Teljesítsd be női küldetésed!

Valódi Nő
Karácsonyi mécsestartó - gyermeked is elkészítheti

mecseslogo1600x900.jpgKét hét múlva itt az Advent, kezdődik a készülődés a Karácsonyra. Íme egy egyszerű mécsestartó, amit a gyermekeddel is megalkothatsz mindössze 6 lépésben. Kezdőknek is!

Semmi túlvariálás, így gyermeked kedves karácsonyi ajándéka lehet például a nagyszülők számára. Ha pedig négy egyformát készítetek, akkor adventi mécsestartónak is kiváló egy szép hosszúkás tálcán vagy akár egy ezüstszínű, kerek dísztányéron elrendezve.

Anyagszükséglet: pici üveg – az enyém 22 cm átmérőjű és 8 cm magas (de ha van otthon Édes Anna, vagy pici tormás üveged, azt is felhasználhatod) –, karácsonyi szalvéta vagy decoupage papír, matt decoupage ragasztó, szélesebb fejű, puhaszőrű sörteecset, 1 kerek papírkorong hajlékony papírból, 1 db dörzsis hátú mosogatószivacs, 1 db erős műanyag ruhacsipesz, (befőttes üveg fedele), fehér akrilfesték, fehér, ill. ízlés szerint ezüst vagy arany üvegkontúr festék, tű, ahány üveget készítesz annyi darab mécses. 

Elkészítés:

  1. Tépd ki a szalvétából vagy a decoupage papírból a választott mintát, amit majd fel fogsz ragasztani az üvegre. Ha szalvétával dolgozol, akkor szedd szét a szalvétamintádat rétegeire, és csak a legfelső, színes réteget tartsd meg. Ha papírral dolgozol, az egyrétegű.

Fontos: A mintát mindig úgy tépjük – és nem vágjuk –, mert így sokkal természetesebb lesz a papírdarabod széle. Ha szalvétával dolgozol, mindig előbb tépd ki a mintát és csak utána válaszd le a hátsó rétegeket, mert így a kicsi darabon sokkal könnyebben szétválnak a papírhártyák.

0szalvetaklogo.jpg

Tipp: Lehetőleg olyan szalvétát vegyél, amin több kisebb minta van, hogy ráférjen az üvegre, ne lógjon le róla. Ha túl nagy a mintád, az nem szép, ha letépsz belőle egy darabot. Tehát válassz olyat, amin kisebb angyalok, templomok, havas házikók, karácsonyi motívumok stb. vannak. Íme néhány ötlet.

1szalvetalogo1600x900.jpg

  1. Ragaszd fel a kitépett motívumot. Matt decoupage ragasztóval kenj az üvegre, a tervezett minta alá, majd a mintát helyezd a színével az üveg külsejére és középről kifelé haladva, sugár irányban finoman kend át a ragasztóval!

Fontos: Puha, széles, pamacsos ecsetet használj és azt se nyomd rá erőteljesen a felületre, különben feláztatja és széttépi azt a finom, hártyaszerű szalvétapapírt. A minta közepétől a kifelé való ecsetmozgással a cél, hogy kiszorítsuk a levegőt a papír alól, ill. ne keletkezzenek gyűrődések.

2szivacskorpapirlogo1600x900.jpg

  1. Készítsd el a tartó ablakát. Egy kör alakú darabot vágj ki egy papírlapból (akár újságpapír is lehet, ha nincs más) akkorát, amekkora „ablakot” szeretnél az üvegedre a felhelyezett mintád elé. Nekem egy 5,5 cm átmérőjű körkorongom lett. Ha megszáradt a mintán a ragasztó, és az üvegedet így a kezedbe tudod venni, elkészíted a motívummal ellentétes üvegoldalon az „ablakot”. Egy dörzsis mosogatószivacsból vágj le egy kb. 2 cm széles csíkot, és a puha szivacsos oldalával kifelé fogd a csipeszbe, ezzel fogsz „festeni”.  3feherakrilfesteklogo1280x720.jpg
  2. Fesd körbe az üveget. Fogd a papír „körablakodat” és a mintáddal ellenkező oldalon, pont szemben, kezeddel fogd rá az üvegre. A szabad kezeddel mártogasd a csipeszbe fogott szivacs-ecsetedet egy kis befőttesüveg fedélre kiöntött fehér akrilfestékbe, és tatyakold körbe a körablakot úgy, hogy ne legyen az ablaknak éles pereme, hanem kicsit elmosódott legyen. Ha az ablakkal kész vagy, fesd körbe az üvegedet, a ráragasztott papír mintát is, még a menetes száját is, az üveg alját nem kell.
  3. Ha van kedved, díszítsd az ablak szélét fehér üvegkontúrral (pöttyöket nyomhatsz az üvegre stb.).
  4. Fess az üvegre hópelyheket vagy csillagokat. Ha megszáradt a fehér festésed, az általad választott ezüst vagy arany üvegkontúrból nyomj apró pöttyöket a tartó felületére, és egy tű hegyével (lehet, hogy fogpiszkálóval is működik) belülről kifelé, gyors mozdulattal, húzz ki festékcsíkokat belőle, így csillagszerű hatása lesz.

Ha pedig teljesen megszáradt, tegyél egy mécsest bele és már csomagolhatod is a saját készítésű ajándékot.

A karácsonyi mécsestartó ötlete Ónodi Rékától származik. A hozzávalókat beszerezheted tőle is, további ötletekért keresd meg A Kézműves Bolt Facebook oldalát! https://www.facebook.com/akezmuves.bolt/

Hogy sikerült? Ugye egyszerű volt? Írd meg! Hány darabot készítettél? Bevontad a gyerekedet? Mit csináltál másképpen? Van-e hozzá valami ötleted? Fényképezd le a mécsesedet és töltsd fel a Valódi Nő Facebook oldalára!

Ha szeretnéd, hogy kommented bekerüljön a Valódi Nő kézikönyvbe, csatlakozz a Valódi Nő Facebook csoporthoz:

https://www.facebook.com/groups/427112458156085/?source_id=654622728041634

Teljesítsd be női küldetésed!

Ha tetszett a bejegyzés, légy szíves oszd meg másokkal is! Köszönöm.

Továbbiakért kövesd a Valódi Nő blog Facebook oldalát!

www.facebook.com/valodinoblog

A bejegyzés trackback címe:

https://valodino.blog.hu/api/trackback/id/tr6815304574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása