Teljesítsd be női küldetésed!

Valódi Nő
Tulipánrajongók figyelem! A hétvégén csúcsvirágzás várható.
Forró helyzetjelentés Kőröshegyről, tulipánszüretről objektíven, tulipános programajánló hétvégére.


flickr1-crop.jpgForró helyzetjelentés Kőröshegyről, tulipánszüretről objektíven, tulipános programajánló hétvégére. (Kép forrása: Flickr)

„A tulipán ihlet, a tulipán inspiráció;

szépség árad a színeiből, és szerelem a szirmaiból.

/Iskender Pala/

Tulipánszüret Kőröshegyen

A hosszú tél után vágyva a színek után, elhatároztuk, hogy ellátogatunk a Balaton déli oldalára, elvisszük a 70 éves, csípőficamos nagymamát is, én pedig titkon reméltem, hogy megannyi tulipán- és pipanárcisz- hagymával térek majd haza. Lelki szemeim előtt a következőképpen láttam magamat a tulipánok között sétálni :-)   :

Maryanne Picking Tulips - A Video Portrait from Carlo Timothy on Vimeo.

A pénteken leesett kiadós eső ellenére, az április 6-ra előre jelzett délutáni eső se szegte kedvünket. A két hónapja szinte hó és eső nélküli föld biztosan beszívta a nedvességet az utolsó cseppig gondoltam. Kicsit gyanús volt, hogy péntek este az esemény oldalára feltették a közösségi oldalon, hogy „Ne hagyjátok otthon a gumicsizmát!”. Szót is fogadtunk, mindenki betette a kocsiba a váltócipőt, én a kerti gumi-bokacsizmát vagy boka-gumicsizmát, mindegy.

koroshegyterkeplogos.jpgMegközelítés

Az M7-esen Budapest felől ha érkezel, a 121-es km-nél, a Balatonföldvár – Bálványos lehajtónál kell lekanyarodni.

tablalogos152x102.jpgKőröshegyre beérkezve a falu központjában már ki volt téve egy „tulipános tábla” ami jelezte a balra kanyarodást.

falumontazslogos404x404.jpg

A Dózsa György utcába érve – kb. 11 óra után érkeztünk – észleltük, hogy sok az autó, volt aki, már visszafelé jött. A Flekken csárdához érve szembesültünk vele, hogy a forgalomirányító emberke nem enged senkit balra bekanyarodni. Így továbbmentünk Balatonföldvár irányába, ahonnan szintén el kezdtek özönleni az autók, így balra a második mellékutcában – ennek még jelentősége lesz – megfordultunk és visszamentünk a Dózsa utcába parkolóhelyet keresni. Messze, vagy 20 perc sétára tudtuk csak úgy letenni az autót egy út melletti füves területen, hogy ne fenyegessen a „meghúzás” veszélye. Átvettük a lábbeliket és irányba vettük a csárdát. Szegény mama már akkor mondta, hogy messze lesz… A csárdánál megint ott volt a tulipános tábla, így balra fordultunk a domb irányába. A visszafelé tartó emberek cipői nagyon sárosak voltak, gondoltuk biztosan ezért nem engedik fel az autókat. Úgy négyszáz méter után hatalmas parkolóhoz értünk, ami üres volt, mindössze 3 autó állt benne. Nem értettük, hogy mi miért nem állhatunk ott, de a sok esőre fogtuk a dolgot.

parkolasmontazslogos404x404.jpg

Az Információ táblát épp hogy elhagytuk, amikor érdekes mód lentről autók kezdtek felállni az üres, füves területre. Szegény mama, gondoltam. Ahogy kiszélesedett a terület, jobb kéz felől újabb hatalmas parkolót vettünk észre, ami akkor már félig üres volt, ugyanakkor a domb teteje felől sorban szivárgott le a kocsisor, csak azt nem értettük, honnan jönnek azok a járművek. Mindenesetre számunkra újabb 600-800 m gyaloglás következett. Még az sem vigasztalta a csípőficamos nagyit, hogy a sáros út utolsó szakaszát a nemsokára virágzó levendulasorok között tettük meg, hogy a fűcsomók hátha jobb tapadást biztosítanak. Igaz, végig csendben volt, de láttam, hogy fog-összeszorítva, bandukol felfele. Végül felküzdöttük magunkat a dombtetőre, ahol akkorra már a kisméretű vödrök elfogytak.


vodorlogos650x450.jpg

 

Így egy darab nagyméretűt vettem 2500,- Ft-ért. Beletettük az otthonról hozott metszőollókat, különben 500,- Ft-ért kellett volna azt is bérelni. Rögtön a nárcisz- és tulipánhagymákat kezdtük el keresni, mert láttuk, hogy akkora a tömeg, hogy mire visszaérünk biztosan nem lesz. Így se lett. Csak virághagymákat ugyanis nem árulnak. Pici vödrökbe, kettesével kiültetett tulipánokat lehetett venni, ami 1000,- Ft volt. Megkerestük a Bejáratot, ahol ugyan belépőt nem kell venned, viszont bérelhetsz vagy vásárolhatsz kosarakat, utóbbi 4500,- Ft, az általad leszedett tulipán szálja 150,- Ft volt. Viszont nem az a célom, hogy az anyagiaknál kössünk ki. Mivel megpillantottuk, hogy mennyien jönnek utánunk, mennyien állnak visszafelé a sorban, így mi is megcéloztuk a tulipánföldet. Csak reméltük, hogy a sár miatt majd nem nadrágféken fogjuk megközelíteni. A nagyi, meglátva a meredek lejárót, rögtön fel is adta, és visszafordult, hogy fönt megvár minket.  Még föntről, a nárciszok mellől szembesültünk vele, hogy gyakorlatilag egyetlen lila színű tulipánsor van, amiben garázdálkodhatunk, az is félig már leszedve.


tulipanfoldlogos800x450.jpg

Bár ahogy most nézem, ezen a fényképen inkább látszik a sok színes kabát és dzseki és nem a tulipán, pedig én igyekeztem jó képet készíteni! Na nézzünk egy közelit:tulipanoklogos800x450.jpgMellette még láttunk egy alacsonyabb növésű rózsaszín csíkot, így kiadtuk magunknak a „Rohamra!” vezényszót.2018askep.jpg

Szóval, ha te láttad ezt a tavaly készült fényképet, akkor fel kell, hogy világoljalak, erre ne számíts! Örülök neki, hogy én is csak utólag, most, a poszt írásakor találkoztam vele, mert ha előbb látom, biztosan nagy csalódás lett volna.

Kárpótlásul azoknak, akik múlt vasárnap már el se tudtak menni, mert elfogyott a virág, itt ez a 2018. április 14-i videó, majd elájultam, mikor megláttam, hogy tavaly milyen szép volt minden:

https://hirtv.hu/video/205323

sorlogos800x450.jpg

Mivel elvárások és előítélet-mentesen érkeztünk, örömmel álltunk be a kilencszálnyi tulipán-zsákmányunkkal a kígyózó sorba.

Már csak kb. tíz ember volt előttünk, amikor végre valaki kitalálta a vendéglátók közül, hogy előre küldenek egy embert, aki előre összeírja, hogy ki, miből hány szálat vett, és azt felírják egy papírcetlire, ne a pénztárnál kelljen számolgatni. Nagy ötlet kár, hogy nem az elejétől ment így a dolog. Végre megtaláltuk a dombtetőn, a hűvös áprilisi szélben megdermedt nagymamát, aki egy nyugdíjas kiránduló csoportból való, szintén csípőprotézises, ill. csípőficamos idős nénikkel beszélgetett, akik szintén nem akartak hősies gyalog-galoppban a tulipánföldön kikötni. Az egyre növekvő felhőzet miatt csak egy pillantást vetettünk a levendulás termékek sátrára, igyekeztünk mielőbb letudni a ránk váró, több száz méteres, csúszós visszafele utat. Döbbenten láttuk, hogy ekkorra már mindkét fönti parkolóba be lehetett állni, csak nekünk nem sikerült ez.  Némi cipőtisztogatás és csere után, immár Balatonföldvár felé haladva, az autóból kukucskálva láttuk meg, hogy abban az utcában, ahol érkezéskor megfordultunk, két rendőr irányítja a forgalmat. Egy délelőtt zűrzavara után :-( végre egyirányúsították az említett utcát: aki ott bement, az valószínűleg a tulipánkertnél lévő két parkolóban parkolhatott le. Tehát, ha elmentek oda javaslatom, hogy a térképen látható, piros nyíl hegyénél lévő utcában forduljatok be és a tulipánost onnan, hátulról közelítsétek meg, ha elölről nem engedik.

Mit is tegyél akkor az áprilisi 13-14-i hétvégén? Figyeld a Kőröshegyi levendulás tájékoztatóját a közösségi oldalukon itt:

https://www.facebook.com/koroshegyilevendulas/

Semmiképpen ne indulj úgy el, hogy előtte nem tájékozódsz a nyitvatartásról és arról, hogy lesz-e elég virág! Nagyon korrekten, frissen teszik fel folyamatosan az információkat

Ha pedig továbbra is ragaszkodsz ahhoz – kedves Valódi Nő társam –, hogy tulipánt szüreteljél a hétvégén, akkor tartsd talonban, pluszban az alábbi helyeket, ha netán Kőröshegyen elfogyna a virág:

1. Mindjárt a szomszédban egy különleges, egyben spirituális élményt is adó Közösséget találsz, ahol lelked a természettel összeérhet: http://kincsekvolgye.hu/

A közösségi oldalukon ők is folyamatos tájékoztatást adnak: https://www.facebook.com/KincsekVolgye/

2. Ha pedig netán itt sem lelnél virágra, akkor látogasd meg a TulipGardent Szőlősgyörök településen,

https://www.facebook.com/tulipgardenpro/

amit az útvonal tervező 25 percre, kb. 30-40 km távolságra ír.

3. Ha pedig szívesen mennél koncertre is, akkor egy „kicsit” messzebb kell utaznod, látogass el Celldömölkre, ahol éppen Tulipán Fesztivál lesz a hétvégén:

http://vulkansag.hu/Fesztival/Tulipan_Fesztival.html

Nekem is így kellett volna készülni a családdal, de majd jövőre… Ha elmész valamelyik helyre, légy szíves jelezz vissza, írd meg nekünk és azt is, hogy te melyik lehetőséget ajánlod (de kérlek, hogy csak akkor írj, ha valóban voltál ott, és tapasztalatból tudod az információkat)! Ha további javaslatod van bármilyen további virágszüretre, tudasd velünk!

Teljesítsd be női küldetésed!

Ha tetszett a bejegyzés, légy szíves oszd meg másokkal is! Köszönöm.

Továbbiakért kövesd a Valódi Nő blog Facebook oldalát!

A bejegyzés trackback címe:

https://valodino.blog.hu/api/trackback/id/tr3214755309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása