Teljesítsd be női küldetésed!

Valódi Nő
Figyelem, nem mindegy melyik tökhöz nyúlsz!

toknyitologo1280x720.jpg

Amikor sütőtököt vásárolsz, figyelj oda! A nagy Halloween-tök fogyasztásra alkalmatlan, mérgező, kis mennyiségben is rosszullétet okozhat. Kis tökös mindentudó. A képen főzésre, sütésre alkalmas tökfajtákat, a kosárban pedig kisebb, díszítésre alkalmas tököket láthatsz. Hiába indul a tökszezon, itt most nem azokról a tökökről lesz szó :-). Nézzük a különböző tökfajtákat!

Halloween-tök

Nagyon kell figyelned, hogy vásárláskor milyen tök is kerül a kosaradba főleg, hogy a nagy áruházakban ugyanúgy a zöldség osztályon kerülnek árusításra azok a tökfajták is, amiket felhasználhatsz a konyhádban és azok is, amelyek dekorációs célokat szolgálnak. A dísztökök kis mennyiségben fogyasztva is komoly rosszullétet okozhatnak. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint Európában „jelentősen megemelkedett a tökfélék okozta ételmérgezések száma: …az elmúlt öt évben 353 esetet tudtak beazonosítani, azok száma pedig évről évre emelkedő tendenciát mutat.” A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleménye szerint a Halloween-tök dísz típusa nem ehető!

hallooweenlogo1000x563.jpg A Halloween-tök nagy, narancssárga színű és díszítésre való, könnyen faragható (kinek mi a könnyű…), konyhai felhasználása nem ajánlott!

disztoklogo1000x563.jpg „Különösen a kisméretű, dekoratív fajták sok keserűanyagot (Cucurbitacin) tartalmaznak. Ezek a keserű ízű tökök mérgezőek lehetnek, de az ízük elég kellemetlen.”

A teljes NAK sajtóközleményt itt találod: http://www.nak.hu/sajto/sajtokozlemenyek/100614-nagyon-kell-figyelni-a-halloween-tokok-es-a-sutotokok-kozti-kulonbsegre

A Nébih portálja szerint a fent nevezett anyag toxikus vagyis mérgező, hőrezisztens és már néhány falat vagy kiskanál „kellemetlen tüneteket okoz (gyomorgörcs, hányás, hasmenés, kiszáradás)”. 

Étkezési vagy „sütőtökök”

Nagy öröm, hogy a boltokban, piacokon kapható tököket szinte mind itthon, Magyarországon termesztik, alig van belőle behozatal külföldről. A NAK közleménye szerint további jó hír, hogy a magyarok tökfogyasztása évről évre – ha lassan is – de növekszik, bár elsősorban az őszi-téli hónapokban esszük. Beltartalmi értékét a nagy karotin- és C-vitamin tartalom, a magas calcium- és foszfortartalom adja. Szénhidráttartalma szintén jelentős. Akkor most nézzük a tökfajtákat! tokfajtaklogo1000x563.jpg

Tökfajták az egyik nagy áruházlánc szórólapján 

Nagydobosi sütőtök: „…az első, államilag elismert, Magyarországon termesztésbe vont sütőtök fajta”. Állítólag a legfinomabb, legösszetettebb ízvilágú fajta. https://sutotok.com/termesztett-fajtak/ nagydobosilogo1000x563.jpg

A nagydobosi sütőtök szürke héjú, sütésre kifejezetten ajánlott, bár mindenféle tökös étel elkészíthető belőle.

orangelogo1000x563.jpg Az orange vagy kanadai vagy sonkatök: körte alakú, narancssárga színű, inkább főzésre alkalmas. hokkaidologo1000x563.jpg

Hokkaido vagy japán tök: harsány narancsszínű, hagyma alakú, édes ízű fajta. Amerikából került Japánba. Minden étel elkészítésre alkalmas, de leginkább tölteni kiváló. A héja is ehető.

muskotalytoklogo1000x563.jpg

Muskotály tök: mindenféle ételhez alkalmas, akár lekvárt is készíthetsz belőle.

Van még kiszombori (ovális, ezüstös héjú), főzőtök (ovális, sárga héjú) és ki tudja még hány fajta. Neked melyik vált be a leginkább és milyen étel készítésére? Írd meg! Kedvenc sült tök, tökleves receptedet is várjuk!

Ha szeretnéd, hogy kommented bekerüljön a Valódi Nő kézikönyvbe, csatlakozz a Valódi Nő Facebook csoporthoz:

https://www.facebook.com/groups/427112458156085/?source_id=654622728041634

Teljesítsd be női küldetésed!

Ha tetszett a bejegyzés, légy szíves oszd meg másokkal is! Köszönöm.

Továbbiakért kövesd a Valódi Nő blog Facebook oldalát!

www.facebook.com/valodinoblog

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodino.blog.hu/api/trackback/id/tr4715260150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása