Rendkívül finom, édeskés, nem száraz tészta, ami akkor lesz különleges, ha gyermekeddel fonatod meg! A hozzávalókat még éppen beszerezheted.
Elkészítési idő: 20 + 5 perc a fonás + (45+30 a kelesztés) + 35 perc sütés
Szükséges eszközök: legalább 4 dl-es zománcozott bögre egy nagyobb füles tál (azért füles, mert dagasztáskor a tál fülébe fogsz kapaszkodni :-) ), kisebb fakanál, dagasztógép, nyirkos konyharuha, 1,5-2 dl-es pohárka, sütőpapír, tepsi vagy kalácsforma, kenő ecset, pici zománcozott lábas.
Hozzávalók egy kalácshoz, 35 cm hosszú kis tepsihez:
500 g liszt 80 g margarin pici só
80 g kristálycukor 2 egész tojás+1 db tojássárgája a lekenéshez
1 tasak instant élesztő 1 csomag vaníliás cukor 1 db citrom reszelt héja
1 tk. porcukor 200 ml főzőtejszín + 100 ml a lekenéshez
Elkészítés: A zománcozott bögrébe mérd bele a margarint, öntsd rá a 2 dl főzőtejszínt, tedd bele a cukrokat, és takaréklángon, lángelosztón óvatosan olvaszd fel a margarint, de ne forrald fel! A füles tálban keverd össze előbb a száraz alapanyagokat: a lisztet a csipet sóval, az instant élesztővel. Ezután add hozzá a 2 db tojást, a felolvasztott cukros-tejszínes margarint, a reszelt citromhéjat és önts hozzá 40 ml tejet (inkább keményebb legyen a tésztád).
Az egészet fakanállal keverd össze. Most jön a számomra soha nem szeretett része, még így is, hogy nem kézzel kell dagasztani –, robotgéppel dagaszd 5-10 percig.
Tipp: Ha 10 percig dagasztod, akkor nagyobb buborékok keletkeznek, lyukacsosabb lesz a tésztád. Ha nagyon elfáradsz, jó az 5 perc is, ekkor picit tömöttebb lesz a kész sütemény, de az íze attól még ugyanolyan finom :-) .
Ha a tészta elválik az edény falától, lisztezz alá-fölé és nedves ruhával letakarva, langyos helyen keleszd a cipódat 45 perc alatt, körülbelül a duplájára. (20 + 45 perc)
Fontos: 40-45 perc bőven elég a kelésnek, semmiképpen ne várj tovább, mert a massza túlkel, tehát nem fog tovább nőni ill. ha hozzáérsz a buborékokhoz, azok kipukkadnak és a tészta összeesik!
Tipp: Amíg a tésztád kel, azonnal mosogasd el a robotgéped dagasztószárait, a fakanalat, stb., mert ha a tésztapép rászárad az edényre, nagyon nehéz utólag lemosni.
Ez alatt az idő alatt készítsd el a kencét, amivel majd a megkelt kalácsodat a fonás után lekened. Tehát egy másfél-két decis pohárkába önts 1 dl főzőtejszínt és keverd hozzá az 1 db tojássárgáját, valamint 1 teáskanál porcukrot (háromszor fogjuk összesen megkenni a tésztát).
Tipp: Mivel nem szeretem a nagy gyúrótáblát utólag mosogatni, ezért azt javaslom, hogy a munkapultodat jól tisztítsd le, és a megkelt tésztáddal ott dolgozz tovább!
Borítsd ki a tésztacipót egy nagyobb vágódeszkára vagy a munkapultra és késsel oszd 4 egyenlő részre.
Most pedig szólj a gyerekednek – az én fiam még tizennégy évesen is élvezi –, és a gombócokból kézzel sodorjatok 4 db, kb. 50 cm-es rudat. Fonjátok meg a tésztakígyókat, ahogy csak tetszik, nagyon jó móka! (5 perc)
Ha egyedül csinálod, mutatom neked a négyes fonás menetét (nekem kb. a kalács feléig szokott menni :-) ):
1 2 3 4
x x
2 1 4 3
/ x \
2 4 1 3
x x
4 2 3 1
/ x \
4 3 2 1
x x
3 4 1 2
/ x \
3 1 4 2
x x
1 3 2 4
/ x \
1 2 3 4
Írd meg, hogy te hogyan fontad meg a kalácsot, ha van kedved, fényképezd le és küldd el nekünk!
A tepsidbe tegyél sütőpapírt és erre tegyed a megfont kalácsot, majd kend le a tejszínes tojássárgájával, ecset segítségével. Keleszd langyos helyen még 30 percig.
Tipp: Ha nincs időd ennyit várni, 50 fokos sütőbe tedd be negyed órára a második polcra!
A sütőt 180 °C fokra melegítsd elő.
Ha letelt az idő, újra kend le a kalácsodat. A sütőd aljába tegyél egy kis zománcozott lábosban vizet, ez nem engedi, hogy kiszáradjon a tészta a sütés alatt.
Tipp: javaslom, hogy ha a tepsid jóval szélesebb, mint a kalács, támaszd meg a massza oldalát vagy sütőpapírokkal, vagy egy őzgerincformával, mert ha mégis puhábbra sikerült a tésztád, akkor nem fölfelé fog emelkedni, hanem szétterülhet oldalra a tepsiben!
Az elektromos sütőd második polcára helyezd be a sütőrácsot, helyezd rá a tepsit középre és légkeverésen, 165 °C-on süsd fedetlenül 25 percig. A 25. percnél húzd félig ki és kend át még egyszer a maradék kencével, majd fordítsd meg a tepsit és told vissza még 10 percre. (összesen 35 perc) Ha szép pirosnak találod, kapcsold le a sütőt, nyisd ki a sütőajtót és öt percig hagyd még bent hűlni, hogy ne hirtelen távozzanak a forró gőzök a tésztából. Miután kivetted a sütőből, még langyosan vedd ki a formából, ha az aljára papírt tettél, azt húzd le róla és sütőrácson hagyd véglegesen kihűlni. Csak ez után szeleteld, persze csak ha kibírjátok :-) !
Tipp: nagyon szép lesz a kalácsod, ha a sütés előtt megszórod jégcukorral, ami sütésálló (sajnos én itt vidéken nem találtam :-( ). Ugyanakkor szerintem megvajazva, mézzel, kakaóval az igazi!
Most, Húsvét alkalmából, csak Nektek, ostya virágokkal díszítettem. Írd meg, te mivel díszítetted, van-e egyéb ötleted?! Na és azt is, hogy hogyan sikerült?! Változtatnál-e valamit a recepten?
Kellemes Húsvéti Ünnepeket, örömteli készülődést kívánok Nektek!
Teljesítsd be női küldetésed!
Ha tetszett a bejegyzés, légy szíves oszd meg másokkal is! Köszönöm.
Továbbiakért kövesd a Valódi Nő blog Facebook oldalát!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.