meg lehet próbálni a vágyott életet élni. Messzire tekintett a magyar világból, horizontján mindig a vágyai után lépdelve. Élvezte az életet, kedvesen, szépen élte.

Sajnos nem taníthat már, földi vándorútja véget ért. Nem került mellé olyan lány, aki kint főzött volna rá, vagy melegítette volna a mosakodáshoz a vizet. 32 éve ellenére hiszem, hogy bölcsen halt meg. Ösztönösen teljesítette be életével azt a kirgiz mondást, miszerint „Nem az a legbölcsebb, aki a leghosszabb ideig él, hanem aki a legtöbb helyen járt”. Úgy érzem, akár ő is énekelheti a Follow The Flow, Maradok távol című dalát égi ekhós szekerén:

Ha utólag egy kicsit szeretnéd megismerni őt, az alábbi linken számos képet és együttérző hozzászólást találsz róla: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1910335452604541&set=a.1374358386202253&type=3&theater

A közösségi oldalak kommentjei elárulják, hogy férfi léte ellenére, élete és lénye mennyi érzelmet vált ki belőlünk, Valódi nőkből: „Én sem sokat tudtam róla, de amit megmutatott az életéből (tudatosan kerülte a "médiát"), már attól ma több lettem és ezerszer jobban irigylem a 32 évét, mint a sajátomat........ Ő mert élni, és mert meghalni!!!!!!!!” Vagy „Hálát adok Istennek, hogy ismerhettem... Csodálatos mosolyába és szemeibe az egész világ belefért... Mikor legutoljára találkoztunk búcsúzáskor azzal indított utamra, hogy éljem meg az álmaimat és élvezzem az életnek minden részét.” https://www.facebook.com/oseinkhagyatekai2017/posts/243744822951714?hc_location=ufi

A Pusztán egy vándor című, róla készült portréfilmet, kicsit elcsendesedve te is nézd meg!

Pusztán egy vándor (2008) from neverthesane on Vimeo.

Szerinted ő egy Valódi Férfi volt? Te mit tanultál tőle? Ha tudsz említeni olyan férfit, akinek az élete példaértékű lehet számunkra, nőknek, akkor írd meg és azt is, hogy miért!

Ha szeretnéd, hogy kommented bekerüljön a Valódi Nő kézikönyvbe, csatlakozz a Valódi Nő Facebook csoporthoz:

https://www.facebook.com/groups/427112458156085/?source_id=654622728041634

Teljesítsd be női küldetésed!

Ha tetszett a bejegyzés, légy szíves oszd meg másokkal is! Köszönöm.

Továbbiakért kövesd a Valódi Nő blog Facebook oldalát!

www.facebook.com/valodinoblog

A bejegyzés trackback címe:

https://valodino.blog.hu/api/trackback/id/tr615172394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása