Teljesítsd be női küldetésed!

Valódi Nő
Pasifogó mézeskalács kezdőknek is!

1nyitokep1024x576logo.jpg

A férfiak érzékeit több fronton támadhatod ezzel az elronthatatlan, több karácsonyi fogáshoz is felhasználható recepttel. Mikor sütöd, mennyei illat lengi be a lakást, így a nagy Ő-t az orránál fogva vezetheted. Még frissen rá fogja vetni magát, így lehet, hogy egyből dupla adaggal kell sütnöd. Ha pedig írókával díszíted és urambocsá’ az édes habból máshová is kerül :-) , hát tuti lesz a sikered. 

A kolléganőmtől, Gabitól kaptam ezt az egyszerű receptet. Ez nem karácsonyi dekoráció (pl. házikó) készítésére alkalmas, hanem elsősorban étkezési célból készített mézeskalács. Most már évek óta ezt sütöm, és eddig mindig sikerült. Talán amit kiemelnék, az a sütési idő. Szerintem ez a fő kulcsa a sikernek, így ha te gázsütőben sütöd, akkor első alkalommal 10 perctől már figyeld, mennyire színesedik. Nem jó sötétre sütni, mert egyrészt beton kemény lesz, ill. a fűszerek picit kesernyés ízt kaphatnak.

Íme a recept!

2hozzavalok1280x720logo.jpg

Hozzávalók 2 nagy tepsihez: 250 g liszt, 70 g porcukor, 100 g méz, 10 dkg vaj, 1 csapott teáskanál szódabikarbóna, ½ csomag (13,5 g) mézeskalács fűszer, pici só, 1 db tojás. Plusz 1 db tojássárgája a lekenéshez, a fehérjét pedig az írókához tedd félre. Az írókához: a félretett, 1 db tojásfehérje, 200-250 g porcukor attól függően, hogy mekkora a fehérje. Ha kicsi, akkor nem fogja mind a 25 dkg porcukrot felvenni.

Elkészítés:

3szarazak1280x720logo.jpg

Először a száraz alapanyagokat (liszt, porcukor, szódabikarbóna, pici só, mézeskalács fűszer) mérd ki és tedd bele egy szélesebb tálba, hogy kényelmesen össze tudd benne gyúrni a tésztát. Majd keverd össze őket. Ezután a lisztes keveréket morzsold össze a vajjal. Végül csinálj egy kis mélyedést a morzsába és öntsd bele a 100 g mézet és üsd bele az 1 db tojást. Jól dolgozd össze a tésztát. Ha nagyon-nagyon ragad, akkor egy pici lisztet hints a tészta alá és a tetejére.

Tipp: Mivel ahogy olvad a vajad, egyre puhább és ragadósabb lesz a masszád. Ezért gyorsan dolgozd össze a hozzávalókat és kész, nem kell sokáig mancsálni a kezeid között. Mivel ez a lágyság félrevezethet, túl sok lisztet ne adj hozzá, nem kell, ez a mennyiség elég jól el van találva.

4hutobe1280x720logo.jpg

Takard le folpackkal a tésztagombócot és tedd be a hűtőbe 1 órára.

Tipp: Ha előző nap készíted el a tésztát, akkor az sem gond, ha egy teljes éjszakán át a hűtőben pihenteted, de ezt nem muszáj így csinálni.

Amíg pihen a tészta, addig pakold ki a sütőt, és 2 db lapos, nagy tepsibe tépjél szilikonos sütőpapírt. A sütőt pedig melegítsd elő 180 fokra. 1 tojásnak válaszd szét a sárgáját, ezt tedd egy kávéspohárba és kenőtollat készíts elő. A fehérjét egy mélyebb tálba tedd, amiben majd robotgéppel fel tudod verni a porcukorral.

5kiszuras1280x720logo.jpg

Ha letelt az 1 óra, akkor egy nagy gyúrótáblának lisztezd be a közepét és a késsel elfelezett, fél tésztagombócot sodrófával nyújtsd ki kb. 2 mm vastagra. Tehát ne legyen nagyon vékony a tészta. Közben, ha valahol nagyon ragadna, lisztezz alá és a tetejére is tegyél a széleken. Ill. mindig mozgasd meg a tésztát minden sodrás után.

Különböző figurákat (harang, fenyőfa, angyal stb.) szúrj ki a tésztából és tedd őket a sütőpapírral borított tepsibe. Értelemszerűen a tésztamaradékot megint összegyúrod, megint kinyújtod, amíg el nem fogy.

6lekenes1280x720logo.jpg

Kend le a tetejüket a tojássárgájával, így szép márványosak-fényesek lesznek.

7sutes1280x720logo.jpg

A tepsit told be a villanysütő második polcára és 180 fokon süsd a figurákat 12 percig. Ekkor vedd ki a tepsit és ha összeragadtak a sütikék, akkor még melegen válaszd szét őket.

Ugyanígy tégy a másik fél tésztagombóccal is, tehát a teljes műveletsort ismételd meg.

Ha kihűltek, akkor írókával, erre tett dekorcukrokkal stb. díszítheted őket.

8iroka1024x576logo.jpg Íróka máz készítése: A tojásfehérjét tedd egy mélyebb tálba (ha van benne kis pipimagzat :-(, azt vedd ki kávéskanállal). Ha nagyobb a fehérjéd, akkor a 25 dkg porcukrot, ha kisebb, akkor a 20 dkg-ot kb. evőkanalanként add a fehérjéhez úgy, hogy közben azt robotgéppel folyamatosan kevered. Én csak az első fokozatot használom.

Fontos: Nem kell a porcukrot előtte átszitálni, mert a keverés közben úgyis elolvadnak a cukorcsomók. Viszont ne egyszerre dobd rá a teljes mennyiséget, mert minden csupa cukor-porfelhő lesz. Jó, ha egy kicsit mélyebb tálat választasz erre a célra.

Vannak még mindenféle tippek, hogy pár csepp citromlétől fényesebb lesz, vagy a sótól fehér marad stb. Szerintem ezek fölöslegesek bele, ahogy a keményítő is. Majd látod, hogy így is milyen hamar száradni fog, ill. jóval előbb elfogy, minthogy a fehér minták elszíneződnének.

Az elkészült írókának kicsit tejfölszerűen folyósnak kell lennie, és cukorcsomók nem lehetnek benne. Ha már érintésre is túl keménynek ítéled, akkor inkább ne rakd bele az összes cukrot.

Egy jó erős (pl. fagyasztáshoz való) nejlonzacskó sarkát ollóval vágd le, egy teáskanállal kanalazd bele a masszát. Ha nehezen jön ki a máz, akkor óvatosan vágj egy picit nagyobb lukat rá. Az se szép ha, túl vastag az íróka. Szólj a gyermekednek és kedvetekre díszítsétek a mézeseket. Nagyszerű közös, ünnepi időtöltés. Hagyd száradni a díszítést, az ujjaddal ellenőrizheted.

9almak1280x720logo.jpg

Fél óra eltelte után, már készítheted a dobozt a tárolásra: az aljára is, és minden sütiréteg közé tegyél 2 réteg sütőpapírt (amiket a tepsik aljára terítettél, azokat is használd fel), ami közé 2-3 vékony szeletke almát tegyél. Aztán megint egy sor süti. A tetejét is takard be. Sok alma nem kell, mert meglátod, hogy milyen hamar megpuhulnak a mézeskalácsok. Már a 2.-3. naptól puhulásnak indulnak.

Fontos: Ha nagy almákat tettél, akkor nagyon átnedvesedhet a papír, és ha elfelejted, akkor a nedvességtől még meg is penészedhetnek a sütikéid. Tehát, amint kezd nagyon puha lenni, inkább távolíts el az almából.

Elkészítetted? Hogy sikerült a mézesed? Fotózd le és tedd fel a képeket! A reggeli kávé mellé is kiváló, de akár a karácsonyi borleves mellé is kínálhatod. Annyira sokoldalúan felhasználható, hogy ha nincs időd külön még süteményeket is sütni, akkor vegyél fagylaltot, és a fagyis kehelybe szedett gombócokat a mézeskalács figuráiddal, plusz tejszínhabbal szervírozhatod, amire őrölt fahéjat vagy kakaóport is szórhatsz még. A pasidnak tetszett, hogy megsütötted? Ő mit szólt hozzá? Ízlett neki? Segített neked?

Ha szeretnéd, hogy kommented bekerüljön a Valódi Nő kézikönyvbe, csatlakozz a Valódi Nő Facebook csoporthoz:

https://www.facebook.com/groups/427112458156085/?source_id=654622728041634

Teljesítsd be női küldetésed!

Ha tetszett a bejegyzés, légy szíves oszd meg másokkal is! Köszönöm.

Továbbiakért kövesd a Valódi Nő blog Facebook oldalát!

www.facebook.com/valodinoblog

A bejegyzés trackback címe:

https://valodino.blog.hu/api/trackback/id/tr6615362612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása