Teljesítsd be női küldetésed!

Valódi Nő
"A baj mindig csőstül jön!"


lezartutlogo.jpg

- tartja a mondás. Tippek, mit tegyél amikor a pasid bejelenti, hogy keres mást, mert még főzni se tudsz, vagy az ultrahangon közlik veled, hogy egy 2x2 cm-es, nem odavaló képlet látható valamelyik belső szerveden, vagy a főnököd beavat, hogy kirúgják és tudod, hogy akkor neked is menned kell. (Kép forrása: Mount Pleasant Granary) 

Pedig olyan kerek volt minden mostanában – nézel egy kicsit vissza a közelmúltra. Tán vak voltál és csak nem akartad észrevenni a rózsaszín szemüvegeden át, az apró jelekből, hogy nem stimmelnek a dolgok? Nem, tényleg semmi előjele nem volt annak, hogy nem működik valami – győzöd meg magadat. A barátod egyszer sem utalt rá eddig, hogy olyan nagy probléma lenne, hogy nem vagy egy konyhatündér. Mindig azt hajtogatta, hogy nem baj, ha a fakanál rosszul áll a kezedben, a lényeg az, hogy a „nunád húzzon”. Kaját meg rendeltetek. Na és az eltelt idő… nyolc évvel ezelőtt nem volt baj, hogy csak ahhoz a „másik botkormányhoz” értesz… nem is érted ezt az egészet.

A tested sem jelzett. Egészségesen étkeztél mindig, a cigit is letetted. Jó, sportolhattál volna többet, de a család, gyerek stb. – örültél, hogy élsz mindezek mellett. Talán a heti egyszeri alkohol? A bulik a hétvégén? Ez lenne az oka, hogy az a 20x20 mm-es valami odanőtt a májadra? Na de annyi nő közül miért pont te, miért pont a májadon, a petefészkeden, a méhedben, a … Paff vagy ettől az egésztől. Mi van ha rosszindulatú lesz?

A főnöködet mindig irigyelted, hogy milyen jól beszél angolul. Bárcsak te is tudnál annyira – gondoltad mindig, főleg ha a yes helyett mindig si-t mondtál. Láttad a céges bulikon is cseverészni a „boss”-okkal, neked úgy tűnt, hogy simán megoldja a helyzetet. Tíz év után ezzel belekötni, hogy „rossz a business englishe”, holott eddig sose tették szóvá, elég átlátszó trükk. Ráadásul ott vagy te, rögtön összeszorul a gyomrod, miközben el kezdesz kombinálni. Ha az ő angolja nem felel meg, akkor mi lesz a te kis középfokúddal? Körvonalazod a sötét jövőt: ha a főnöködnek mennie kell, te is vele fogsz :-(  .

A tizennégy éves gyereked mindig vigyázott magára, az alakjára. Szinte hihetetlen volt számodra, hogy a virslihez, pörkölthöz alig eszik kenyeret, a süteményeket utálta, na jó, csokit azért evett, de a cukorkák soha nem hozták kísértésbe. Egyedül a ropi a gyenge pontja, viszont a szénsavas üdítőitalok még mindig nem ízlenek neki. A szalonna-kolbi-sült császár kombót pedig úgy látszik, ledolgozza a kerékpározással vagy a konditeremben. Szerencséje van, hogy ilyen jó alakú. Na de ez a szöveg, ami a múltkor kiesett a száján, ez már sok volt: - Nézzél már magadra, hogy nézel ki! Nem megyek veled sehova. Csinálj már magaddal valamit. Történt veled ilyen mostanában? Írd meg, micsoda! Mit tettél? Hogyan reagáltál az eseményekre? 

Az első reakció többnyire az, hogy „lefagyunk”.

Az érzékszerveid nem látnak, nem hallanak,  – mintha egy vastag falú üvegbúra alatt lennél –, a vállad nem érzi ha hozzáérnek, max. a szíved dobol a füledben, csak az agyad játssza vissza szüntelenül azt az egy-két valószerűtlennek tűnő mondatot. Te mit szoktál ilyenkor érezni? Valami azt súgja, hogy ebből a bénultságból mozdulnod kell. Nem tudod miért, de tenned kell valamit, talán akkor majd jobb lesz minden. Mit teszel ilyenkor? Írd meg!

Többnyire felhívod a barátnődnek hitt személyt, aki így vígasztal: - Figyelj, szerintem ez várható volt, csak te nem akartad észrevenni, hogy mi történik körülötted. Hányszor mondtam neked, hogy a férfi szívéhez a gyomrán át vezet az út, menj el valami főzőtanfolyamra, mert előbb vagy utóbb ott fog hagyni. Figyelmeztettelek, hogy minden év elején menj el orvosi szűrésre, hogy tanuld azt a rohadt angolt, hogy gyere el velem futni.

BAM

Megremeg a szád széle, könnyel teli szemedet lehunyva, magadat egy utolsó mondat erejéig összekaparva, fog összeszorítva megköszönöd a jó tanácsot és remegő kézzel kinyomod a telefont. Befejezed a hívást, miközben tudod, hogy ezt a számot soha többet nem fogod tárcsázni akkor se, ha beledöglesz. Jártál már így? 

Cselekvési terv komplex menüvel

arra az esetre, amikor az élet nem azt tálalja éppen, amit te szeretnél.

1. Figyelemelterelés Szándékosan próbálj elkerülni minden olyan gondolatot, érzést, elmebeli visszajátszást, ami a megtörtént eseménnyel kapcsolatos. Próbálj törölni minden bántó, fájó, fenyegető, hipotetikus, a negatív végkifejletet felvázoló gondolatmenetet, mert ha ezeket tartósan pörgeted az agyadban, szép alattomosan pánikba kergetnek. Már pedig ez a fő célunk ilyenkor, hogy ne legyen úrrá rajtunk, mert ahogy a félelem, úgy a pánik is rossz tanácsadó. Mi a figyelemelterelés és a pánikból való megszabadulás egyik legjobb módja?

2. Végezz valamilyen rutintevékenységet! Erre nekem a legjobban bevált, ha valamilyen háztartási munkát választok – pl. vasalás, takarítás, kézzel történő mosogatás, kerti gyomlálás, kapálás, és a főzés is beválhat. A lényeg, hogy ne legyen számodra bonyolult, szokásból jól begyakorolt cselekvéssor legyen. Ha nálad beváltak, biztosan hasonlóan kedvezően hat a meditáció, a stressz kezelés stb. Ha te ismersz ilyen, nálad jól bevált figyelem-pánik elterelő módszert, tudasd velünk!

3. Tombold ki magad! Ha még mindig túl sok benned az energia, ami levezetésre szorul, menj el a kedvenc sport órádra, menj el egy buliba, ahol mindent kitáncolhatsz magadból. Bömböltesd a kedvenc zenédet a kocsiban, üsd a bokszzsákot vagy a párnádat, ordíts mikor senki se hallja, az udvaron égesd el a pasid leveleit vagy – ha nem akarsz még két pofont is begyűjteni ha hazajön –, akkor csak az olcsóbb ruháit.  Bármit választhatsz, csak higgadj le! Neked mi szokott beválni?

4. Sírd ki magad!

5. Aludj rá egyet! Figyeld meg, hogy alvás után mennyivel higgadtabban látod a helyzeted, és kineveted utólag magadat azokért a gondolatokért, amik előtte a fejedben keveregtek.

6. Keress egy józan beszélgetőpartnert! Ha lehet, olyan valaki legyen, akinek megbízol a véleményében, a tapasztalatában, bölcsességében és nem elfogult az irányodba.

7. Ha kell, beszélj a célszeméllyel! Amennyiben még találsz tisztázatlan részleteket, beszélj a pároddal, az orvosoddal, a főnököddel, a gyerekeddel. Ne hozz úgy semmilyen elhamarkodott döntést, hogy nem hallgattad meg a másik oldalt.

8. Fogadd el a helyzetet! Ne hadakozz, ne állj ellen, hanem tanúsíts semleges hozzáállást. Ne minősítsd jónak vagy rossznak azokat a körülményeket, amik most körülvesznek.

9. Próbáld megérteni, hogy miért is történik ez veled! Tegyél fel magadnak kérdéseket, hogy mivel járulhattál te magad hozzá, hogy az eset kialakult? Vajon mit akar az élet megtanítani neked? Mi van, ha tényleg a te hibád (is), hogy mindez idáig vezetett? Beismered vagy megint másra tolod a felelősséget?

10. Fókuszálj a jóra, a pozitív dolgokra! Ne csak a negatívumokra fókuszálj! Sorold fel, hogy milyen pozitívumok származhatnak a különválásotokból, a betegségedből, a munkahelyed megszűnéséből, a gyereked beszólásaiból?

 11. Légy őszinte magadhoz és döntsd el! Ha megpakoltad a mérleg mindkét serpenyőjét érvekkel és ellenérvekkel, ne húzd tovább az időt, hanem dönts: vele vagy nélküle, hogy beletörődsz vagy harcolsz a betegséged ellen, mindent bevállalva inkább maradsz vagy új munkát keresel, tovább duzzogsz vagy rendezed a kapcsolatodat a gyerekeddel.

12. Nyílj meg az újnak! Programozd be elmédet az új lehetőségekhez kapcsolódó információkkal!

13. Zárd le a múltat és adj hálát érte!

14. Amit kell, engedd el!

15. TERVEZZ, CÉLOZZ, LŐJ MOST!

Ha te magad cselekedsz, az univerzum is cselekedni fog az érdekedben. /Valódi Nő/

Te milyen lépéseket teszel éppen most? Oszd meg velünk, hiszen veled érzünk. Nem vagy egyedül, hidd el!

Teljesítsd be női küldetésed!

Ha tetszett a bejegyzés, légy szíves oszd meg másokkal is! Köszönöm.

Továbbiakért kövesd a Valódi Nő blog Facebook oldalát!

www.facebook.com/valodinoblog

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodino.blog.hu/api/trackback/id/tr4514969194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Valódi Nő 2019.07.19. 12:47:10

@rockseiaXLL: Szexista vagy nem, a kijelentések nem véletlenül lettek idézőjelbe téve, a valóságban elhangzottak. Védőbeszédet szívesen olvasnék :-) !
süti beállítások módosítása